Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Heineken klaagt Dikke Dries aan

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Heineken klaagt Dikke Dries aan

13 november 2012 om 09:10

Heineken eist via een kort geding de ontruiming van de Nieuwe Dikke Dries. Dit is een café op het Oudkerkhof in Utrecht dat al jaren in de 'Café top 100' van Misset Horeca staat. Eigenaar Jos de Winter is tevens voorzitter van de Utrechtse afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN). 

De Nieuwe Dikke Dries
Amstel logo
Heineken Experience

Heineken wilt af van de populaire kroegbaas Jos de Winter, zo is in het AD te lezen. Heineken heeft een kort geding aangespannen tegen Jos de Winter vanwege achterstallige betalingen. "Heineken is er klaar mee en wil opzoek naar een betalende exploitant, één die geen wanprestaties levert", aldus de advocaat van Heineken van der Zwan.

Betalen

Jos de Winter was van mening dat Heineken een veel te hoge bierprijs hanteerde. Volgens een bron moest de Winter op jaarbasis onder meer €60.000 meer betalen dan andere horeca ondernemers. Heineken bezit het pand en bepaalt dus ook de prijs van het bier. De Winter wilde met Heineken praten over een reëlere huur- en bierprijs en besloot een deel van de huur niet meer te betalen. Inmiddels is de betaalachterstand opgelopen tot zo'n €200.000. 

Kritisch over Heineken

Er is een vermoeden dat het om meer dan alleen een financiële kwestie gaat. De Winter heeft zich in het verleden namelijk kritisch uitgelaten over de bierprijs die Heineken voor  hem had berekend. "Als  voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Utrecht ben ik een luis in de pels".

Lees ook

Twitter

Op Twitter werd #IksteunJos in het leven geroepen. Het doel van deze actie is om zoveel mogelijk mensen leuke ondersteunende Tweets te laten plaatsen om Jos de Winter zo een hart onder de riem te steken. #IksteunJos was afgelopen zaterdag zelfs even trending topic op Twitter (een onderwerp waar erg veel over wordt getwitterd). De Tweets zijn volgens TweetReach Pro door 1,3 miljoen mensen gezien. Heb je geen Twitter? Voor alle niet-Twitteraars heeft horecaondernemer Joris Hagting een speciaal online petitie gestart. "We willen een eerlijke en rechtvaardige behandeling van de horecaondernemer in samenwerking met de brouwers".

Reactie

Op 23 november doet de rechter uitspraak in de zaak. Tot die tijd hebben Heineken en Jos de Winter afgesproken om inhoudelijk over de zaak niets naar buiten te brengen. Op Facebook lieten de Winter en zijn vrouw weten: "De honderden steunbetuigingen doen ons erg goed, en knuffels van onze gasten die zich zorgen maken over hun stamkroeg zijn hartverwarmend. Dat doet ons weer beseffen dat we een heel apart beroep hebben en dat een café meer is dan een plek waar je iets te drinken kunt halen".

Remco Glas, sector voorzitter Drank verstrekkende Bedrijven van KHN, reageert op Twitter fel omtrent de berichten over café de Nieuwe Dikke Dries. "Het wordt tijd dat niet alleen Heineken, maar ook die collega maffia brouwers, eens ondernemers helpen in plaats van uit te melken" aldus Glas.

Oplossing

Volgens een bron heeft de rechter beide partijen de kans gegeven om de zaak op te lossen voordat deze de 23ste van november voor de rechter verschijnt, Heineken gaf eerder aan niet uit te sluiten dat dit nog zal gaan gebeuren. "Er kunnen best ontwikkelingen zijn waardoor we het al eerder oplossen. Wellicht kunnen de investeerders van Jos ergens bij helpen, maar ik ken die constructie tussen hen verder niet.". Heineken maakte eerder al bekend af te willen van alle panden maar met uitzondering van gebouwen die behoren tot het culturele erfgoed van de brouwer. Of de Nieuwe Dikke Dries ook tot deze panden behoort is niet bekend.

Cookie instellingen