Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Hersenen: bier mét of zonder alcohol gelijk

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Hersenen: bier mét of zonder alcohol gelijk

30 november 2018 om 09:43

Uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen is gebleken dat onze hersenen bier mét of zonder alcohol hetzelfde beoordelen. Alcoholvrij bier zou dus een prima alternatief zijn voor gewoon bier.

Laag alcoholisch speciaalbier

Het onderzoek

Liggend in een MRI-scanner kregen 21 bierdrinkende mannen tussen de 18 en 35 jaar een slok bier of koolzuurhoudend water. De deelnemers aan het onderzoek wisten niet dat ze soms bier zonder alcohol voorgeschoteld kregen.

De MRI-scanner legde de reactie van de beloningsgebieden in hun hersenen vast. De onderzoekers zagen geen verschil in de reactie van de beloningsgebieden tijdens het proeven van bier met of zonder alcohol. Volgens onderzoekers suggereert deze bevinding dat de smaak van het bier en niet de alcohol de ervaring bepaalt. 

Onbewust alcoholvrij bier gekregen

Grolsch 0.0 Dit betekent dus dat mensen evenveel voldoening halen uit het drinken van een alcoholvrij biertje, als een gewoon biertje. Het is dan wel belangrijk dat de smaak dichtbij de gewone biersmaak ligt.

Lees ook

In dit onderzoek wisten de deelnemers niet dat ze ook alcoholvrij bier toegediend konden krijgen. Een vervolgonderzoek is dus nodig in een setting waarin mensen wel weten welke soort bier ze drinken.

Haal jij ook net zoveel voldoening uit een alcoholvrij bier als uit een gewoon pils?

Cookie instellingen