Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2021: Portugese wijnen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2021: Portugese wijnen

16 september 2021 om 09:37

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2021 heeft gerijpt op vaten van verschillende Portugese wijnen. Het kroonjuweel van de brouwerij uit Arcen heeft maanden liggen rijpen in vaten van Port Tawny, Madeira, Moscatel en Aguardente

Grand Prestige Vatgerijpt 2021: de vier flessen op een muurtje in Portugal
Brouwers en portugese wijnmaker proosten met grand prestige vatgerijpt 2021
Grand Prestige brouwers Gerard en Micha van Hertog Jan tussen houten vaten

Lancering Grand Prestige Vatgerijpt 2021

Drie mannen proosten met HJ Grand Prestige Vatgerijpt 2021 Op maandag 20 september lanceert Hertog Jan de vijfde editie van Grand Prestige Vatgerijpt. Het bier met een oplage van slechts 38.000 stuks, heeft maandenlang gerijpt in houten vaten van Portugese wijnen. Hiermee verrijken de brouwers het bier met zoete tonen, zonder het karakter van Grand Prestige te verliezen. De editie van vorig jaar, gerijpt op Schotse whisky vaten, was binnen 30 minuten uitverkocht.

Voor hen die dit jaar de voorproefedities van Vategerijpt 2021 hebben gezien en geproefd is het wellicht geen verrassing meer, maar dit jaar heeft Grand Prestige gerijpt op vaten uit Portugal. Het speciaalbier heeft 12 maanden liggen rijpen op vaten uit vier verschillende Portugese regio’s. De brouwers vulden de oude en zorgvuldig geselecteerde vaten van Port Tawny, Moscatel, Madeira en Aguardente met de Grand Prestige, waarmee zij het Limburgse bier verrijkten met kenmerkende Portugese tonen.

Dit resulteerde in vier smaken: van de frisse en licht zure aroma’s van de Moscatel tot aan de houtachtige smaak met karamel van de Madeira, en van het volmondige en warme van de Aguardente tot de licht zure Port Tawny met aroma’s van rood fruit en chocolade.

De Paradox van Zoet

Portugese man met Grand Prestige Vatgerijpt 2021 Meesterbrouwer Gerard van den Broek over deze editie: “Met de succesvolle Schotse whisky-serie van vorig jaar hadden we de lat hoog gelegd voor onszelf. Toen we aan de slag gingen met Portugese wijnen, ontdekten we dat het mogelijk is om zoete elementen te proeven, zonder dat het zoet smaakt. Dat vonden we zo’n interessante tegenstelling dat we de smaken verder zijn gaan uitwerken.”

Lees ook

Brouwer Micha Peute vervolgt: “Een combinatie van bier en wijn is best gewaagd, zeker met die van Portugese komaf. We wilden het karakter van de Grand Prestige niet verliezen, dus mocht het zoete van de wijnen niet overheersen. Ik ben er trots op dat we erin zijn geslaagd om verrassende, rijke smaken en fruitige aroma’s aan de Grand Prestige toe te voegen, zonder een zoet bier te brouwen. Zo creëerden we een Paradox van Zoet.

Houten jubileum

De Portugal-serie is de vijfde editie van Grand Prestige Vatgerijpt. Een paar jaar geleden ontdekte meesterbrouwer Gerard van den Broek dat de smaak van Grand Prestige prachtig ontwikkelt naarmate je hem langer bewaart. Dat bracht hem in 2016 op het idee om Grand Prestige op vaten van Bourbon County Stout te rijpen. Het vatgerijpte bier smaakte naar meer en de brouwers gingen ook experimenteren met andere soort vaten. In de edities die volgden, rijpte het bier op verschillende vaten van onder andere whisky, jenever, bourbon en cognac. 

Verkoop Vatgerijpt 2021

Grand Prestige Vatgerijpt 2021 wordt maandag 20 september gelanceerd. De bieren zijn vanaf 12.00 uur verkrijgbaar via de online brouwerijwinkel van Hertog Jan. De prijs van een fles Vatgerijpt (75cl) met een proefglas is €25,- en de smaken zijn ook in een set van vier verkrijgbaar voor €100,-. Let op: de editie van vorig jaar was binnen 30 minuten uitverkocht.

Vier Grand Prestige Vatgerijpt 2021 flessen onder een boom in portugal