Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Platform voor eerlijke biermarkt

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Platform voor eerlijke biermarkt

16 januari 2013 om 13:35

De Koninklijke Horeca Nederland strijdt voor een transparante en concurrerende biermarkt met het nieuwe platform EerlijkBier.nl

eerlijk bier

Eerder meldden wij al dat uit onderzoek gebleken is dat bier in de horeca veel te duur is. De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft nu een nieuw platform gelanceerd om in Nederland een transparante en concurrerende biermarkt te realiseren.

Eerlijk bier

Het online platform van de KHN heet EerlijkBier.nl. De doelstelling van de website is dat er in Nederland een eerlijke, concurrerende en transparante markt moet ontstaan. In deze markt richten brouwers zich vooral op het leveren van bier en betalen alle betrokken partijen een eerlijke prijs.

Pandbinding

De horeca-ondernemer is in veel gevallen gebonden aan de brouwerij door bijvoorbeeld pandbinding. Dit houdt in dat de brouwer de horeca-ondernemer dwingt bier af te nemen zolang de brouwerij eigenaar is van het pand.

Lees ook

De KHN is van mening dat er alleen bindende bepalingen mogen zijn tussen de brouwer en de afnemer als deze zouden leiden tot voordelen voor de consument. De huidige maatregelen van de brouwers voor de horeca zouden alleen nodig zijn als er voldoende concurrentie aanwezig zou zijn. Op dit moment is daar echter geen sprake van. Mede hierom gaat de KHN lobbyen op Europees niveau om betere wetgeving te krijgen voor pandbinding in de horeca.

Bedongen afname

De KHN is van mening dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Europese Commissie de onderzoeksrapporten van de biermarkt nog eens goed moeten bekijken. Er moet speciaal gekeken worden of de contracten met een bedongen afname wel mogen volgens de kartelwetgeving.

Tips

Op de website EerlijkBier zijn er allerlei tips te vinden voor de horeca-ondernemer, zoals een conceptbrief om bezwaar aan te tekenen tegen een bierprijs verhoging, de KHN bierkortingsindicator, tips om te onderhandelen en juridische tips.

Bron: Proostmagazine

Cookie instellingen