Nieuw abdijbier in zomer 2015
De Abdij van Berne in Heeswijk gaat als eerste Nederlandse abdij traditioneel Norbertijnenbier op de markt brengen. Dat maakte de abt van de Heeswijkse Abdij Denis Hendrickx afgelopen maandag bekend. "Hoe het gaat smaken en wanneer het precies gebrouwen wordt, is nog onbekend. Het zou mooi zijn als we het bier komende zomer op 6 juni kunnen presenteren. Dan vieren we negenhonderd jaar bekering van onze stichter Norbertus”, licht de abt toe.
Eeuwenoude traditie hersteld
Met het brouwen van dit abdijbier herstellen de Heeswijkse Norbertijnen een eeuwenoude traditie. Bier brouwen is namelijk niet nieuw voor de abdij van Berne. Al in de 16e eeuw werd er volop bier gebrouwen en was er een hophof binnen de gracht van het klooster. "We hebben veel in onze archieven gevonden, maar helaas nog geen spoor van een recept. Het zou mooi zijn als we dat nog eens boven water kunnen krijgen.”, aldus de abt.
Marktonderzoek hakt knoop door
Al enkele jaren speelt abt Hendrickx met het idee om bier te brouwen. Hendrickx: "Een half jaar geleden hebben we er in het bestuur serieus naar gekeken. Enerzijds vanuit financieel economische redenen voor de abdij, maar ook om een stukje cultuurhistorisch erfgoed in deze tijd te herstellen. We hebben marktonderzoek verricht, waaruit bleek dat het beslist de moeite waard is. Nu is definitief de kogel door de kerk. Wij gaan het op de markt brengen.”
Voorlopig wordt het bier niet in Heeswijk, maar elders gebrouwen. De rijping van het bier en de verkoop gebeurt wel in Heeswijk. Mettertijd wil de abdij een eigen brouwerij bouwen.
Beste bier ter wereld
Een ander bekend Norbertijnenbier is het Belgische Tongerlo Blond, dit bier is op de World Beer Awards 2014 uitgeroepen tot het beste bier ter wereld.