Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij Liefmans

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij Liefmans

Bierbrouwerij Liefmans is een bierbrouwerij uit Oudenaarde (België) die is opgericht in 1679. Deze brouwerij heeft 5 bieren in het assortiment.

Brouwerij Liefmans
Liefmans Goudenband
Liefmans Goudenband

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij Liefmans

Bierbrouwerij Liefmans heeft 5 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Bierbrouwerij Liefmans!
 • Liefmans fruitesse - Fruit - 3,8%

  Liefmans Fruitesse heeft een frisse en fruitige smaak met een zoete achtergrond. Deze blend van bier gerijpt op echte kersen en natuurlijke vruchtensappen heeft een fruitige, zoete smaak en wordt geserveerd op ijs.

 • Liefmans Yell'Oh - Fruit - 3,8%

  Dit fruitbier bevat smaken van ananas, limoen, vlierbloesem, basilicum en appel

 • Liefmans Peach - Fruit - 3,8%

  Liefmans Peach On The Rocks is een frisfruitig zomerbier gebrouwen met tarwemout, gerstemout en maar liefst 13% perzik. Dat geeft het bier net wat meer smaak! Dit bier is goed te drinken wanneer de zon schijnt.

 • Liefmans Fruitesse Alcoholvrij - Fruit - 0,5%

  Liemans Fruitesse Alcoholvrij is een sprankelend fruitbier met dezelfde intense smaak van aardbeien, frambozen, krieken, vlierbessen en bosbessen, maar alcoholvrij. Net als de originele Fruitesse – die trouwens al een laag alcoholpercentage van  3.8% heeft -  is de nieuwste Fruitesse een lekker, verfrissend en fruitig drankje en perfect als aperitief of dorstlesser. Heerlijk on the rocks, met véél ijsblokjes dus. 

 • Liefmans Goudenband - Oud bruin bier - 8%

  de geur van Liefmans Goudenband is een complexe mix tussen mout met kruidige accenten. De smaak is dan ook bijzonder kruidig met een droge en licht gekarameliseerde moutsmaak

Niet meer gebrouwen door Bierbrouwerij Liefmans

Er is bij ons 1 bier bekend van Bierbrouwerij Liefmans die nu niet meer wordt gebrouwen.

 • Liefmans Cuvée-Brut - Fruit - 6%

  Liefmans Cuvée-Brut heeft een zeer fruitige beleving, zuurzoete smaakaanzet die overgaat in een complexe volmondigheid.

Achtergrond informatie

Sinds 1679 is Liefmans een van de cult brouwerijen in het Belgische bierlandschap. De onderscheidende smaak van Liefmans is afkomstig van de gemengde gisting in open gistkuip, de melkzure rijping tijdens een warme lagering in de kelders in Oudenaarde en het mengen van jong en oud bier.

Lees ook

Verplichte verkoop

De brouwerij bestaat al sinds 1679, echter vanaf 1750 in eigendom van de familie Liefmans, Jacob Liefmans. De brouwerij is tot 1905 eigendom geweest van de familie Liefmans waarna het verkocht werd aan Pierre van Geluwe de Berlaere. Wel werd overeengekomen dat de naam Liefmans moest blijven bestaan. Tot 1930 was deze gevestigd aan de Krekelput in het stadscentrum aan de Schelde tegenover de Brouwerij Clarysse. Hierna werd een nieuw onderkomen betrokken aan de Aalststraat.

In Engelse handen

Na het overlijden in 1946 van Pierre nam zijn zoon Paul de leiding van de brouwerij over. Pierre kocht de rest van de familie uit en verplichtte zijn kinderen, die het brouwersvak niet mochten leren, bij zijn overlijden de brouwerij te verkopen. Zoals gezegd werd de leiding na zijn overlijden in 1972 toevertrouwd aan zijn secretaresse, Rose Blancquert-Merckx, en werd de brouwerij verkocht aan de Engelse Brouwerijgroep Vaux uit Sunderland. Met behulp van haar meesterknechten bouwt Rose de brouwerij verder uit maar ook deze brouwerij had het in die tijd, net zoals vele andere brouwerijen, zeer moeilijk. In 1985 koopt de bankier Bauchau van de Belgisch-Zaïrese bank Belgolaise samen met de industrieel De Wolf de brouwerij terug van de Engelsen.

