Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Innovatief brouwen door AB InBev | milieuvriendelijk

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Innovatief brouwen door AB InBev

11 april 2018 om 13:45

AB InBev ontwikkelde in haar Global Innovation and Technology Center (GITEC) in Leuven een nieuwe innovatieve techniek die brouwen energievriendelijker maakt. Deze wordt vandaag tijdens 'Trends in Brewing' in Gent aan het grote publiek gepresenteerd.

AB InBev bieren

Innovatieve brouwtechniek

De techniek zorgt voor gasbellen zonder te koken. Deze innovatie staat de brouwer wereldwijd toe om met minder hitte, minder water en minder CO2-uitstoot te brouwen. AB InBev wil, binnen het kader van haar Duurzaamheidsdoelstellingen 2025, de impact van haar ecologische innovaties vergroten en deelt de gepatenteerde techniek daarom gratis met kleine brouwers.

AB InBev logo Grotere brouwerijen betalen een vergoeding, die AB InBev opnieuw 100% investeert in ecologische R&D toepassingen. Het is de eerste keer dat AB InBev zo’n substantiële innovatie open stelt met het oog op een grotere ecologische impact. Momenteel wordt de technologie al toegepast in de brouwerij in Jupille waar o.a. Jupiler wordt gebrouwen.  

Duurzaamheid brouwerijen

Midden maart kondigde AB InBev aan om tegen 2025 in te zetten op nieuwe, ambitieuze duurzaamheidsdoelen. Ook partners, stakeholders en nu ook andere brouwerijen worden betrokken in die visie.

AB InBev zet onder meer in op slimme landbouw, op waterbeheer, op circulaire verpakkingen en op klimaatregelen. Binnen die laatste categorie wil AB InBev de CO2 uitstoot met 25% doen afnemen binnen haar volledige waardeketen. Deze innovatie kadert daarin en is één van de vele AB InBev projecten die bijdragen aan lagere CO2 emissie.

Gasbellen zonder koken

Concreet simuleert de nieuwe techniek gasbellen zonder het bier te moeten koken. Die bellen zijn cruciaal in het brouwproces en bepalen in een vroeg stadium mee de smaak van het nog niet gefermenteerde bier. "Koken en die gasbellen zijn de "heilige koe" in het brouwproces.

Zo goed als elke brouwer gaat via een kookproces. AB InBev is qua koken al zo efficiënt dat out-of-the-box denken de enige manier was om de lat nog hoger te leggen. Door onszelf uit te dagen en basisprocessen in vraag te stellen is deze innovatie ontstaan," zegt David De Schutter, AB InBev directeur R&D voor Europa.

De Schutter van AB InBev voor een oude brouwketel

Lees ook

In het huidige brouwproces worden die gasbellen via stoom opgewekt door  een natuurlijk kookproces. Dat is een ecologisch dure manier waarvoor veel water en hitte nodig is. De nieuwe duurzame techniek, doet hetzelfde, maar op een energetisch efficiëntere manier.

Via een aangepast element wordt gas geblazen in de brouwketel, waardoor bellen ontstaan die het ongefermenteerde bier hun eigenheid geven en er geen smaakverschil merkbaar is.

De basis vloeistof wordt net niet gekookt:: je krijgt dus wel de thermisch nodige reactie voor het brouwen van bier, maar de vloeistof blijft net onder het kookpunt. Dat betekent een aanzienlijke CO2 reductie en minder watergebruik. Doordat het bier in een vroege fase aan een lagere temperatuur gebrouwen wordt, kan het ook langer vers blijven.

Gepatenteerde innovatie gratis opengesteld voor kleine brouwerijen

AB InBev is overtuigd dat deze gepatenteerde innovatie de interesse zal wekken van vele brouwerijen. De innovatie leidt tot een verbeterde procescontrole en is nu al vrij eenvoudig toepasbaar op bestaande kleine brouwerijen, die een gratis licentie kunnen aanvragen. Grote brouwerijen zullen een vergoeding betalen in functie van hun volume en de impact van de innovatie. Eens geïmplementeerd moeten brouwerijen rekenen dat de innovatie zich binnen de 2 jaar kan terugbetalen.

1200 olympische zwembaden water uitgespaard

Wanneer AB InBev deze techniek op termijn in al haar brouwerijen zal toepassen, zal dit leiden tot wereldwijd 5% minder CO2 verbruik wat overeenkomt met energie voor 120.000 gezinnen per jaar en 80% minder verdamping wat resulteert in 0,5% minder waterverbruik, goed voor 1.200 olympische zwembaden.

De nieuwe innovatie werd jaren geleden bedacht en in een eerste fase uitgebreid getest in de speciale proefbrouwerij in Leuven. Sinds juni 2015 wordt het testen van de techniek ook op grotere schaal gestart in onder andere de brouwerij van Jupille en in Magor (UK). Een effectieve standaardimplementatie in een groter aantal brouwerijen volgt in een laatste fase wanneer alle tests afgelopen zijn. De innovatie is mogelijk gemaakt door doorgedreven investeringen van AB InBev en dankzij de financiële steun van het Europese Life programma.

Cookie instellingen