Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Liberator bier gebrouwen door Brand en Gulpener ter ere van 75 jaar vrijheid

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Liberator bier gebrouwen door Brand en Gulpener ter ere van 75 jaar vrijheid

10 september 2019 om 13:24

In september 1942 is Zuid-Limburg bevrijd van de Duitse bezetting. Om het 75-jarig jubileum en de vrijheid te vieren brouwden Gulpener en Brand samen een speciaal bevrijdingsbier. 

V.l.n.r. Bas Jacob, JanPaul Rutten, Joop Wiggers, Rob Habets, Fred Penners // Stichting 75 jaar bevrijding Limburg
Brand Brouwerij
Gulpener Brouwerij

75 jaar vrijheid

In september 1944 is Zuid-Limburg bevrijd van de Duitse bezetting. De kerkdorpen Wijlre en Gulpen zijn op aanstaande 14 september 75 jaar vrij. Ter gelegenheid hiervan zijn in de gemeente Gulpen-Wittem, waar ook het kerkdorp Wijlre bij hoort, diverse feestelijke herdenkingsactiviteiten georganiseerd.  

Stichting 75 jaar bevrijding Limburg De gemeente Gulpen-Wittem is een gemeente waar twee bekende Nederlandse brouwerijen zijn gehuisvest, namelijk Brand en Gulpener. Vanuit de Heemkundevereniging Wielder is het plan geopperd om deze beide brouwerijen te vragen om samen een bier voor deze gelegenheid te brouwen. 

Brouwerijen reageren enthousiast

Het idee werd door de beide directies van de brouwerijen opgepakt. Samen met het organiserende platform in de gemeente Gulpen-Wittem is dit initiatief nader uitgewerkt. 

De Gulpener brouwerij beschikt naast een productiebedrijf over een separate installatie om op basis van een speciaal recept een aangepast volume te brouwen. 

Het gemeenschappelijke overleg tussen de beide brouwers en het platform is een keuze gemaakt voor een dubbelbok recept.  Er is in eerste aanleg gestreefd naar een smaakbeeld vergelijkbaar met de bieren van direct naar de oorlog. Toch is gekozen voor een meer eigentijds bier. De bierkwaliteit en smaakbeeld van toen is nu niet meer acceptabel.

Lees ook

Gelet op de capaciteit van deze proefbrouwinstallatie zijn een 300-tal flessen van 0,75 liter afgevuld. Deze flessen zijn genummerd van 1 tot 300. Het Limburgse bevrijdingsbier draagt de naam Liberatorbier.

Liberatorbier

Voor het bier is een passend etiket ontworpen. Dit vooretiket toont een afbeelding van een Amerikaanse soldaat met een inwoonster van Wijlre. Deze foto is genomen voor de Brand brouwerij in Wijlre tijdens de bevrijdingsdagen. Het etiket achterop de fles bevat de gebruikelijke informatie. 

Direct na de bevrijding is in opdracht van het Amerikaanse leger geruime tijd bier gebrouwen voor de Amerikaanse troepen. Aanvoer vanuit Amerika was moeizaam via de Normandische havens. Wel werden toen via het leger de schaarse grondstoffen geleverd.

Het bijzondere bier heeft zeer snel zijn weg gevonden hebben naar verzamelaars en bierliefhebbers die al dan niet hun kelen verwend hebben.

Etiket liberatorbier

Cookie instellingen