Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Verschillende reacties op de gigantische boete van het bierkartel

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Reacties op de gigantische boete brouwerijen

21 april 2007 om 13:37

Drie dagen na de uitspraak van de Europese Commissie met als gevolg een torenhoge boete, komen uit verschillende hoeken reacties. Onze grootste angst: Het bier wordt duurder...

Verschillende reacties op de gigantische boete van het bierkartel

Lees ook

De vier grote brouwers in Nederland hebben een megaboete gekregen voor verboden prijsafspraken en marktverdeling. Zie de eerdere artikelen op Biernet.nl hier en hier.

Door de boete wordt het bier duurder
Dit is dus onze grootste nachtmerrie. De brouwers willen winst blijven maken en zullen de boete (moeten) doorberekenen in de bierprijs. Ze gaan dus met z'n vieren weer (illegaal) om de tafel zitten en spreken met elkaar af met hoeveel procent de prijzen verhoogd moeten gaan worden.

De bierprijs voor cafébazen moet direct omlaag
Brancheorganisatie Horeca Nederland bereidt een schadeclaim tegen de brouwers voor. Bovendien eist de organisatie dat de inkoopprijzen voor bier per direct worden verlaagd. ''Dat we een claim voorbereiden, heeft betrekking op het teveel betaalde geld tussen 1996 en 1999,'' zegt Anthony van der Klis van Horeca Nederland. ''Maar de inkoopprijzen zijn nog altijd veel te hoog.''

Bierboete naar Nederlandse schatkist
De VVD vindt dat de boete van 273 miljoen euro die de drie Nederlandse brouwers moeten betalen wegens verboden afspraken over de prijzen van bier niet naar de Europese Unie moet gaan, maar naar de Nederlandse schatkist.

Naar de schatkist!? Volgens mij betaalden wij (de bierdrinkende consument) teveel dus mag het bier nu eindelijk wel eens wat goedkoper gaan worden!

Heineken: Geen bierkartel
De prijs van bier in de horeca tussen 1996 en 1999 waarover de Europese Commissie boetes heeft uitgedeeld, zijn gestegen in lijn met de inflatie. Er is nooit sprake geweest van een bierkartel in Nederland. Dat zegt Heineken-topman Francois van Boxmeer. ‘De consumentenprijzen van bier in de supermarkt zijn in die periode gedaald en in de horeca zijn ze slechts in lijn met inflatie gestegen. De Nederlandse biermarkt is juist een van de meest concurrerende ter wereld’.

Superunie-directeur woest op Heineken
Superunie-directeur Frans Fredrix is woest op Heineken. Na de verloren slag met Heineken (zie hier en hier) over het verhogen van de inkoopprijzen van bier, komt de uitspraak van de Europese Commissie over de vorming van een bierkartel door de Nederlandse brouwers als een klap in het gezicht van de Superunie-voorman.

De Superunie-voorman stelt dat de supermarktketens al veel langer vinden dat de bierbrouwers te hoge prijzen doorberekenen aan hun klanten. 'U heeft nu eens uit Brussel kunnen horen hoe de vork in de steel zit. Ik vond dat al veel eerder dan zij', aldus Fredrix in Het Financieele Dagblad.

Ook Bavaria is woedend, maar dan over de Europese boete
Bierproducent Bavaria is woedend over de boete wegens kartelvorming die het bedrijf is opgelegd door de Europese Commissie. Dat laat directeur van de Brabantse brouwer Peer Swinkels woensdag weten. Hij vindt dat zijn bedrijf veel harder wordt getroffen dan Heineken en Grolsch die ook beboet zijn. "We zijn niet van plan deze boete te betalen", zegt Swinkels. "Wij zijn juist groot geworden door op prijs te concurreren. De boete is voor de onderneming bijna drie keer de jaarwinst. Het is ontzettend oneerlijk. Onze concurrentiepositie wordt op deze manier vervalst".

Grolsch gaat in beroep tegen uitspraak
Naar aanleiding van onderzoek naar mogelijke inbreuk op de Europese mededingingsregels in de brouwerijwereld, heeft Koninklijke Grolsch N.V. vandaag van de Europese Commissie een beschikking ontvangen waarin Grolsch een boete ter hoogte van € 31.658.000 opgelegd krijgt. Grolsch heeft met verbijstering kennis genomen van deze uitspraak en zal hiertegen in beroep gaan.

Inbev de lachende vierde
InBev Nederland, de verkoper van Dommelsch en Hertog Jan, is wel veroordeeld voor deelname aan het kartel, maar hoeft geen boete te betalen. Het bedrijf heeft de zaak aan het rollen gebracht en bewijsmateriaal geleverd en wordt daarom gespaard door Brussel. Hiermee hoopt commissaris Kroes andere bedrijven te stimuleren verboden afspraken ook te melden in Brussel.

Cookie instellingen