Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Vijftiende-eeuws bier opnieuw gebrouwen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Vijftiende-eeuws bier opnieuw gebrouwen

14 mei 2013 om 11:28

In het kader van de Week van het Nederlandse Bier wordt het vijftiende-eeuws Kuitbier opnieuw gebrouwen door 20 verschillende brouwerijen.

Kuitbier

Kuitbier is een vergeten bier dat in de 15e eeuw veel werd gebrouwen in Nederland. Het gaat volgens bierhistorici om een blond bier wat gebrouwen wordt van haver, gerst, tarwe en hop. 

Deelnemende brouwerijen

Eind oktober daagde bierconsumentenvereniging PINT 160 brouwerijen uit om een bier te brouwen met een Nederlands karakter. Zij deden dit met de pikante stelling dat Nederlandse brouwers geen Nederlands bier brouwen. 

Lees ook

Uiteindelijk hebben 20 Nederlandse brouwers besloten om een Kuitbier te brouwen dat in de 15e eeuw voor het eerst werd gebrouwen in steden als Delft, Gouda en Haarlem. 

Schaarse ingrediënten 

Het gebrouwen Kuitbier moet volgens de regels voldoen aan minimaal 45% haver, havermout of havervlokken. Opvallend is dat juist dit ingrediënt erg schaars is, waardoor het spannend zal worden of elke brouwer aan deze regel gaat voldoen. 

Presentatie

Tijdens de opening van de Week van het Nederlandse bier op donderdag 23 mei zal het bier worden gepresenteerd op het Spuiplein in Den Haag en kan het geproeft worden. Op 2 juni vindt tijdens een keuring nog de verkiezing van het beste Kuitbier van Nederland plaats. 

Cookie instellingen