Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Lekkerste Huisbier van Nederland 2013

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Lekkerste Huisbier van Nederland 2013

20 december 2013 om 10:16

Tempelbier van Proeflokaal Arendsnest in Amsterdam en Christine van café De 1ste Aanleg in Heemstede zijn verkozen tot Lekkerste Huisbier van Nederland 2013, een wedstrijd van het horecavakblad Proost.

Tempelbier won in de categorie lichte bieren, Christine ging aan kop bij de zware bieren.

huisbieren

Alle horecazaken in Nederland konden in 2013 weer hun huisbier aanmelden voor de jaarlijkse Proost-wedstrijd Lekkerste Huisbier van Nederland. En begin december was het dan zover: de jury ging alle inzendingen blind proeven en keuren. Een zware, serieuze taak voor het vierkoppige panel, bestaande uit Theo Flissebaalje (internationaal bierproef-jurylid, PINT-redacteur), Henri Reuchlin (oprichter Bierburo), Pim Bosch (brouwmeester de Leckere) en Ciska Feber van biercafé Olivier.  

Categorie licht

Toen alle eindcijfers voor de lichte bieren (tot 6,5 procent) bekend waren, tekende zich in deze categorie een duidelijke winnaar af: Tempelbier van Proeflokaal Arendsnest en Beertemple in Amsterdam. Het kreeg een gemiddelde 7,35 en was toevallig het enige bier dat op fust was aangeleverd. Enkele opmerkingen van de jury: "Nodigt uit tot meer", "Mooi bier voor de gevorderde bierliefhebber" en het "Het eerste dat ik opdrink".

De tweede plaats was voor Inspirator Blond van Kapellerput in Heeze. "Heel toegankelijk" en "Prettig zomerbier", aldus de jury. De derde plaats werd bezet door Wrakhout van Talk of the Town in De Koog. De jury: "Hier moet je van houden", "Voor gevorderden, mooi gebrouwen" en "Verrassende keuze om voor dit type te gaan". 

Categorie zwaar

Tijdens het tweede deel van de proeverij was het aan de (relatief) zware bieren om de jury te overtuigen van de lekkerste smaak. De hoogste, gemiddelde waardering was een 6,96 voor Christine: een tripel van café De 1ste Aanleg in Heemstede, gebrouwen door Klein Duimpje en vernoemd naar de vrouw van uitbater Kees Hegen. "Aangenaam bier", "Heel doordrinkbaar, maar mist body" en "Blijft beter overeind dan de rest", aldus de kritische juryleden.

Lees ook

De tweede plek was voor Venloosch Paterke Tripel van de Klep in Venlo. "Ga zo door, maar wel meer hop", vond de jury. De derde plaats was een gedeelde en wel voor Kalverliefde van De Bonte Koe in Purmerend ("Heel toegankelijk huisbier", "Aangenaam bier") en Cleijne van café Samson in Nijmegen ("Om langzaam van te genieten").

De verpakkingen

Ten slotte beoordeelde de redactie van het vakblad VerpakkingsManagement alle huisbieren op de verpakking. Eindredacteur Harry van Deursen: "Over het algemeen zijn het traditionele verpakkingen en qua niveau zijn ze soms beduidend minder dan de professionele bierverpakkingen in de retail. Logisch, want deze bieren hoeven niet met de verpakking de consument tot kopen aan te sporen. Maar ook door de verpakking kan een huisbier zich onderscheiden. Achter een huisbier hoort eigenlijk een verhaal te zitten en de verpakking moet dat op een mooie manier vertellen. De verpakking van Kalverliefde verdient daarom een eervolle melding. Het speelse en zeker niet traditionele etiket speelt leuk in op de naam van het bier, dat weer leuk past bij de naam van het café: De Bonte Koe."