Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

'Zo. Nu eerst' niet exclusief van Bavaria

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

'Zo. Nu eerst' niet exclusief van Bavaria

21 juli 2016 om 13:10

De slogan van Bavaria die begint met: 'Zo. Nu eerst' valt niet onder het auteursrecht.

Yourhosting heeft dus het recht om de slogan 'Zo. Nu eerst naar de cloud' te gebruiken. 

Bavaria Zo. Nu eerst
Bavaria logo
Bavaria logo

Bierbrouwer Bavaria had hierover eerder een rechtszaak gewonnen, maar in hoger beroep is de uitspraak vernietigd. 

Zo. Nu eerst een Bavaria

Zo. Nu eerst een Bavaria Bavaria had het hostingbedrijf in een kort geding gedagvaard. Yourhosting liet de tekst "Zo. Nu eerst naar de cloud" horen in reclameboodschappen bij radiozenders. De brouwer vond dit een inbreuk op het auteursrecht en de merkrechten van de zin “Zo. Nu eerst een Bavaria". 

Een rechtbank gaf Bavaria gelijk, maar het gerechtshof is het hier niet mee eens. De slogan van Bavaria is in 1985 in opdracht van de bierbrouwer ontwikkeld door een reclamebureau. Bavaria heeft zijn slogans laten vastleggen als woordmerken. Bekijk eens een Bavaria reclame waar de slogan in terugkomt.

Lees ook

Geen auteursrecht

Volgens het gerechtshof wordt de slogan van Bavaria niet door het auteursrecht beschermd. "Zo. Nu eerst...", vormen volgens de rechters een gebruikelijke combinatie woorden in de Nederlandse taal. 

"Een dergelijke zin kan, als op zichzelf beschouwd voortbrengsel, geen eigen intellectuele schepping zijn; een persoonlijk stempel van de auteur valt daarin niet te ontwaren", aldus het hof. Ook vindt het hof dat de brouwer niet voldoende heeft aangetoond dat er sprake is van een inbreuk op de merkrechten. 

Intentie

De algemeen directeur van Yourhosting is blij met de uitspraak. "We beraden ons er nog op of we de slogan nog willen gebruiken in onze commercials. Het is immers nooit onze intentie geweest om Bavaria dwars te zitten", reageert Carlier.

"Het gaat ons om het principe dat de Nederlandse taal op deze manier vrijelijk gebruikt mag worden voor reclamedoeleinden."

Cookie instellingen