Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij Klein Duimpje

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij Klein Duimpje

Brouwerij Klein Duimpje is een bierbrouwerij uit Hillegom (Nederland) die is opgericht in 1994. Deze brouwerij heeft 35 bieren in het assortiment.

Brouwerij Klein Duimpje
Slobberbok
Klein Duimpje Tulpenbok

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Brouwerij Klein Duimpje

Brouwerij Klein Duimpje heeft 35 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Brouwerij Klein Duimpje!
 • Gerstebier - Gerstebier - 4,9%

  Voor de ingrediënten is gebruik gemaakt van water, pilsmout, Munichmout, Hallertauer en Saaz hop.  Gerstebier is vergist met een ondergist maar dan op een iets hogere temperatuur van 12 graden. Hierdoor heeft het bier een vollere smaak. 

 • Bollenstreek ale - Ale - 7%

  Speciaal voor u ontwikkeld op een genetisch gemanipuleerd (en strikt geheim gehouden) bollenveldje in de Bollenstreek, waardoor het bierbolletje al op steel tot zijn volle ontwikkeling komt.

 • Klein Duimpje Blauwe Tram - Tripel - 8%

  De Blauwe Tram is een heerlijke Tripel, niet al te kruidig. Het bier is ietsje zoet met een aangename bittere afdronk.

 • Hillegomse Hangkous - Ale - 8,5%

  Hillegomse Hangkous heeft een robuuste smaak en is dus geschikt voor de lange en koude winteravonden. Voor de ingrediënten is gebruikgemaakt van: chocolademout, water, pilsmout, caramout, challangerhop, Saazhop, donkere kadij, curaçaoschil, kruidnagel en gist. 

 • Hillegoms Weizen - Weizen - 5,5%

  De smaak- en geureigenschappen van kruidnagel en banaan zijn karakteristiek voor Hillegoms Tarwebier. Hillegoms Tarwebier is pittig, maar toch fris van smaak met weinig hopbitterheid.

 • Slobberbok - Bock - 7,2%

  Slobberbok is een volmoutig donker 4-granen bokbier. Het heeft een iets zoete en karamelachtige smaak met een bittere afdronk.

 • Klein Duimpje Bourbonized Ris - Stout - 12%

  Deze Bourbonized Barrel Aged Imperial Stout van Klein Duimpje heeft een krachtige smaak met tinten van hout, vanille en Bourbon Whiskey.

 • Klein Duimpje Smoked Porter - Porter - 7%

  In Smoked Porter proef je duidelijk de gebrande mout. Het bier heeft een bijzondere volle, rokerige, bittere smaak. 

Achtergrond informatie

Erik de Noorman

Nadat Erik Bouman (1959), werkzaam in de ICT-branche, sinds 1990 als amateur wijnmaker in de weer is geweest, is in 1994 het bierbrouwvirus compleet toegeslagen. In maart 1995 sloot Bouman zich aan bij de amateurbierbrouwersvereniging ’t Wort Wat! in Hoofddorp en volgde daar een bierbrouwcursus. Ruim een jaar en vele proefbrouwsels later werd het eens tijd om met amateurbierbrouw wedstrijden mee te doen waarbij hij al direct in de prijzen viel. In januari 1997 werd gewonnen met het latere Erik de Noorman. Dit bier, en de andere, werden door Bouman gebrouwen bij de Scheldebrouwerij in ’s Gravenpolder. Tot 2003 heeft Eric hier zijn bieren laten brouwen bij gebrek aan een eigen geschikte lokatie. In 2000 leek het er even naar dat Erik zich kon gaan vestigen in een pand in Hillegom, doch de vreugde bleek van korte duur.

