Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

vandeStreek Bier zoekt plekken om hop te kweken

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

vandeStreek bier is op zoek naar jouw balkon of tuin om hop te kweken

09 april 2021 om 14:35

Hop is een belangrijk ingrediënt in bier en vandeStreek Bier uit Utrecht geeft je nu de mogelijkheid om zelf hop te gaan kweken. Vanaf half april zullen zij stekjes meesturen bij een webshop bestelling wat hopelijk zal leiden tot het grootste hopveld ter wereld.

Hop kweken met Jamie vandeStreek
Vandestreek bier proost
Hopranken

Hop kweken met vandeStreek

De creatieve en innovatie mensen achter speciaalbierbrouwerij vandeStreek bier wil zoveel mogelijk Nederlanders enthousiast maken voor het kweken van klophop. Van deze hop brouwt vandeStreek hun eigen speciaalbier. En je kunt het gewoon in je eigen tuin of terras kweken.

Hopplantje bij Vandestreek Vanaf half april stuurt de brouwerij klophop stekjes mee bij bestellingen via de webshop. In september is het oogsttijd, de door heel Nederland gekweekte klophop wordt dan geoogst tijdens het traditionele Hopoogstfeest. Dit unieke bierproject draait om positieve aandacht voor bier en de groei van klophop door heel Nederland. In de toekomst breng je de thuisoogst aan klophop misschien wel naar een lokale brouwer.

Experiment zonder winstoogmerk

De brouwers van vandeStreek bier hopen dat iedereen met een stekje klophop enthousiast wordt om het te telen. Een uniek project en experiment zonder winstoogmerk. Bovendien is het voor de makers van het bier reuze interessant om te ontdekken wat er gebeurt met hun klophop wanneer het onder verschillende omstandigheden wordt geteeld.

VandeStreek brengt al enkele jaren klophop bier uit, een blondbier gebrouwen van deze specifieke hopsoort. Sinds enkele jaren wordt de hop geoogst in Stadstuin Klopvaart, waar klophop zijn naam aan te danken heeft. In deze tuin is in de jaren 70 van de vorige eeuw hop aangeplant in een permacultuur. Na 50 jaar wil vandeStreek bier van heel Nederland één grote hoptuin maken.

Word ook hopboer

Iedereen kan hopboer worden! Ga je aan de slag met de klophop? Dan ontvang je maandelijkse ‘hopdates’ en een overzichtelijke groeikalender. Het helpt je om een ervaren hopboer te worden. Dit project wordt geleid door Jamie Nee, kunstenaar, milieuactivist, wildplukker en hopboer. Jamie heeft ook de kleurrijke labels van vandeStreek bier geïllustreerd.

De hopplant, een plant uit de hennepfamilie, komt van nature voor in België en Nederland. ‘Hopbellen’, de bloemen van hop, worden als conserveer- en smaakmiddel gebruikt bij de bereiding van bier. Jamie noemt het klophopproject een hopcoöperatie- of collectief: “Het idee is om het grootste hopveld ter wereld te creëren, door in heel Nederland, op balkons en in tuinen, onze hop te laten groeien. We stimuleren iedereen om dit in september naar onze brouwerij te brengen. Dan hebben we, zoals ieder jaar, een Hopoogstfeest. Alleen deze keer op een veel grotere schaal. Samen plukken, met een goed glas bier erbij. Dit project is een uniek voorbeeld van samen creëren op afstand. Een creatieve en fysieke (buiten)activiteit in deze bijzondere tijd waarin we veel alleen en in huis ondernemen.”

Van grond tot mond

Het klophopproject is een behoorlijke operatie, maar volgens vandeStreek bier is het motto ‘hoe meer hop, hoe beter’. Dit is een unieke manier om mensen te betrekken bij de brouwerij en het brouwproces; ‘van grond tot mond’.

Lees ook

Het is toch te gek dat we straks bier kunnen brouwen waarvan de hop door heel Nederland is geteeld?”, vertelt een van de oprichters. “Iedereen kan straks hopboer zijn! Tof toch, wanneer je straks aan je visite kunt vertellen over de hop in je tuin waar uiteindelijk bier van wordt gebrouwen.”

Compost van bierborstel

Om op een natuurlijke manier een voedingsrijke bodem te krijgen, is compost nodig. Die compost komt van eigen bodem. De bierborstel van vandeStreek bier wordt door een lokaal ‘creatief tuincentrum’ verwerkt tot compost.

Hopboer Jamie Jamie legt uit hoe dat werkt: “Bostel is perfect om te gebruiken voor thermofilische compost. Dat is levende compost, die enorm veel invloed heeft op groei- en veerkracht van de plant. Die invloeden worden in het project getest. We vergelijken kale grond, grond met traditionele kunstmest en grond met bierborstel-compost met elkaar. Een interessant experiment waar het project funding voor krijgt. Deelnemers aan het klophopproject kunnen compost bij vandeStreek bier ophalen en gebruiken om het jaar daarop weer hop te telen. Dan is het echt circulair.”

vandeStreek is heel content met de eigenschappen van deze hopsoort en enorm benieuwd naar de oogst uit een andere omgeving. De eigenschappen van de bodem, terroir, zijn bepalend.

Klophop is redelijk kruidig, wat het een geschikte aromahop maakt voor traditionele bierstijlen”, vertelt Jamie. “Al wordt het vooral interessant wat er gebeurt als de hop onder verschillende omstandigheden wordt geteeld. Onder de rook van Rotterdam of op de Veluwe bijvoorbeeld. En wat is het verschil tussen hop uit een plantenbak voor een café en die op een zonnig terras? Deze hop zal andere eigenschappen hebben dan wanneer het vol in de grond in een achtertuin is geteeld.”

Hopdates

Pas in september krijgen Jamie en Ronald antwoord op deze vragen. De smaaknuances worden ontdekt in september, wanneer de oogst binnenkomt. In de tussentijd houdt de brouwerij vinger aan de pols. Alle aspirant-hopboeren kunnen begeleid worden door hopboer Jamie.

Bij de hopplant zit een agenda. Elke maand organiseren we een ‘hopdate’ in stadstuin Klopvaart: een (online) borrel met educatief karakter.” Tijdens de borrel komen alle ins en outs aan bod. Hoe kun je de hop zo goed mogelijk verzorgen en laten groeien? Wat heeft de bodem nodig en hoeveel water moet je geven? “We hopen dat mensen bereid zijn ons foto’s te sturen van de voortgang thuis. Dat maakt het zo mooi, we doen het echt samen”, laat vandeStreek weten.

Er zit geen verdienmodel achter het klophopproject. Het gaat om de positieve aandacht voor bier in het algemeen en vandeStreek bier in het bijzonder. Bij vandeStreek dromen ze zelfs van een moment waarop klophop groter is dan de brouwerij zelf: “Dat er elk jaar weer duizenden planten bij komen, waardoor in Nederland straks zoveel klophop wordt geteeld dat iedereen zijn oogst naar een brouwerij in de buurt kan brengen. Wij hopen daarom dat we alle deelnemers kunnen uitdagen om zelf te stekken en uitbreiden.”

Meedoen

Via een aanmeldlink op vandestreekbier.nl/hop ontvang je tijdens het groeiseizoen tips en tricks van Jamie Nee in je mailbox. Zet de hopdates alvast in je agenda. Op 18 en 19 september is iedereen welkom bij vandeStreek in Utrecht voor het grote klophopoogstfeest.

Klophop bier van vandeStreek

Cookie instellingen