Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Lambiek | Bier van spontane gisting

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Lambiek bier

Lambiek is een streekbier uit de Zennevallei in België. Het wordt nu ook echter door enkele brouwerijen buiten deze streek gebrouwen.

Drie lambiek bieren
Oude Quetsche op tafel
Lindemans Faro

Lambiek (ook lambik of lambic) is een streekbier uit de Zennevallei in België. Het wordt nu echter ook door enkele brouwerijen buiten deze streek gebrouwen.

Kenmerkend voor deze biersoort is dat het door spontane gisting met wilde gisten uit de buitenlucht ontstaat. Het wordt met gemoute gerst, ongemoute tarwe en veel oude hop gebrouwen en het gist in eikenhouten vaten. De naam lambiek is ofwel een verbastering van de naam van de gemeente Lembeek ofwel afkomstig van de gelijkenis van de brouwketel met de alambiek van jeneverstokers.

Lambiek is het oudste van de nog bestaande bieren en wellicht rond 1300 ontstaan. Uit een decreet van 1559 blijkt dat het toen al lang gebrouwen werd. Er wordt 500.000 hectoliter per jaar van gebrouwen, waarvan 200.000 hectoliter door brouwerij Belle-Vue van de InBev-groep. Lambiek kan puur van het vat gedronken worden, maar de meeste lambiek dient als grondstof voor geuze, kriekenlambiek of faro.