Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Oud brood x bier = Kaapse Jordy

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Oud brood x bier = Kaapse Jordy

16 april 2018 om 12:20

De Kaapse Brouwers en Jordy's Bakery hebben de handen ineen geslagen en komen met de Kaapse Jordy: een Old Bread Ale van niet verkocht brood. 

Kaapse Brouwers bieren
Kaapse Brouwers bieren
Kaapse Brouwers logo

Bier en brood

'Een biertje is twee bruine boterhammen', wordt er in de kroeg nog wel eens beweerd. In het geval van de Kaapse Jordy is dit ook zo! Helemaal geen rare gedachte, want voor bier en brood worden dezelfde grondstoffen gebruikt. Voor de eerste bieren ooit (zo'n 7000 jaar geleden) werd gemalen graan gemengd met water en vergist, waardoor er vloeibaar brood of eetbaar bier ontstond. Hierdoor waren brood en bier eeuwenlang inwisselbaar.

Collab

Kaapse Jordy in een glas Fast forward naar Rotterdam 2018: de Fenix Food Factory op Katendrecht. In deze verzamelloods voor culinaire ondernemers hebben de Kaapse Brouwers hun brewpub en ook Jordy's Bakery heeft er een verkooppunt.

De Rotterdamse brouwers staan bekend om hun experimentele recepten en collaboraties met anderen uit de drank- en eetwereld. Op een idee gebracht door de Bread Bitter van hun Belgische vrienden van Brussels Beer Project vroegen ze Jordy om samen een bier te maken.

Kaapse Jordy

Samen werkten de Kaapse Brouwers en Jordy aan het recept en in het voorjaar van 2018 zag de Kaapse Jordy het levenslicht. Hiervoor werd 30 procent van het basismout vervangen door niet verkocht zuurdesembrood van Jordy's.

Dat levert niet alleen een heerlijke Strong Saison (8% alc) op, maar ook een inventieve manier om bij te dragen aan afvalvermindering, aangezien het brood toch anders wordt weggegooid. Voor 5000 liter bier is 270 kilo oud brood gebruikt.  

Lees ook

Dit is niet de eerste keer dat op er met oud brood bier wordt gebrouwen. Brouwerij Branie Bier brouwt het biertje Toost en Brouwerij Troost brouwt Bammetjes bier.

Release: 4th Anniversary Beer Festival

Je kunt de Kaapse Jordy vanaf 19 mei komen proeven, op het 4th Anniversary Beer Festival van de Kaapse Brouwers in de FFF. Op dit jaarlijkse bierfestival staat een keur aan de beste internationale brouwers, zoals brouwerij de Molen, Laugar, Austmann, CRAK, Brussels Beer Project, Pressure Drop, La Pirata, Lervig, l'Ermitage en The Kernel. Meer informatie over dit festival vind je op de Facebook pagina van Kaaps Brouwers.  

Kaapse Brouwers Festival

Over Kaapse Brouwers

In de Rotterdamse Fenix Food Factory brouwen de Kaapse Brouwers stoere non-conformistische stadsbieren voor een nieuwe generatie bierdrinkers. Ze kiezen voor gedurfde recepten, smaakexperimenten en ouderwetse bieren in een nieuw, Rotterdams jasje. Hun brewpub op Katendrecht (ofwel de Kaap) doet de turbulente tijden van zeelui en jazz herleven.

Over Jordy's Bakery

Jordy's leven staat, als derde generatie van de bakkersfamilie Klootwijk, altijd al in het teken van brood. Traditie heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een eigen identiteit waarin maar één thema centraal staat: smaak. Vandaar zijn keuze voor desem, Franse tarwerassen en Italiaans zout. Maar vooral aandacht, tijd en handwerk, maakt volgens deze Rotterdamse no-nonsense bakker, de boterham zoals deze bedoeld is.

Over de Fenix Food Factory

De Fenix Food Factory verzamelt culinaire ondernemers met een liefde voor ambachtelijke en eerlijke producten. Koffie, kaas, bier en nog zo veel meer worden er lokaal geproduceerd én verkocht. Samen staan de ondernemers voor een smaakrevolutie in Rotterdam en tonen ze hoe sterk ondernemerschap tot buitengewone resultaten kan leiden.

Cookie instellingen