Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Snel bier bestellen: hoe doe je dat?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Snel bier bestellen: hoe doe je dat?

10 oktober 2013 om 13:35

In een drukke bar is het vaak een strijd om de aandacht te krijgen van de barman. Wetenschappers hebben nu ontdekt hoe je er met je lichaamstaal voor kan zorgen dat je zo snel mogelijk een biertje kan bestellen.

bier bestellen

Ken je dat? Het is zaterdagavond en je hangt aan de bar in de kroeg. Je bent druk aan het praten met je vrienden en ondertussen probeer je ook nog een biertje te bestellen. Maar het duurt wel heel erg lang voordat je geholpen wordt...

Hoe bestel je zo snel mogelijk een biertje?

- Recht voor de bar staan

Uit het onderzoek bleek dat recht voor de bar staan succes had in 95 procent van de bestellingen. Zo val je ook het meest op, in tegenstelling tot als je in de hoek van de bar gaan staan.

- Oogcontact maken met de barman

Dit had succes in 86 procent van de bestellingen. Dit benadrukt nog eens dat je graag wil bestellen. Aan de gezichtsuitdrukking van iemand is veel af te lezen, dus de barman zal minder snel geneigd zijn om je te helpen als hij je gezicht niet kan zien.

Geld of portemonnee in de hand houden

Dit geeft de indruk dat je helemaal klaar bent om een bestelling te plaatsen en dat je bestelling dus snel kan worden afgerond. De barman zal je hierdoor eerder helpen.

- Over de bar leunen

Dit geeft een toegankelijke en open indruk.

Wat moet je juist niet doen?

- Praten met vrienden

Uit het onderzoek bleek dat praten met vrienden niet echt succesvol was om snel geholpen te worden. Slechts één procent van de mensen werd geholpen terwijl ze met vrienden aan het praten waren.

Lees ook

- Kijken naar de menukaart

Dit geeft de indruk dat je nog bezig bent met uitzoeken wat je precies gaat bestellen. De barman zal daardoor niet snel geneigd zijn om je te helpen. Leg de menukaart dus weg als je snel geholpen wilt worden.

- Gebaren met de hand of het hoofd naar de barman

Gebaren met de hand of het hoofd bleek ook niet zo succesvol als verwacht.

- Zoeken naar geld

Dit geeft de indruk dat je nog niet klaar bent om een drankje te bestellen. Daarnaast vertraagt dit het proces alleen maar. De barman kan immers, in de tijd dat jij naar geld aan het zoeken bent, drie andere klanten helpen.

Robot James

De resultaten van het onderzoek werden gebruikt om een update samen te stellen voor een robot barman. Deze robot, James, wordt gefinancierd door een subsidie van de Europese Unie.

Om goed op de klanten te reageren moet de robot in staat zijn om menselijk sociaal gedrag te herkennen. De onderzoekers werken op dit moment aan het vermogen van de robot om te herkennen wanneer iemand een drankje wilt bestellen.

Beste tactiek

De beste tactiek is dus: Zorg dat je recht voor de bar staat. Leun een beetje over de bar en maak oogcontact met de barman/vrouw. Houd je geld of portemonnee in de aanslag. Succes verzekerd!

Meer weten over hoe je zo snel mogelijk een biertje kan bestellen? Bekijk dan de tips van deze barman!

 

Meer weetjes over bier? Ga naar onze weetjespagina.