Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Hertog Jan lanceert Grand Prestige Vatgerijpt

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Hertog Jan lanceert Grand Prestige Vatgerijpt

08 maart 2017 om 11:15

Hertog Jan kondigde het in het najaar van 2016 aan: de brouwer lanceert een bijzondere reeks speciaalbieren.

Na een rijpingsperiode van negen maanden op houten vaten is het nu zover.

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt
Hertog Jan logo
Hertog Jan brouwerij

Vanaf 19 maart kunnen fijnproevers de vier smaakvarianten van Grand Prestige Vatgerijpt bestellen. Doordat het kroonjuweel van Hertog Jan heeft gerijpt op cognac-, bourbon- en portvaten hebben de houtaroma’s invloed gehad op de smaak. Dit levert een bourgondisch en bijzonder bier op, dat qua smaakbeleving flirt met een goede wijn.

Hertog Jan Grand Prestige

Hertog Jan Vatgerijpt sampleDe Grand Prestige is al een bewezen klasse bier na het winnen van de World Beer Cup. Meesterbrouwer Gerard van den Broek van Hertog Jan trachtte zijn grote trots naar een nieuw niveau te tillen. Een spannend proces, aangezien de uitkomst na de rijpingsperiode moeilijk te voorspellen viel.

“Het resultaat is ongekend,” aldus Gerard. “De smaaksensaties van de verschillende varianten variëren van: ‘fruitigheid ontmoet karakteristieke moutigheid, duidelijke vanillesmaken, een mooi, warm alcoholgevoel en zoetheid, en tonen van rood fruit’. De complexiteit zorgt voor een geheel nieuwe beleving van bier. Het beste uit te leggen als een smakelijk bier dat flirt met een klasse wijn. Dit is een bier waarvan genoten moet worden.”

Samenwerking Goose Island

Hertog Jan bij Goose Island in Chicago

Naast de drie verschillende varianten in de Arcense kelders, heeft de Grand Prestige ook in de Verenigde Staten een smaakontwikkeling doorgemaakt. Bij de eerste kennismaking tussen Goose Island en Hertog Jan in Arcen, waren beide brouwers direct gecharmeerd van elkaars kennis en kunde.

Ze raakten door elkaar geïnspireerd en het plan voor een gezamenlijk project werd al snel geboren. Voor een samenwerking met de brouwerij Goose Island, pionier op het gebied van barrel aging, heeft Gerard zijn geheime recept gedeeld met de brouwers uit Chicago.

Gezamenlijk hebben zij de Grand Prestige op locatie gebrouwen, om het bier aldaar te laten rijpen op vaten van de wereldberoemde Goose Island Bourbon County Stout. Beide brouwers zijn enorm tevreden over het resultaat van hun collaboratie.

Mike Siegel van Goose Island: “We wilden graag een hommage brengen aan hoe Hertog Jan hun Grand Prestige rijpt op fles in de kelders van de brouwerij. De combinatie van onze rijpingswijze met het mooie bier uit Arcen geeft een prachtig resultaat.” Het speciaalbier met de Limburgse basis wordt sinds januari in de Verenigde Staten verkocht.

Gebrouwen voor liefhebbers

Het was een spannend experiment. Bier laten rijpen op bourbonvaten wordt vaker gedaan, het gebruik van port- en cognacvaten is daarentegen minder gebruikelijk. Het was in alle gevallen onzeker of de smaakevolutie een succes zou worden.

Dit hield meesterbrouwer Gerard echter niet tegen om toch een behoorlijke oplage van zijn geliefde Grand Prestige te laten rijpen. Gerard: “Ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk trouwe Hertog Jan fans kunnen meegenieten van dit avontuur. Genieten doe je immers samen.”

Hertog Jan Grand Prestige vatgerijpt, de vier varianten

Beschikbaarheid Grand Prestige Vatgerijpt

Vanaf 19 maart zijn alle Grand Prestige Vatgerijpt varianten verkrijgbaar op www.hertogjan.nl/vatgerijpt. De 75cl flessen kosten €19,50 per stuk en komen in een bijzondere verpakking met bijhorend glas. De vier varianten zijn ook als set verkrijgbaar in een limited edition voor €78,-.

Smaakbeleving van de meesterbrouwer

Gerard en zijn brouwers zijn enorm tevreden over het resultaat. De meesterbrouwer ziet zijn Vatgerijpt bieren graag op tafel tijdens een goed diner. De smaken zijn complex en vol verschillende aroma’s.

Lees ook

Port:

“Deze is heerlijk fruitig. Het bier bevat duidelijke smaken van rood fruit, vooral frambozen. De herkenning van port is erg groot. Het is zacht en een beetje kruidig. Die krijg je van de mouten; tijdens het rijpingsproces verdwijnt de echte moutsmaak en transformeert de mout tot een kruidige smaak.”

Meesterbrouwer Gerard van Hertog Jan proeft Grand Prestige Vatgerijpt

Cognac:

“Hier proef ik veel gedroogd fruit, tutti frutti eigenlijk. Ik vind er onder andere gedroogde pruimen en rozijnen in terug. De bitterheid van de mout komt hier wat meer uit. De geur is fruitig. Een geweldig aroma!”

Bourbon:

“De bourbon variant heeft een alcoholische smaak. Krachtig van geur en smaak, waarin de vanille duidelijk te herkennen is. Het heeft ook een lichte kokosmelksmaak, dat maakt het super zacht. Het doet me haast denken aan een Bounty reep door de hinten van kokos en chocolade. Het is zeer makkelijk drinkbaar ondanks het hoge alcoholgehalte. Gevaarlijk lekker!”

Goose Island:

“Heeft wel wat weg van onze bourbon, er zit alleen duidelijk een touch van de County Stout in. Dat komt door de Stout bieren die eerder in dit vat gezeten hebben. De vaten waren super vers, dat proef je want er zitten veel tonen van die smaak in.

Chocolade, karamel, kokosmelk en vanille. Ook een wat branderige smaak. Een verfijnde blend, gelagerd op Amerikaans wit eiken. Gerijpt in zowel Bourbonvaten als Bourbonvaten waar eerst nog Goose Island Bourbon County Stout in heeft gelegen. Het heeft daardoor een mooie balans.”

Meesterbrouwer Gerard bij Goose Island