Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Witte Klavervier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Witte Klavervier

Witte Klavervier was een bierbrouwerij uit Bad Nieuweschans (Nederland).

Witte Klavervier
Witte Klavervier

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Voormalig brouwerij uit 1651, nu woonhuis Henk Ruis Zwollenaar Henk en zijn broer Freek Ruis willen het Witte Klavervierbier nieuw leven inblazen. Dit bier werd in de middeleeuwen geproduceerd aan de Koestraat 33 in Zwolle. Dit pand, waar Henk woonachtig was, draagt nog steeds de naam Witte Klavervier. Anno 2017 heeft het historische pand niets meer te maken met het Witte Klavervier bier. 

Sinds 1651

Witte Klavervier is een oorspronkelijk lokaal bier, dat sinds 1651 gebrouwen werd in de stadsbrouwerij van Zwolle, gevestigd aan de Koestraat 33, midden in de historische Zwolse binnenstad. Anno 2011 is het een kleine lokale bierbrouwerij in wording. De broers zijn druk bezig met de ontwikkeling van de recepten en brouwen het bier voorlopig nog niet in een eigen brouwerij. In plaats daarvan maken ze gebruik van de brouwinstallaties van derden, waarbij ze natuurlijk wel zeer kritisch blijven op de kwaliteit.

Vooralsnog gebrouwen in België

Samen met zijn broer Freek brengt Henk Ruis het biermerk Witte Klavervier weer op de markt, maar dan wel in een modern jasje. Sinds 1651 heeft de tijd natuurlijk niet stilgestaan. Zo wordt bijvoorbeeld bij het Blond Hoppenbier van de Witte Klavervier gebruik gemaakt van de modernste technologie, en worden er maar liefst drie verschillende hopsoorten gebruikt, waaronder twee van Amerikaanse origine (Centennial en Cascade).

Het bier wordt overigens niet in Zwolle geproduceerd, maar in een brouwerij net over de Belgische grens.Het recept van het Blond Hoppenbier is in nauw overleg met de mensen van de Witte Klavervier ontwikkeld door de meesterbrouwer Ruud van Moorst (bekend van Brouwerij de Eem in Amersfoort).

We hebben in Scheldebrouwerij een perfecte partner gevonden om het bier te kunnen brouwen. Deze brouwerij staat alom bekend vanwege haar hoogwaardige producten en traditionele, ambachtelijke brouwmethode.

Lees ook

Toekomstplannen

De broers willen hun eerste eigen biertje, het Witte Klavervier Blond Hoppenbier, lanceren in 2011 en via de horeca en slijterijen aan de man proberen te brengen. Ze overwegen om in het Zwolse brouwerijpand een proeverij onder te brengen en mogelijk in de toekomst een kleine brouwinstallatie. 

Witte Klavervier in 2017

Al een aantal jaren heeft het pand aan de Koestraat 33 niets meer te maken met het biermerk Witte Klavervier. Freek en Henk zijn bezig om een plek voor een eigen brouwerij te bemachtigen. 

Witte Klavervier in 2018

De brouwerij heeft even rust. Er is weinig activiteit.

Witte Klavervier in 2019

Freek Ruis, de mede-eigenaar van de brouwer de Witte Klavervier is na een rustig jaar weer begonnen met bierbrouwen. Freek is de afgelopen twee jaar opzoek geweest naar meest geschikte plek om zijn bier te brouwen. Uiteindelijk is hij dus terecht gekomen in Bad Nieuweschans in Groningen. 

Freek wil een authentiek Nederlands bier brouwen (kuitbier) omdat daar zijn ambitie ligt. De ingrediënten die hij daar voor nodig heeft zijn dus te vinden in Bad Nieuweschans, waar hij nu dus zijn bier gaat brouwen. Freek moet nog een hoop leren wat betreft het omgaan met ingrediënten, omdat het proces nu volop aan de gang is en het steeds serieuzer wordt.

Brouwinstallatie verkocht 

In 2021 werd de brouwerij verkocht en kwam er een einde aan brouwerij de Witte Klavervier.  

Witte Klavervier in het nieuws

  • Nieuw 100% glutenvrij bier gebrouwen

    Nieuw 100% glutenvrij bier gebrouwen

    Gisteren was het eerste 100% glutenvrije haverbier te proeven in een kroeg in Wageningen. Dit bier is geschikt voor mensen die glutenintolerantie (coeliakie) hebben.

  • Word beer cup award

    Drie Nederlandse bieren beloond tijdens World Beer Cup Award

    Gerardus Kloosterbier Dubbel van Gulpener, Hertog Jan Grand Prestige en Koyt-Kuit-Kuyt van Witte Klavervier zijn op de World Beer Cup Award 2014 in de prijzen gevallen. Van de ongeveer vijfduizend bieren die meededen, werden er 279 onderscheiden, waaronder drie uit Nederland.