Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Revival van de hopkwekerij - Hopoogst in Odijk!

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Revival van de hopkwekerij

16 september 2014 om 14:00

Meer dan honderd jaar geleden verdween de hopteelt uit Nederland. In Utrecht zelfs al eerder. Maar met de opkomst van kleine, ambachtelijke brouwerijen verschijnen her en der ook weer eigen hopkwekerijen. 

Hoptuin Odijk
Brouwerij Hommeles logo
Biersoorten van De Eem

Een voorbeeld van zo'n traditionele hoptuin is de Bijenakker in Odijk, waar brouwerij Hommeles uit Houten een traditionele hoptuin heeft ingericht. Deze week werd voor het eerst sinds mensenheugenis weer 'Utrechtse' hop geoogst.

Amerikaanse hoppen

Bij de term 'Utrechtse' hop moet wel een kanttekening worden geplaats. Want in feite zijn de hoppen ingevoerd uit Amerika. Kees Volkers, brouwer bij Brouwerij Hommeles en initiatiefnemer van het hopveld: "De oorspronkelijke Nederlandse hoppen zijn er niet meer, we hebben hier alleen nog wilde hop, die ook wel in tuinen groeit. Maar als brouwer kan je daar niet veel mee. Wij hebben de hopwortels uit Amerika laten komen.".

Fotogenieke hopbellen

De hoptuin in Odijk werd deze winter opgezet, met traditionele hoge palen van 5 meter. Volkers: 'De hopplant groeit enorm snel tot wel zeven meter hoogte. Bij professionele hopkwekerijen zijn de palen dan ook hoger, maar dat zou voor ons niet meer werkbaar zijn'. De fotogenieke groene hopbellen, die de werkzame stof 'lupuline' bevatten, vormen zich eigenlijk pas in de laatste zes weken. Helaas zijn de bellen nu alweer geplukt.

Lees ook

Green Hops bier

Voor een eerste oogst was de opbrengst onverwacht hoog, meldt Volkers: 'We gaan met deze hop een eenmalig bier brouwen: een 'green hops'. Het wordt een samenwerking tussen Brouwerij Hommeles uit Houten en Brouwerij De Eem uit Amersfoort. Eind oktober komt het bier op de markt'.

Dure traditie

Met verse hop kun je maar 1 x keer brouwen. Normaal wordt de hop gedroogd en dan luchtdicht bewaard. In Engeland, met name in Kent, is het een grote traditie om met vers geplukte hop - de 'green hops' - een eenmalig bier te brouwen. Het is mooi dat de kleine ambachtelijke brouwerijen de hopteelt in Nederland weer oppakken. 'Commercieel is het natuurlijk totaal niet interessant', bekent Volkers. 'Zo'n hopveld kost alleen maar geld, en vooral een hoop werk. Maar het gaat om de beleving, en het terugbrengen van een verloren cultuur. En zo'n hoptuin vol met bellen, dat ziet er gewoon geweldig uit!'

Bron foto's: 'Brouwerij Hommeles'

Cookie instellingen