Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

De zes brouwerijen uit München | Oktoberfest

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

De zes brouwerijen uit München

25 september 2017 door Redactie Biernet

Oktoberfest, het feest voor de bierliefhebber! Een feest bomvol tradities en gebruiken, waaronder de zes brouwerijen. Waarom mogen deze zes brouwerijen als enige daar tappen en wat is de geschiedenis van deze brouwerijen?

Zes Oktoberfestbieren

Bier uit München

Tijdens het Oktoberfest mag al zo lang als het feest bestaat alleen bier uit München geschonken en gedronken worden. Dit zijn al sinds jaar en dag dezelfde grote brouwerijen die in hun tenten de glazen vullen, ze hebben veel ervaring en houden altijd het zogeheten ‘’Reinheitsgebot’’ aan. Tijd voor meer informatie over de brouwerijen en waarom ze zo bijzonder zijn.

Brouwerij Augustiner Bräu

Augustiner Brau logo

In het jaar 1328 begon deze brouwerij in een monnikenklooster, wat deze brouwerij de oudste in heel München maakt. Het klooster had toen zelfs een eigen tap gedeelte wat zeer geliefd was bij de inwoners van de stad. Na de privatisering van de brouwerij in de 19e eeuw verplaatste de brouwerij naar de Neuhasser Strasse waar het altijd populaire Augustiner restaurant nog altijd bestaat. Later verhuisde de brouwerij naar de Landbergen Strasse en dat is de plek waar de brouwerij nog altijd zit.

De biertuinen van de brouwerij zijn zeer geliefd onder toeristen en ook onder de lokale bevolking. Als enige bier in München heeft dit bier nog de typische kleinere flesformaten met de brede buik.

Tijdens het Oktoberfest wordt het 6% Augustiner-Oktoberfest bier getapt in twee tenten, de tent van de brouwerij zelf en in de Fischer-Vroni tent. Deze brouwerij maakt zelfs nog als enige in München gebruik van echte houten vaten waar het bier in wordt opgeslagen.

Hacker-Pschorr

Hacker-Pschorr logo Deze brouwerij is in het jaar 1417 opgericht op de plek waar nu een restaurant zit. De brouwerij is geworden tot een van de (en misschien wel de) meest toonaangevende brouwerijen in München onder leiding van het echtpaar 

Pschorr en Hacker die het ook de naam gaven. Na een famillie vete gingen de zonen van het echtpaar veder onder twee verschillende brouwerijen, Hacker en Pschorr. Dit is na jaren opgelost en de brouwerij is sinds 40 jaar weer een gemeenschappelijk merk. Ze schenken het zwakste bier tijdens het Oktoberfest (5,8%), in de Hacker tent (Hemel van Beieren) en in de Pschorr tent.

Hacker Pschorr bier

HofBräu München

Hofbrau München logo

De brouwerij is in het jaar 1589 opgericht door Wilhelm de Vijfde van het hertogdom Beieren. Oorspronkelijk was de brouwerij hofleverancier van de Beierse adel. 

De locatie van de oude brouwerij is nu een herberg en een van de populairste toeristenattracties van München. In de 19e eeuw werd het bedrijf genationaliseerd en verhuisde door gebrek aan ruimte naar de locatie aan de Inner Wiener Strasse waar het een van de mooiste biertuinen van München huisvest.

Ze zitten daarnaast al ongeveer 40 jaar met een brouwerij in München-Riem. Met 6,7% is het bier de sterkste onder de Wiesn-bieren die worden geschonken tijdens het Oktoberfest. Dit bier wordt alleen in de Hofbräu Tent geschonken en nergens anders.

Lees ook

Löwenbräu

Löwenbrau

De geschiedenis van de brouwerij Löwenbräu is terug te leiden tot de 14e eeuw. In de 19e eeuw ontwikkelde de groeiende onderneming van de familie Brey zich tot de grootste brouwerij van München. Toen verhuisde de brouwerij naar de Nymphburger straat waar de brouwerij nog steeds te vinden is. Sinds oktober 2004 behoort Löwenbräu tot de InBevgroep.

Het merk staat op het Oktoberfest ook bekend om de stoere robotleeuw die op de Löwenbräu tent met zijn staart zwaait en brultOp het Oktoberfest wordt dit bier niet alleen geschonken in de Löwenbräu tent maar ook in de Schutzen-fest tent. Dit bier heeft op het Oktoberfest een alcoholpercentage van 6,1%.

Löwenbrau

Paulaner

Paulaner bier

Omdat de brouwerij 'pas' is opgericht in 1634 in een klooster behoort Paulaner tot een van de ‘’jongste’’ bieren uit München. In eerste instantie werd het bier alleen tijdens festivals en feesten geschonken.

Het recept van het sterke bier dat zeer snel populair werd onder de inwoners van München is terug te vinden tot een zekere Broeder Barnabas. Paulaner is in Nederland vooral bekend om haar Weizen, de Paulaner Hefe Weisse

Het hoofdkantoor van de brouwerij bevindt zich nu op de Nockherberg, een straat en biertuin in München waar elk jaar het Starkfestival wordt gehouden met een bekende politicus en een verkozen Broeder Barnabas.

Het Oktoberfest bier van Paulaner heeft 6,0% alcohol en is te vinden in verschillende tenten, waaronder natuurlijk de hoofdtent van Paulaner en de kruisboog schiettent.

Spaten

Spaten brouwerij München

De brouwerij van Spaten is in het jaar 1397 opgericht en was in de eerste eeuwen aan de Neuhauser Gasse gevestigd. Sinds 1807 is de brouwerij eigendom van de familie Sedlmayer en verhuisde de brouwerij naar de Marsstrasse waar het anno 2017 nog steeds is gevestigd. Kenmerkend voor het merk is de witte schep met de rode achtergrond en de initialen van Gabriel Sedlmayer.

De brouwerij Franziskaner is ook eigendom van de Seldmayer familie en daarom verbonden met Spatenbräu. De groep Spaten-Franziskaner-Löwenbräu behoort al enkele jaren tot de InBev organisatie.

Het Spaten-Franziskaner bier wordt tijdens het Oktoberfest jaarlijks in de Schottenhammel tent en in de Ochsenbraterei geschonken. Het bier wat er geschonken wordt heeft een alcoholpercentage van 5,9% en behoort daardoor tot de middenmoot.

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen