Joris Vermeer onderzoekt zomerse Hertog Jan bieren
22 augustus 2018 om 11:27
Onderzoeksjournalist Joris Vermeer duikt samen met Hertog Jan in het smaak- en maakproces van de twee zomerse Hertog Jan bieren Weizener en Bastaard.
Documentaires
In een reeks van zes korte documentaires komen brouwers en experts aan het woord en worden diepgewortelde tradities binnen de bierwereld onder de loep genomen. Joris gaat in gesprek met brouwers en bierexperts en duikt in de tradities van het bierbrouwen.
Die tradities zijn er vaak met een reden, bierbrouwen luistert heel nauw: gebruik van de beste ingrediënten, de juiste temperaturen en de meest ideale omstandigheden worden in acht genomen.
De documentaires over Weizener en Bastaard van Hertog Jan geven een exclusief kijkje achter de schermen tijdens het brouwen en nemen de kijker mee in de overwegingen en keuzes die de brouwers maken tijdens de verschillende brouwprocessen.
Lees ook
Hertog Jan Weizener
Het verhaal achter de smaak van Weizener is uniek te noemen, want om tot de perfecte smaak van Weizener te komen hebben de brouwers van Hertog Jan de beste ingrediënten uit Belgisch Witbier en Duits Weizen gecombineerd. En met succes, Hertog Jan Weizener won onlangs goud tijdens de International Beer Challenge 2018. Ook in Duitsland ontving Weizener waardering, waar het biertje voor een tweede keer goud won tijdens de Meiningers International Craft Beer Award 2018.
In de documentaire over Hertog Jan Weizener gaat Joris het eerlijke gesprek aan met Duitse- en Belgische Bierexperts, want wat vinden zij eigenlijk van de smaak van Weizener? Samen met de brouwers van Hertog Jan doorloopt Joris het gehele brouwproces van Weizener en bekijkt hij de keuzes voor de juiste ingrediënten. Zo is de frisheid van het bier onder andere afkomstig uit de sinaasappelschil en geeft de koriander een mooie kruidigheid.
Hertog Jan Bastaard
Ook is er onderzoek gedaan naar het verhaal achter Hertog Jan Bastaard: een frisse Radler met een bittertje. Waar Radler vaak bier gemengd met frisdrank is, kiest Hertog Jan voor Pilsener en gebrouwen gember-citroen limonade. Met deze combinatie is Bastaard dit jaar als beste uit de AD Radler test 2018 gekomen.
In de documentaire over Bastaard doorloopt Joris samen met een gespecialiseerde limonade-brouwer het proces van het brouwen van deze limonade. En laat brouwer Will de selectie en samenvoeging van de juiste ingrediënten zien voor het brouwen van het perfecte Bastaard biertje.
Benieuwd naar de hele documentairereeks? Deze vind je op YouTube.