Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Citroen en limoen | Waarom je het beter niet kan doen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Geen citroen of limoen in je bier

Toegevoegd: 07-06-2016

Wist je dat... Een schijfje citroen of limoen in je Mexicaanse bier of witbier de smaak behoorlijk aantast. Het is nooit de bedoeling geweest om de zure schijfjes aan het bier toe te voegen.

Geen citroen of limoen in je bier
Corona met limoen

Geen citroen of limoen in je bier doen Een echte bierkenner of brouwer ergert zich er kapot aan. Schijfjes citroen of limoen in het bier. Er zijn zelfs acties op Twitter gestart dat citroen en limoen niet thuis horen in bier. Veel mensen denken namelijk dat er (vooral) in Mexicaans bier maar ook in witbier een citroen- of limoenschijfje hoort. Dit is absoluut niet zo. Er zijn zelfs online acties en discussies gevoerd, bijvoorbeeld op Twitter, waarin bierliefhebbers zich luidkeels uitspreken tegen deze praktijk.

Het gaat hier nadrukkelijk om losse schijfjes citroen of limoen die in het bier worden gestopt – niet om bierstijlen waarin citrus wél een rol speelt, zoals Radlers of fruitige IPA’s.

Hoe is deze gewoonte ontstaan

Corona met limoen Mexicaans bier:
Bieren zoals Corona, een Mexicaans exportproduct, worden bijna altijd geserveerd met een schijfje van citroen of limoen in de hals. Deze manier van serveren is overgewaaid uit Mexico.

De stukjes citroen of limoen die in de hals van het bier worden gezet hebben een zeer nuttige functie in landen zoals Mexico. Het zoete bier is namelijk erg aantrekkelijk voor kleine muggen en vliegjes, vooral tijdens het warme weer. Het zure fruit werkt in dit geval afwerend.

In warme klimaten helpt het om de opening van het flesje snel schoon te maken. Het schijfje is dus géén smaakmaker, maar een functioneel hulpmiddel. Wanneer je het stukje fruit in het bier duwt, verandert de smaak en gaat de schuimkraag eraan.

Lees ook

Witbier met limoen Witbier:
Toen de vraag naar witbier in België enorm toenam, was het commercieel gezien handiger om het rijpingsproces te verkorten. Hierdoor ging de frisse, lichtzure smaak deels verloren. De oplossing? Een schijfje citroen erbij serveren. Maar dat was slechts tijdelijk. Inmiddels is de vraag flink afgenomen en is de duur het rijpingsproces weer op het oude niveau. Nu het rijpingsproces weer op niveau is, is die toevoeging overbodig geworden.

Waarom geen schijfje citroen of limoen in het bier?

De citroen en limoen stukjes horen absoluut niet thuis in het bier. Laat de stukjes in de hals of haal ze eruit. Duw ze er niet in. Dat is niet de functie van het stukje zuur en je bier krijgt er een hele andere smaak door. 

Als de brouwer had gewild dat zijn witbier naar citroen zou smaken had hij het vast zelf toegevoegd! Een citroen vernietigt de smaak van het bier zoals de brouwer het bedoeld heeft. Ook de kwaliteit van de schuimkraag komt eronder te lijden.

Dus drink voortaan je Mexicaanse bier en je witbier zonder schijfje citroen of limoen!

Maar... citrus in bier is niet altijd fout!

Wat juist wél een vlucht heeft genomen, zijn biercocktails. In deze creatieve combinaties van bier met bijvoorbeeld likeur, frisdrank of siropen wordt citrusvrucht vaak bewust gebruikt als smaakmaker.

Denk aan een schijfje limoen in een beermargarita, citroen in een shandy of citroensap in een lichte biercocktail. In dit soort recepten is het toevoegen van citrusvruchten een bewuste en gebalanceerde keuze – geen impulsief stukje citroen in een glas bier.

Kortom: In pure bieren als witbier of Mexicaanse lager hoort geen citroen of limoen thuis. Maar in een goed doordachte biercocktail? Dan kan citrus juist iets extra’s geven.

Cookie instellingen