Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Nieuw 100% glutenvrij bier gebrouwen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Nieuw 100% glutenvrij bier gebrouwen

09 september 2014 om 09:15

Gisteren was het eerste 100% glutenvrije haverbier te proeven in een kroeg in Wageningen. Dit bier is geschikt voor mensen die glutenintolerantie (coeliakie) hebben.

Nieuw 100% glutenvrij bier gebrouwen
Witte Klavervier
Witte Klavervier

Microbrouwerij Witte Klavervier en Wageningen UR hebben gezamenlijk een 100% puur glutenvrij haverbier gebrouwen van haver dat geteeld is in Nederland. Gisteren was het bier voor de eerste keer te proeven in biercafé de Vlaamsche Reus in Wageningen.

Bitterzoete smaak voor bij de stamppot

Degene die het glutenvrije haverbier hebben geproefd vonden het biertje in eerste instantie bitter. Ze zeiden echter ook dat het bier een unieke zoete smaak bevatte. Het haverbier lijkt een beetje op witbier. En voor deze aankomende winter zou het een geschikte begeielder zijn van een stevige winterkost.

Lees ook

Verschil met andere glutenvrije bieren

Er zijn al verschillende glutenvrije bieren op de markt. Zo is er het Spaanse Estrella Damm DauraSaxon Premium Pilsner en Mongozo, dat in 2012 is uitgeroepen tot beste glutenvrije bier ter wereld.

Het grote verschilt met deze al bestaande glutenvrije bieren is dat dit bier is gebrouwen van haver. Haver is als gezond en glutenvrij gewas een goede basis voor het bier. De al bestaande glutenvrije bieren hebben uitgangsmaterialen die wel degelijk gluten bevatten. Deze gluten worden na het brouwen door enzymen afgebroken. Bij het haverbier zijn de uitgangsmaterialen geheel glutenvrij.

Pittig biertje

Het haverbier is een pittig biertje. Voor mensen met een glutenallergie die vaak lange tijd geen bier hebben gedronken is het belangrijk dat de smaak meer toegankelijk wordt. Voordat het glutenvrije haverbier definitief op de markt komt, zal het bier de aankomende jaren nog verder ontwikkeld moeten worden om een constante kwaliteit te kunnen waarborgen.