Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy vreest voor kwaliteit trappisten

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Trappisten van Rochefort vrezen voor kwaliteit bier

19 juni 2013 om 16:17

De paters van de Abdij Notre-Dame de Saint-Remy in de Belgische plaats Rochefort zijn bezorgd om de kwaliteit van hun trappisten Rochefort. Het kalkbedrijf Lhoist wil de groeve verder uitdiepen, waardoor de waterbron die gebruikt voor de bierproductie droog komt te liggen.

Abdij Notre-Dame de Saint-Remy vreest kwaliteit trappist
Rochefort 8
Rochefort 8

103 banen of lekker bier?

Al sinds 1956 is kalkbedrijf Lhoist bezig met het ontginnen van een kalkgroeve in Rochefort. Deze groeve is eigendom van de paters van Abdij Notre-Dame de Saint-Remy. In 2023 zal de ontginning ten einde lopen. Maar als Lhoist Industrie de toestemming krijgt om de steengroeve nog een extra 60 meter dieper te maken, dan kunnen de 103 werknemers er nog tot in 2045 aan de slag blijven.

Lees ook

Drooglegging

Het probleem wat hierdoor echter ontstaat is dat, als er dieper wordt gegraven, de bron droog komt te liggen. En deze bron levert het uiterst zuivere water, één van de basisingrediënten, dat de paters gebruiken voor het produceren van hun bier, waaronder de Rochefort 8.

Oplossing

Lhoist Industrie en de Notre-Dame-abdij hebben gezamenlijk een hydrogeologisch onderzoek laten uitvoeren. Een eventuele oplossing is te vinden in het boren van drie nieuwe waterputten. Via pompen en leidingen zou het water dan tot aan de oorspronkelijke bron worden gebracht. Maar de paters maken zich zorgen over de kwaliteit van dat opgepompte water. "In de studie die net afgerond werd, staan enkel garanties over de kwantiteit van het water, maar niet over de kwaliteit", aldus woordvoerder Christophe De Doncker. De paters vrezen dat de smaak van hun trappist aangetast zal worden.

Cookie instellingen