Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Nieuw abdijbier op de markt - Abdij Heeswijk gaat bier brouwen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Nieuw Nederlands abdijbier op de markt

18 december 2014 om 14:08

De abdij van Berne in Heeswijk gaat als eerste Nederlandse abdij traditioneel Norbertijnerbier op de markt brengen. Vanaf de zomer van 2015 is het gerstenat te proeven.

Nieuw Nederlands abdijbier op de markt

Nieuw abdijbier in zomer 2015 

De Abdij van Berne in Heeswijk gaat als eerste Nederlandse abdij traditioneel Norbertijnenbier op de markt brengen. Dat maakte de abt van de Heeswijkse Abdij Denis Hendrickx afgelopen maandag bekend. "Hoe het gaat smaken en wanneer het precies gebrouwen wordt, is nog onbekend. Het zou mooi zijn als we het bier komende zomer op 6 juni kunnen presenteren. Dan vieren we negenhonderd jaar bekering van onze stichter Norbertus”, licht de abt toe.

Eeuwenoude traditie hersteld

Met het brouwen van dit abdijbier herstellen de Heeswijkse Norbertijnen een eeuwenoude traditie. Bier brouwen is namelijk niet nieuw voor de abdij van Berne. Al in de 16e eeuw werd er volop bier gebrouwen en was er een hophof binnen de gracht van het klooster. "We hebben veel in onze archieven gevonden, maar helaas nog geen spoor van een recept. Het zou mooi zijn als we dat nog eens boven water kunnen krijgen.”, aldus de abt.

Lees ook

Marktonderzoek hakt knoop door

Al enkele jaren speelt abt Hendrickx met het idee om bier te brouwen. Hendrickx: "Een half jaar geleden hebben we er in het bestuur serieus naar gekeken. Enerzijds vanuit financieel economische redenen voor de abdij, maar ook om een stukje cultuurhistorisch erfgoed in deze tijd te herstellen. We hebben marktonderzoek verricht, waaruit bleek dat het beslist de moeite waard is. Nu is definitief de kogel door de kerk. Wij gaan het op de markt brengen.”

Voorlopig wordt het bier niet in Heeswijk, maar elders gebrouwen. De rijping van het bier en de verkoop gebeurt wel in Heeswijk. Mettertijd wil de abdij een eigen brouwerij bouwen.

Beste bier ter wereld

Een ander bekend Norbertijnenbier is het Belgische Tongerlo Blond, dit bier is op de World Beer Awards 2014 uitgeroepen tot het beste bier ter wereld.

Cookie instellingen