Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Oktoberfest 2019 | 186ste editie in München

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Oktoberfest 2019

20 september 2019 om 13:28

Het grootste volksfeest ter wereld staat op het punt van beginnen in München. Vanaf zaterdag 21 september gaat de 186ste editie van het Oktoberfest van start!

Ober met bier Oktoberfest // pixaby

Oktoberfest 

Het Oktoberfest is een jaarlijks terugkerend volksfeest in de stad München. Het allereerste Oktoberfest vond plaats op 17 oktober 1810 en is ondertussen uitgegroeid tot het grootste volksfeest ter wereld. Het feest begint elk jaar op de eerste zaterdag na 15 september om 12.00 uur, de burgemeester van München roept dan ''O' Zapft is!" wat zoveel betekent als 'het is getapt!'.

Op de eerste zondag van oktober is het weer afgelopen. Tijdens het Oktoberfest ligt het normale leven in München helemaal plat! Het Oktoberfest 2019 begint dit jaar op 21 september en duurt t/m 6 oktober. Het bierfestival wordt jaarlijks door meer dan 6.5 miljoen mensen bezocht. 

De locatie 

De Theresienwiese (het Theresiaveld) is het festivalterrein voor het Oktoberfest en wordt door de locals 'Wiesn' genoemd. Hier zullen talloze kermisattracties aanwezig zijn en kan je de heerlijke traditionele Duitse gerechten eten. Er zullen hier ongeveer 16 festivaltenten zijn waar tussen de 2.000 en 8.000 mensen in kunnen. In de tenten wordt alles gedaan wat je verwacht als je aan het grootste volksfestival ter wereld denkt. Er wordt gegeten, gedanst, gezongen maar bovenal waar het uiteindelijk allemaal om draait, heel veel bier gedronken. 

Oktoberfest in München // Pixabay

Het bier 

Tijdens het Oktoberfest wordt bier traditioneel gedronken uit een Mass. Een Mass is een pul waar een liter bier in gaat. Het bier dat je krijgt op het Oktoberfest is speciaal gebrouwen door een van de 6 grote brouwerijen uit München die exclusief het bier leveren tijdens het feest. Dit Festbier bevat gemiddeld tussen de 6-7%.

Als je tijdens het Oktoberfest 'een biertje' bestelt krijg je een literpul (Mass) voor je neus. De bierpijs voor een 'biertje' in München nadert de twaalf euro, best duur natuurlijk. Maar als je het omrekent betaal je voor 250ml bier, oftewel de inhoud van een vaasje €3,-. Helaas zijn er in Nederland genoeg plekken te vinden waar dit geen uitzondering meer is voor een getapt pilsje.

Traditionele kleding 

Lederhose Bij het Oktoberfest gaat het natuurlijk om het bier, maar het is een traditioneel feest dat al heel lang wordt gevierd. Bij zo'n traditioneel feest hoort natuurlijk ook de traditionele klederdracht. Dat betekent dat de vrouwen de Dirndls weer uit de kast kunnen halen en de mannen hun Lederhose kunnen showen! 

Lees ook

Er zijn wel een aantal regels aan 'Tracht', vrouwen horen bijvoorbeeld bloesjes te dragen die netjes hun schouders bedekken. De rok moet tot de knieën komen of zelfs nog lager en het moet een subtiele kleur hebben. Goede tips voor de feestende dames: draag pumps! Stijlvol en je blijft relatief goed in balans als je een paar biertjes op hebt. 

De mannen dragen een Lederhose en een mooi Beiers hoedje. Ook is het heel belangrijk dat je de mouwen oprolt. Er is dus heel wat om rekening mee te houden als je het Oktoberfest op traditionele wijze wilt vieren. Wil je meer weten over de klederdracht tijdens Oktoberfest

Goed om te weten 

- Bij elke tent staat er beveiliging. Het beleid is no-nonsens, dus stap opzij wanneer er ergens problemen zijn, want binnen 30 seconden staan de beveiligers om je heen. Alle betrokken partijen worden de tent uitgezet bij een opstootje, uitleggen doe je buiten maar.

- In sommige tenten is het niet toegestaan om op de banken te staan. Dit omdat er veel ongelukjes gebeuren. Op de tafels staan is nergens toegestaan. Krijg je hiervoor een waarschuwing blijf dan daarna netjes zitten. Wanneer je opnieuw op de tafels gaat staan krijg je geen tweede waarschuwing maar je vliegt er direct uit.

- Drinken van alcohol mag alleen binnen in de tent bij de banken.

- Pullen bier (leeg of vol) mogen niet mee naar buiten genomen worden.

- Rugzakken worden in de meeste tenten geweigerd. Kleine handtas mogen meestal wel mee.

- Foto’s maken met professionele camera’s is alleen toegestaan met vergunning. Stop hem dus goed weg of laat hem in het hotel. Compact camera’s & telefoons zijn geen probleem.

Oktoberfest in Nederland 

Het Oktoberfeest wordt ook in Nederland ieder jaar populairder en in steeds meer dorpen en steden organiseert men daarom Oktoberfeesten. Deze feesten in Nederland zijn een mooie opwarmer of een leuke afterparty voor/van het échte Oktoberfeest in München. Bekijk de bieragenda voor een Oktoberfest in Nederland bij jou in de buurt.

Cookie instellingen