Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Hopteelt in Nederland groeit mee met aantal brouwerijen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Hopteelt in Nederland groeit mee met aantal brouwerijen

29 september 2021 om 11:11

Als gevolg van de explosieve groei van het aantal Nederlandse brouwerijen sinds 2012 groeit de laatste jaren ook het aantal hoptelers in Nederland.

Hopranken in Nederland
Hop bekijken bij Brabanthop
Brabanthop nieuwe hopranken

Groei aantal Nederlandse hoptelers

Sinds 2012 groeit het aantal Nederlandse hoptelers en Nederlandse Brouwers meldt dat deze groei sinds 2016 is versneld. Niet alleen het aantal professionele hoptelers neemt toe, ook het aantal Nederlandse brouwerijen dat over een eigen hopveld beschikt stijgt. Dat is opvallend omdat in de 19e eeuw de hopteelt in Nederland vrijwel verdwenen was aangezien de Nederlandse hoptelers op prijs en kwaliteit niet konden concurreren met de grootschalige hopteelt in andere landen in Europa.  

Aromatische hoppen

Tussen de hopranken De craftbeer-revolutie, die vanuit Amerika is overgewaaid naar Europa, heeft de vraag naar aromatische hoppen die gebruikt worden in de bittere en extra hoppige bieren (onder andere IPA's) fors doen stijgen.

De meeste hopsoorten die tegenwoordig in Nederland worden gebruikt tijdens het brouwproces, zijn afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Duitsland, Nieuw Zeeland, Tsjechië en Slovenië, maar ooit was ook Nederland een land waar veel hopteelt voorkwam. In de 19e eeuw verdween de hopteelt in Nederland omdat de Nederlandse hoptelers op prijs en kwaliteit niet konden concurreren met de grootschalige hopteelt in andere landen in Europa. Sinds 2016 groeit echter het aantal hoptelers in Nederland aanzienlijk.

Lees ook

Regionale spreiding

Niet alleen aantal hoptelers groeit, ook het aantal brouwerijen dat er een eigen hopveld op nahoudt stijgt. Deze hopvelden worden over het algemeen meer als marketingdoel gebruikt, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse hoppluk waarbij de bierliefhebbende consument mag helpen plukken. In de Middeleeuwen werd de hop met name in het gebied rond de grote rivieren geteeld. Vandaag de dag zijn de professionele hoptelers vooral in het oosten van het land en in de provincie Noord-Brabant te vinden. De brouwerijen met een eigen hopveld zijn overwegend in het westen van het land gesitueerd.

Hopranken in Brabant Op de site van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur is uitgebreide actuele en historische informatie te vinden over alle Nederlandse brouwerijen, hun brouwers en hun bieren. In nauwe samenwerking met hopspecialist Henk Wesselink en bierhistoricus Kees Volkers is daar nu ook interessante informatie te vinden over hoptelers en hopverkopers in Nederland.

Hoppluk en hopfeesten

De maand september is een belangrijke maand voor de hoptelers. Het is de maand dat de hoppluk, oftewel de oogst van de hop plaatsvindt. Steeds meer brouwerijen grijpen de jaarlijkse hoppluk aan om dichter bij de consument te komen. Zo organiseren zij bijvoorbeeld hopfeesten waarbij de liefhebbers kunnen helpen met de handmatige hoppluk. De Utrechtse brouwerij vandeStreek Bier heeft 2000 consumenten de mogelijkheid geboden om een eigen hopplantje thuis te kweken en laten groeien. Tijdens een oogstfeest wordt deze geplukte hop door de brouwerij gebruikt om er een vershopbier mee te brouwen.

Hop op de kaart

Op http://www.nederlandsebiercultuur.nl/hop is op de kaart van Nederland een overzicht te vinden van alle Nederlandse hoptelers, hopverkopers, brouwerijen met een eigen hopveld en verkopers van brouwbenodigdheden. Ook is er een grafiek te aanschouwen die de ontwikkeling van de hopteelt in Nederland sinds 1990 inzichtelijk maakt. Hieronder de data met betrekking tot Nederlandse hopteelt sinds 2010 van Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur.

Hopteelt in Nederland sinds 2010

Cookie instellingen