Certificatenregeling

Medio 2002 werd gestart met het opzetten van een certificatenregeling. De inkomsten die deze regeling genereert zal worden besteedt aan het uitbreiden van de brouwerij. De rente zou dan jaarlijks, tijdens een feestelijke bijeenkomst, in natura uitgekeerd in de vorm van een uniek eenmalig bier. Vanaf juni 2003 kon men zich daadwerkelijk inschrijven voor deze certificatenregeling, VHKD (Vrienden van Huisbrouwerij Klein Duimpje). Op dat moment waren er 40 leden. Met de eerste opbrengst werd een afvulmachine aangeschaft alsook een gasbrander om de brouwketel te stoken. In 2004 werd een nieuwe etiketteermachine in gebruik genomen. Hiermee konden 1200 flessen per uur van een etiket worden voorzien. In maart 2005 werden er 1000 kratten aangeschaft. Het waren zwarte (gebruikte) kratten. Over de naam van de vorige eigenaar werd een sticker van de brouwerij geplakt. In 2005 werd tevens de 3 hl. brouwinstallatie in gebruik genomen. In augustus werd hiermee het eerste brouwsel gemaakt.

Lees ook

V.O.F.

In 2002 werd de eenmanszaak omgezet in een v.o.f. en trad Louis van Velthoven, onderwijzer op een Jenaplan-basisschool in Haarlem, toe als vennoot. Louis leerde in 1998 het brouwen van Erik via een amateur bierbrouwcursus na te zijn ingeschreven door zijn zwager Herman van Assendelft. Louis en zwager Herman vonden het brouwen zo leuk dat zij al snel meegingen naar de Scheldebrouwerij als er gebrouwen of gebotteld moest worden en zo werden de fijne kneepjes van het brouwen geleerd. Medio 2004 zette Louis van Velthoven een punt achter zijn werkzaamheden voor Huisbrouwerij Klein Duimpje.

Bierkazen

Naast het brouwen van bier houdt de brouwerij zich ook bezig laten vervaardigen van twee bierkazen. Bij de ene kaas, gemaakt uit koeienmelk wordt bij de bereiding Erik de Noorman gebruikt. Bij het bereiden van de andere kaas, de geitenkaas wordt door de kaasboer de Hillegomse Hangkous gebruikt.

Eerste vijfgranen bokbier ter wereld

Als we het over diversiteit en vrijheid in het brouwen van bokbier hebben, ligt hier een voorbeeld. In Krimpen aan de IJssel is uit een samenwerking tussen Eetcafé De Lansingh en De Bierboom (LansBier) een nieuwe vijf granen Bokbier ontstaan, gebrouwen bij Klein Duimpje in Hillegom. Naast pilsmout, tarwemout, rogge en haver is er ook boekweit gebruikt. Het bokbier zal te proeven zijn bij de tweede editie van het Krimpense Bokbierproeverij op 5, 6 en 7 november 2010.

Klein Duipje wordt 'groot'

Klein Duimpje wordt volwassen en gaat een eigen pand betrekken! Alle vergunningen zijn inmiddels, medio 2011, verleend en Hillegom zal binnenkort dus een brouwerij rijker zijn. De ambachtelijke microbrouwerij zal in een voormalig koelcellen complex van bijna 700m2 worden ingericht. De bezoekers kunnen straks vanuit het proeflokaal van bijna 60m2 onder het genot van een heerlijk biertje ook zien hoe het brouwproces verloopt. Vanaf januari 2012 hopen ze de 1e bieren uit hun eigen brouwerij te kunnen presenteren en in het voorjaar gaat ook het proeflokaal open voor publiek.

Brouwerij Klein Duimpje in het nieuws

 • Flesjes glutenvrij Klein Duimpje bieren op een rij

  Klein Duimpje breidt glutenvrij bier assortiment uit

  Brouwerij Klein Duimpje uit Hillegom gaat in de komende weken het assortiment aan glutenvrij bier uitbreiden. De komende weken zullen alvast tien van hun speciaalbieren glutenvrij verkrijgbaar zijn en er zullen er meer volgen.

 • Bierhistorie Delft flesjes

  De Zoen van Delft 2019

  Elke jaar weer brengt Bierhistorie Delft weer de Zoen van Delft uit. Dit jaar is er gekozen voor een amberbier genaamd Altbier uit Niederrhein, Duitsland. 

 • Blauwe Tram Tripel uitgeschonken

  Winnaar BAV Bieretikettenwedstrijd: Blauwe Tram

  De Blauwe Tram van Brouwerij Klein Duimpje heeft de BAV- bieretikettenwedstrijd gewonnen. De Blauwe Tram was het mooiste/beste etiket van 2018 volgens de jury.

Bier van Brouwerij Klein Duimpje is te drinken tijdens

Cookie instellingen