Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Miljoen bierdrinkers op eerste weekend Oktoberfest

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Miljoen bierdrinkers op eerste weekend Oktoberfest

23 september 2014 om 09:08

De 181e editie van het Oktoberfest trok het eerste weekend een miljoen bezoekers die aan lange tafels genoten van grote pullen bier. En dat uiteraard allemaal in de traditionele klederdracht!

Ondanks het viezige herfstweer in München, was de start van de 181e editie van het Oktoberfest in München een succes. Ongeveer een miljoen mensen trokken naar de Beierse hoofdstad München om aan lange tafels van grote pullen bier te genieten. De heren in een traditionele Tiroler Lederhose, terwijl de dames rondliepen in de dirndl, een authentiek Tiroler jurkje! Want het Oktoberfest is en blijft een feest van de traditie.

Meer dan 10 euro per liter bier

Het bier dat wordt geschonken op het Oktoberfest komt allemaal van zes brouwerijen uit de stad: Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner en Spaten-Franziskaner. Bieren van buiten München zijn taboe. In 1972 dreigde een toenmalig burgemeester om ook bier van buiten de stad te verkopen als de prijs boven de 3 mark per liter zou stijgen. Maar dat dreigement heeft helaas niet geholpen: op deze komende editie moet je in een aantal biertenten voor het eerst meer dan 10 euro per liter betalen!

Een bierfeest vol tradities

Het Oktoberfest is in de loop van de decennia uitgegroeid tot het grootste bierfeest ter wereld. Het feest gaat nog door tot 5 oktober en zal in totaal zo'n zes miljoen bezoekers trekken. Vooral de weekenden zijn drukbezocht. Het hele festival is omgeven met tradities. Bezoekers zitten aan lange tafels in enorme biertenten, waar het bier rijkelijk vloeit in pullen van een liter. Traditionele blaaskapellen zorgen overdag voor muziek.

Lees ook

Historie

De traditie van het huidige Oktoberfest begon in 1810 met een groot volksfeest rond het huwelijk van kroonprins Ludwig van Beieren en Theresia van Saksen-Hildburghausen. Een van de hoogtepunten waren de paardenraces. Die werden het jaar erop herhaald, gecombineerd met een landbouwtentoonstelling. Daar kwamen later een kermis en bierstalletjes bij. Pas aan het einde van de 19e eeuw verrezen op het veld grote biertenten en kreeg het Oktoberfest zijn huidige vorm. De landbouwtentoonstelling wordt tegenwoordig nog eens in de vier jaar gehouden, de eerstvolgende keer in 2016.

Nederlandse oktoberfeesten

Voor wie München te ver rijden vindt: ook in Nederland kun je het Oktoberfest meemaken. Vooral in het oosten en het zuiden van het land is het populair. In een aantal plaatsen is het zelfs een soort tweede carnaval geworden.

In Sittard is het Oktoberfeest in tien jaar tijd uitgegroeid tot een zesdaags festival met vier grote feestpaviljoens, tientallen artiesten, een parade met praalwagens en een grote optocht van schutterijen en gildes uit binnen- en buitenland. Vorig jaar waren hier meer dan 125.000 bezoekers. 

Ook in Tilburg, Breda, Oosterhout, Lage Zwaluwe en Raamsdonksveer zijn er Oktoberfesten.

Cookie instellingen