Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2018 aangekondigd

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2018

20 februari 2018 om 15:44

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2018 is gelanceerd. Deze serie speciaalbieren is op vat gerijpt en drie van de vier zijn geïnfuseerd met de specerijen vanille, jeneverbes of een VOC kruidenmengsel.

Vier Varianten Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2018
Hertog Jan logo
Eerste serie HJ Grand Prestige Vatgerijpt

Expeditie naar smaak

In de zoektocht naar nieuwe smaakcombinaties hebben de brouwers van Hertog Jan nauw samengewerkt met Michelin chefkok Luc Kusters, wijnsommelier Harold Hamersma en Bourbonkenner Anne Stokvis.

Voor deze Vatgerijpt-serie lieten de brouwers van Hertog Jan hun meest bijzondere bier, Grand Prestige, rijpen op Kentucky Straight Bourbon vaten van Amerikaans eikenhout. Kenmerkend voor Bourbon-whiskeyvaten is dat ze slechts één keer gebruikt zijn voor Bourbon.

Anne Stokvis en brouwer Will met Bourbonvaten

Door het rijpen op deze oude Bourbonvaten geeft het vat extra tonen van vanille, kokos en karamel aan het bier. Ook zorgt de Bourbon voor een zachte afdronk. Aan de klassieke Bourbon variant zijn tijdens het rijpingsproces ingrediënten toegevoegd die kenmerkend zijn voor de Nederlandse kookcultuur: vanille, jeneverbes en VOC-specerijen zoals peper, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel. Via de bovenzijde van het vat zijn de specerijen aan het gerijpte bier toegevoegd.

Gerard van den Broek, Meesterbrouwer bij Hertog Jan: “Wij houden van experimenten en zijn al jaren bezig om onze Grand Prestige verder te ontwikkelen en het ook daadwerkelijk een meerwaarde te geven. Naast een kwalitatief goed vat om het bier op te laten rijpen, ontdekten wij ook dat het infuseren van het bier met specerijen tot waanzinnige smaakexplosies kan leiden. De meerdere smaaklagen in het bier maken het echt bijzonder. Het is een bier om voor te gaan zitten en samen met anderen van te genieten.

Meesterbrouwer Gerard van Hertog Jan

Smaakmakers

Om in deze vatgerijpt-serie te komen tot een grote verscheidenheid aan smaken heeft Hertog Jan samengewerkt met smaakmakers uit de wijn- en whiskey wereld en op culinair niveau. Wijnsommelier en professioneel smaakenthousiast Harold Hamersma is samen met Meesterbrouwer Gerard het brede smaakpallet van wijn en bier gaan vergelijken.

Hertog Jan brouwers en de drie smaakmakers

Brouwer Will is samen met Anne Stokvis, Bourbonkenner en smaakverbinder bij Waar Nederland Eet, afgereisd naar Kentucky om de achtergrond en invloeden van Bourbon te ontdekken. Met SVH Meesterkok Luc Kusters, patron Bolenius Restaurant en grondlegger van Dutch Cuisine is brouwer Milan een expeditie gestart naar specerijen om te infuseren in het bier.

Lees ook

Deze smaakexpedities zijn vastgelegd in een zesdelige documentaire, online te zien vanaf 21 februari op hertogjan.nl en o.a. op 24Kitchen, Discovery Channel en National Geographic.

Vier Grand Prestige Vatgerijpt varianten

De Hertog Jan Vatgerijpt-serie telt vier varianten; Bourbon, Bourbon Jeneverbes, Bourbon Vanille en Bourbon VOC-kruiden. Jeneverbes is een interessante toevoeging door het frisse en vrij zure karakter wat deze bes met zich meebrengt. Door het hout van de Bourbon-vaten heeft het bier al vanilletonen aangenomen, maar met verse vanille wordt deze smaak versterkt.

Samen met Michelin chefkok Luc Kusters heeft Hertog Jan een aantal vaten geïnfuseerd met een melange van historische VOC-specerijen; nootmuskaat, gember, kruidnagel, zwarte peper, steranijs, kardemom en kaneel. De verschillende specerijen zorgen voor een bijzondere twist en maken deze Grand Prestige Vatgerijpt tot een echt Hollands cultuurproduct.

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt met van links naar rechts: Bourbon, Jeneverbes, Vanille en VOC

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt is op 31 maart exclusief verkrijgbaar op de Hertog Jan Brouwerij in Arcen. Vanaf dinsdag 3 april zijn de bieren verkrijgbaar op hertogjan.nl/vatgerijpt.

Ook afgelopen jaar kwamen er varianten van Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt op de markt. Toen werkte Hertog Jan intensief samen met Amerikaanse brouwerij Goose Island en brachten zij de varianten Bourbon, Cognac, Port en Goose Island op de markt.

Bier aan tafel

Naar aanleiding van de intensieve samenwerking met smaakmakers, waaronder Meesterkok Luc Kusters, deed Novio Research in opdracht van Hertog Jan onderzoek naar het combineren van bier en eten. Daaruit blijkt dat 80% van de Nederlandse bierdrinkers bier vooral ziet als geschikte drank voor na het eten. Een goed advies in de horeca (44%), van de brouwer (26%) of in de bierwinkel (20%) zou uitkomst bieden om ook bij het eten bier te drinken.

De vandaag aangekondigde Vatgerijpt-serie van Hertog Jan is een goed voorbeeld van bier dat om andere drinkmomenten vraagt dan een glas Pilsener. Luc Kusters: “Grand Prestige Vatgerijpt is een bier waarvoor je gaat zitten om het te degusteren. Dat zich leent als begeleider bij gerechten, of als verrassend ingrediënt voor een gerecht of cocktail.

Dessert van Luc Kusters van Bolenius met Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Vanille