Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Plan Bier: 7 Bierroutes in de Vlaamse Ardennen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Plan Bier: 7 Bierroutes in de Vlaamse Ardennen

24 maart 2015 om 12:43

Fietsen en wandelen combineren met een heerlijk Vlaams streekbiertje? Dat kan met Plan Bier! Ontdek 72 unieke cafés in het mooiste deel van Vlaanderen.

Plan bier

Plan bier

Plan bier terras De Vlaamse Ardennen verwar je niet met de Ardennen in Wallonië. De regio met de rijkste Belgische biercultuur ligt amper 20 km ten zuiden van Gent. Gewoon in Vlaanderen dus. En met een eeuwenoude geschiedenis van bier brouwen, die vandaag verder wordt gezet door 8 brouwerijen met absolute topbieren. De regio is vooral bekend door de Ronde van Vlaanderen die er jaarlijks doorheen walst. Maar de charme van de regio valt te verklaren door de rust, de groene heuvels, de kasseibaantjes en de tientallen unieke Vlaamse cafés die je met open armen ontvangen.

72 unieke biercafés

Maar waar vind je die cafeetjes? Dat laat je misschien liever niet aan het toeval over wanneer je gaat wandelen of fietsen.

Om fietsers en wandelaars op weg te helpen naar de bijna honderd bieren die in de Vlaamse Ardennen worden gebrouwen, is er nu een toeristische kaart die de Belgische brouwerijen, cafés en drankenhandelaars in de kijker zet. 4 fiets- en 3 wandelroutes maken het toeristen gemakkelijk om de streek te verkennen en probleemloos hun dorst te kunnen lessen. Oudenaarde, Geraardsbergen, Zwalm en Zottegem zijn niet toevallig de startpunten van deze routes. Hier vind je de brouwerijen die de kelders van de 72 cafés op de kaart bevoorraden.

Plan bier café Wie niet weet waar te starten, krijgt van biersommelier Sofie Vanrafelghem 1 tip per brouwer om de biercultuur van de Vlaamse Ardennen te proeven. Zij koos voor Liefmans Goudenband, in 2014 voor de tweede keer uitgeroepen tot het beste Belgische bier. Ook de Gouden Arend van Brouwerij De Ryck staat op haar lijstje, volgens sommige kenners de beste tripel van Europa. Uiteraard koos ze ook voor Valeir Extra, een biertje dat door wijlen Michael Jackson de hemel werd ingeprezen als België's best bewaarde geheim.

Plan bier De cafés op de kaart werden zorgvuldig geselecteerd. Hier brandt vaak nog een Leuvense kachel in de winter, of een open haard. De meeste cafés hebben een tuin of terras en kijken uit op de glooiende velden. Vanzelfsprekend tappen ze bieren uit de streek. In vele van de cafés hangt de sfeer van vervlogen tijden, met prachig oud meubilair en vaak ook prachtige oude waarden en waardinnen.

Lees ook

De Vlaamse Ardennen zijn bereikbaar met de fiets, vanuit Gent. Een prachtig fietspad langs de Schelde brengt je er zo naartoe. Een fiets huren doe je uiteraard makkelijk in Gent. Wie zijn biertrips in de Vlaamse Ardennen wil combineren met een verblijf in een van de tientallen logies ter plekke, vind ook daarvoor informatie op de kaart. Zo kan je veilig doorzakken. Plan bier was te bestellen via www.tov.be/nl/planbier.