Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2020: Schotse whisky

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2020: Schotse whisky

07 september 2020 om 17:28

Grand Prestige Vatgerijpt van Hertog Jan is dit jaar ontstaan door Grand Prestige bier te laten rijpen op whiskyvaten uit de Schotse Highlands, Lowlands, Speyside en Islay.

Vier flessen Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2020 op een steen voor een meertje
Vier Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2020 kokers op een Schots whiskyvat
Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt logo

Grand Prestige Vatgerijpt 2020

Dit jaar rijpt het kroonjuweel van Hertog Jan op weer andere, bijzondere houten vaten, waardoor de smaak van Grand Prestige Vatgerijpt altijd anders is. Het bier van de vierde editie van de 'Grand Prestige Vatgerijpt' is negen maanden op smaak gekomen in houten vaten van vier Schotse distilleerderijen, elk met een heel eigen karakter. Hoe die unieke kenmerken tijdens het rijpingsproces de smaak van de Vatgerijpt hebben beïnvloed, is vanaf 12 september te proeven.

Vier Schotse whiskystreken

De vaten waarin de Grand Prestige heeft gerijpt, komen uit vier whiskystreken: de Highlands, de Lowlands, Speyside en Islay. De vier verschillende bieren uit Hertog Jan’s Vatgerijpt Whisky Series smaken daardoor allemaal anders. Van robuust en krachtig uit de Highlands tot zacht en subtiel uit de Schotse Lowlands, en van de fruitige aroma’s uit Speyside tot de kenmerkende, rokerige whiskysmaak van het turfeiland Islay.

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2020: de vier verschillende varianten in de Schotse regio waar de whisky vandaan komt

Smaak van het vat

Als wij de vaten binnenkrijgen, lijken ze leeg. Maar in het hout zit dan nog zeker tien liter van de drank,’ legt meesterbrouwer Gerard van den Broek van Hertog Jan uit. ‘Wij vullen de vaten met onze Grand Prestige om deze te verrijken met de smaak van het distillaat die in het vat heeft gezeten, en met de smaak van het vat zelf. Dat natuurlijke proces begint traditiegetrouw in het voorjaar, als de temperatuur stijgt en het bier de kans krijgt om alle aroma’s die in het hout liggen opgeslagen aan te spreken. Het mooie is dat je de smaken kan linken aan de regio’s.'

Lees ook

Hertog Jan’s meesterbrouwer Gerard van den Broek ondernam de reis naar Schotland om de vier whiskyregio’s en hun smaken beter te leren kennen. ‘Ik was verbijsterd door het rijke smaakpalet,’ zegt hij over de whisky die op het desolate eiland Islay wordt gestookt. ‘Ziltig, als jodium, met gerookte turf en een zweempje verbrand rubber. Je proeft het eiland, de elementen. En dan die mooie lange afdronk! You either hate it, or you have a friend for life.’

Geduld is een schone taak

Vier flessen Hertog Jan Grand Prestige 2020 voor een Schots meer Het thema van de Vatgerijpt Series ‘Geduld is een schone taak’ is dit jaar, onbedoeld, treffender dan ooit en geldt bij uitstek voor de Grand Prestige Vatgerijpt van Hertog Jan. Vatgerijpt 2020 wordt op 12 september gelanceerd. Vanaf dan zijn de bieren voor € 20 per fles (75 cl) ook online verkrijgbaar via de online brouwerijwinkel van Hertog Jan, inclusief een speciaal ontwikkeld proefglas dat een combinatie is van het tulpvormige bierglas van Grand Prestige en een whiskyglas. Een set van vier flessen (met vier gratis proefglazen) kost € 80. Let op: in eerdere jaren waren alle flessen Vatgerijpt binnen mum van tijd uitverkocht.

In de horeca is Grand Prestige Vatgerijpt exclusief verkrijgbaar bij de leden van het Hertog Jan Genootschap.

Vierde serie vatgerijpte Grand Prestige

Deze serie waarin is samengewerkt met Schotse whiskymakers is de vierde serie met Grand Prestige Vatgerijpt bieren. Bekijk ook de vorige varianten van Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt:

- Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2017 (gerijpt op port, cognac, bourbon en Goose Island BCS vaten)
- Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2018 (Bourbon, Bourbon Jeneverbes, Bourbon Vanille en Bourbon VOC-kruiden)
Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt2019 (vaten van drie Nederlandse jeneverdistillateurs; Hooghoudt, Rutte en Zuidam)

Cookie instellingen