Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Waar komt bockbier vandaan? | website van Marco Daane

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Waar komt bockbier vandaan?

18 september 2018 om 10:09

Elk jaar bij de introductie van het bockbier duikt de vraag op: waar komt die naam bock of bockbier toch vandaan? Marco Daane heeft er een website aan gewijd.

Bockbier website van Marco Daane

Volksverhalen over bockbier

Allerlei volksverhalen met bokken doen daarover de ronde. Daarnaast leeft het ‘vermoeden’ dat bockbier uit het stadje Einbeck stamt en dat de naam een verbastering is van Einbecker. De nieuwe website 'Waar komt bockbier vandaan?' zet de feiten op een rij.

Over de naam bock, maar vooral over het bier. De naam heeft inderdaad te maken met Einbeck, maar de bock zelf, het bier, komt uit München. www.waarkomtbockbiervandaan.jouwweb.nl traceert de herkomst, de naam en het karakter van bock, met de echte bronnen erbij.

Traditie en vernieuwing

Bockbier in NederlandVanaf eind september is herfstbok bier in Nederland in allerlei vormen voorhanden. Er vinden ook veel evenementen en festivals rond dit bier plaats. Geen wonder: bock - liefst robijnrood en bitterzoet - is dé traditie in de Nederlandse bierwereld. Het oudste nog bestaande Nederlandse bier is trouwens een bock! Oorspronkelijk stamt bock uit München.

In 1843 kwam er voor het eerst een voorraadje naar Amsterdam. Maar wat ging daaraan vooraf? Hoe en waarom ontstond bock begin 19e eeuw in München? En wat heeft dat te maken met de Saksische bierstad Einbeck? Bock blijkt te zijn ontstaan na een boeiende opeenvolging van import, overname, varianten en verdwijning. Waar komt bockbier vandaan? doet het uit de doeken.

Bokbier in Nederland

De ruim geïllustreerde website volgt de ontwikkelingen chronologisch, als een soort detective. Wist je bijvoorbeeld dat Amstel Bock in 1872 werd geïntroduceerd en dat dit het oudste nog bestaande Nederlandse bier is?

‘Bewijsstukken’ staan er ook bij: originele schriftelijke bronnen. Op een aparte pagina volgen nog de geschiedenis en karakteristiek van de Nederlandse bock. Voor wie daar de voorkeur aan geeft, biedt de site ook een beknopte samenvatting van alle informatie.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Zie meer reacties

Zie minder reacties