Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

LET OP: Grolsch-pijpje mag niet in ander kratje

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

LET OP: Grolsch-pijpje mag niet in ander kratje

04 februari 2007 om 09:56

Emballagemedewerkers van supermarkten moeten goed opletten: het nieuwe, grotere pijpje van Grolsch mag niet zomaar in een kratje van Heineken, Bavaria of een ander biermerk worden gestopt.

LET OP Grolschpijpje mag niet in ander kratje

Lees ook

Bierfabrikanten, groothandelaren en supermarktketens kijken gespannen naar de eerste ervaringen met het nieuwe groene pijpje van Grolsch uit. Gaat het afwijkende flesje voor problemen in de handel zorgen? Voortaan zit er geen 30, maar 33 centiliter in de fles, die iets hoger is dan de vertrouwde Bruine Nederlandse Retourfles (BNR). De huidige BNR-fles is sinds 1985 de standaardverpakking van alle grotere Nederlandse brouwers. Een efficiënt flesje, want het maakt niet uit of een krat van merk A gevuld is met eigen lege retourflesjes, of die van een handjevol andere merken. Grolsch stapt daar nu van af, met een verpakking die door z'n formaat, kleur en de merknaam in reliëfdruk niet door anderen kan worden hergebruikt.

'Het nieuwe flesje is echt een eigen keuze van Grolsch', zegt Robert Seegers, manager verpakkingen van het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK), de overkoepelende organisatie die de belangen behartigt van de acht grote Nederlandse bierbrouwerijen. Het CBK laat doorschijnen niet verheugd te zijn over het feit dat een grote speler afhaakt in het gebruik van de standaardfles, maar zegt de individuele keuzes van zijn leden te respecteren. Grolsch heeft volgens Seegers het CBK verzekerd dat er geen logistieke problemen te verwachten zijn. 'Dat verwachten wij ook niet, zolang de consument netjes zelf zijn lege flesjes sorteert', aldus Seegers. Het CBK wijst erop, dat de inname-automaten die in de meeste supermarkten worden gebruikt, niet registreren of er een nieuw Grolsch-pijpje in een krat Hertog Jan zit. 'De medewerkers van de emballage zullen dus goed moeten opletten, ook als ze zelf los aangeleverde flesjes in kratten stoppen,' zegt Seegers.

Grolsch heeft het mogelijke nadeel van flesverwisseling goed onderzocht, zo deelt woordvoerster Annemiek Louwers van de Enschedese brouwer mee. 'De Nederlandse consument blijkt uit onderzoek zeer gedisciplineerd de verschillende soorten flesjes te scheiden. Ongeveer 94 procent van de ingeleverde kratten heeft de juiste flesjes.' Ook in de detailhandel wordt vervolgens nog gekeken of de kratten de juiste flessen bevatten. Louwers wijst erop, dat ook nu geen score van 100 procent wordt bereikt, aangezien er altijd wel ergens een niet BNR-flesje in een krat belandt.

De nieuwe, hogere kratten van Grolsch leveren in elk geval geen problemen op, zo verwacht het Centraal Brouwerij Kantoor. Omdat de lengte en breedte van het krat dezelfde blijven, kunnen ze gewoon op de kratten van andere merken worden gestapeld.

Cookie instellingen