Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Leuven & Vlaams-Brabant 'The place to beer'

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Leuven & Vlaams-Brabant 'The place to beer'

03 april 2015 om 11:13

Leuven en de hele provincie Vlaams-Brabant is dit jaar meer dan ooit ‘The place to beer’. Om die titel te verdienen zijn er vier sterke argumenten.

Er is het Leuven Bierweekend (24-26 april) met het Zythos Bierfestival (25-26/04). Op hetzelfde moment start ook de Biermaand Vlaams-Brabant (24/04-25/05), die eindigt met het Leuven Innovation Beer Festival (24-25/05).

Leuven & Vlaams-Brabant 'The place to beer'
Stella Artois
Stella Pils

Leuven Bierweekend

In het centrum van Leuven gonst het eind april, tijdens het Leuven Bierweekend, van de bieractiviteiten. Een brouwerijbezoek met de fiets, een partijtje City Beer Golf, een historische wandeling langs verdwenen brouwerijen of een bezoek mét tapinitiatie aan brouwerij Stella Artois.

Voor de tweede keer wordt het Leuven Bierweekend in gang getrapt met de Beer Talks, op vrijdag 24 april om 20u in het STUK. Het wordt een gevulde bieravond met verfijnde hapjes en korte maar boeiende lezingen - ‘Talks’. Met hopprofessor Dennis De Keukeleire, brouwer Yvan De Baets (Brasserie de la Senne) en dé bierspecialist van Italië, Lorenzo Da Bove. Topchef Koen Tosseyn (Luzine) serveert drie heerlijke schoteltjes met daarbij telkens een passend en verrassend biertje.  

Zythos Bierfestival

Het laatste weekend van april staat in Leuven, nu al voor de vierde keer op rij, het Zythos BierFestival op het programma. Met een 100-tal brouwers en bierfirma’s, meer dan 500 verschillende bieren en een 15.000-tal bezoekers is Zythos nog steeds het grootste bierfestival van het Europese vasteland.

In glaasjes van 10 cl proef je, in ruil voor 1 jeton, de verschillende bieren. Je krijgt er bovendien uitleg van de brouwer. Naast de vaste waarden zijn er ook dit jaar weer een aantal nieuwe brouwers én een aantal nieuwe bieren die worden voorgesteld. Sommigen zelfs exclusief gebrouwen voor het festival.

Na het succes van vorig jaar worden weer bieradviseurs ingeschakeld om mensen die minder met bier vertrouwd zijn, op weg te helpen in hun zoektocht door het gigantisch aanbod.  Op basis van je smaak en verwachtingen stellen ze een biertje voor. Ook geven zij bieradvies waar nodig.

Goed om weten is dat je op voorhand, voordelig, je jetons online kan bestellen. Bovendien kan je ter plaatse ook met de kaart aan de kassa jetons kopen.

Lees ook

Biermaand Vlaams-Brabant

“Vijf weekends lang, van 24 april tot 25 mei, zetten acht brouwerijen hun deuren open en pakken gemeenten uit met originele bierformules zoals bierverhalen, bierproeverijen en begeleide bierfietstochten”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme. “Want Vlaams-Brabant is het absolute hart van bierland België. Met meer dan 30 brouwerijen, 250 bieren én bierhoofdstad Leuven leeft de brouwtraditie hier als nergens ter wereld. Van geuze tot witbier, van pils tot Spéciale Belge. Waar anders dan in Vlaams-Brabant vindt men zo’n diversiteit aan bieren en brouwerijen?

Met de lambiek- en geuzebieren beschikt Vlaams-Brabant over een aanbod van bieren van spontane gisting die enig is in de wereld. Ondertussen komen er steeds nieuwe brouwerijen bij zoals bv. recent de brouwerijen van Campenhout in Kampenhout en De Hoorn in Steenhuffel. En al die andere artisanale brouwers breiden ook steeds hun assortiment uit. Bovendien zet Vlaams-Brabant ook inzake bierinnovatie de toon met het gerenommeerde labo van professor Delvaux in De Kroon te Neerijse en de projecten van Hof Ten Dormaal uit Tildonk.”

Leuven Innovation Beer festival

Met het Leuven Innovation Beer Festival staat er een klinkende nieuwe naam op de bieragenda. Tijdens het Pinksterweekend, op zondag 24 en maandag 25 mei, nodigt brouwer André Janssens (Hof Ten Dormaal) craftbrouwerijen uit de hele wereld uit in De Hoorn in Leuven.

“De 75 aanwezige bieren, die de 16 aanwezige internationale brouwers zelf zullen voorstellen, worden gekenmerkt door hun artisanale karakter, maar vooral door de innovatieve manier waarop ze gebrouwen worden”, vertelt André Janssens. “Die innovatie vind je terug in de ingrediënten, de gebruikte technieken, het productieproces, de energie, de verpakking, de bereidingswijze of zelfs de oorsprong van het gebruikte recept.”

Ook amateurbrouwers verdienen hun plek binnen dit festival. Zo wordt er een wedstrijd georganiseerd voor het brouwen van het ‘beste innovatieve amateurbier’. De prijsuitreiking zal op het festival plaatsvinden.