Ontstaan
Luc Festjens, van Brouwerij Den Toetëlèr, en kruidenspecialist Marc Brees zaten samen aan tafel toen het idee naar bovenkwam om speculaasbier te brouwen. Allereerst leek dit een gek idee maar toch gauw al wel realiseerbaar. Beide heren zijn hard aan het werk gegaan, en jawel met resultaat: eind september was het bier te proeven. De eerste slokken werden als zeer lekker en innoverend ervaren. Naar aanleiding van deze positieve reacties besloten zij dit bier te willen promoten tijdens de traditionele 'Hasseltse speculaas' dag.
Winters
Het speculaasbier is van hogegisting en wordt niet gefilterd en her-vergist op fles. Het bier is een amber bier, met de kleur van speculaas. Het bevat 8.5% alcohol. Een stevig bier dat de warme kruiden en specerijen, die eigen zijn voor de speculaas, goed tot hun recht laat komen met als resultaat een lekkere, verwarmende winterdrank.
De makers raden dit bier zeker aan als dessertbier bij een cake of een zoet gerecht.
Meer speculaasbieren
Er zijn al een aantal bestaande speculaasbieren. Twee voorbeelden hiervan zijn: De brouwerij Het Anker, in dit bier zit 6.5% alcohol. Ook de Stichting Noordhollandse Alternatieve Bierbrouwers (SNAB) brouwt de Speculator, een zoet, kruidig bier met 8% alcohol.