Overname door Riva

Aangezien zij te ver van de brouwerij stonden en er nog weinig heil in zagen, werd Liefmans in 1990 overgedaan aan de Brouwerij Riva. Op dat moment bedroeg de productie nog maar 5.000 hl per jaar.

Nu wel of niet gebrouwen?

Riva veranderde de traditionele zurige smaak van het kriekenbier in een meer (commerciële) zoetige smaak wat een positief effect had. Hierdoor diende de productie opgevoerd te worden naar 15.000 hl per jaar, maar niet meer in de brouwerij in Oudenaarde...... maar toch word er nog steeds bier gemaakt. De wort wordt n.l. aangevoerd vanuit Riva in Dentergem om bij de Liefmansbrouwerij in de rechthoekige, open gistkuipen vergist te worden. Dit om de typische Liefmans-smaak te behouden. Want de want melkzuurbacteriën uit de lucht, die in die streek aanwezig zijn, dringen zo door in het jonge bier om de typische smaak aan deze Vlaamse bruine te geven. De gisting is niet een volledig wilde gisting want er wordt tevens bovengist toegevoegd, die men uit een eerdere vergisting heeft verkregen. Na de vergisting wordt het jonge bier gelagerd, eventueel met krieken. Daarna wordt het jongbier weer naar de Riva Brouwerij overgebracht om daar gebotteld te worden. Voor het de Liefmansbrouwerij verlaat, wordt het bier nog gepasteuriseerd omdat men bang is dat de andere Riva bieren besmet zouden kunnen raken.

Brouwerij Liefmans failliet

De Kortrijkse rechtbank van koophandel heeft vrijdag 21 december 2007, Riva, dus ook Brouwerij Liefmans, met vestigingen in Oudenaarde en Dentergem, failliet verklaard. De brouwerij had een gerechtelijk akkoord aangevraagd, maar de rechter schoot dit af en verklaarde de brouwerij meteen failliet. Een vijftigtal werknemers werd werkloos.

Door het arrest kan Brouwerij Duvel Moortgat, die van de curatoren als tijdelijke exploitant mocht optreden, voort werken aan een overname van Liefmans. Duvel Moortgat heeft al voorbereidingen genomen om de productie te herstarten.

Overname

Zoals verwacht heeft Duvel Moortgat in 2008 de failliete Brouwer Liefmans heeft overgenomen. Duvel Moortgat neemt de complete activa, inclusief de machines, merken en recepten van Liefmans over. Alle merken van Liefmans zijn vanaf nuvan Duvel Moortgat: Liefmans Goudenband, Liefmans Kriek, Liefmans Framboise, Liefmans Oud bruin, Dentergems wit, Lucifer, Straffe Hendrik.

Duvel gaat zich toeleggen op de Liefmans bieren uit deze serie, de overige merken vinden ze minder interessant. Straffe Hendrik is alweer terug verkocht aan de oud-eigenaar De Halve Maan uit Brugge, die het in 1981 lanceerde.

Extra opslagtanks

Brouwerij Liefmans heeft in oktober 2011 vier opslagtanks met een capaciteit van elk 100.000 liter geplaatst. De oogst was in 2011 uitzonderlijk goed door het warme voorjaar. Het rijpingsproces voor bijvoorbeeld een Liefmans Cuvée-Brut duurt drie jaar en hierdoor is een extra capaciteit beschikbaar gekomen om de kriekbieren goed te laten rijpen. Nu maar hopen dat over drie jaar de belangstelling voor dit soort bier nog groot is.


Wat maakt Liefmans bijzonder


Liefmans is een mengbier. de oorsprong van het mengproces lag in de noodzaak het in de winter gebrouwen bier te bewaren tot de warme zomer. Liefmans is gebrouwen van lichte, donkere en geroosterde mout. Na een gisting van een week, rijpt het bier verder gedurende twee tot vier maanden in de warme kelders. Het kriekbier rijpt op krieken voor minstens één jaar. Oudere bieren worden gemengd met jonger, frisser en zoeter bier om de smaak te vernieuwen. Het pronkstuk van het mengproces is de Goudenband. Liefmans was de eerste brouwerij die elke fles in een zijde papier wikkelde. Alle flessen worden nog met de hand ingepakt.

Bierbrouwerij Liefmans in het nieuws

Cookie instellingen