Toegevoegd: 07-06-2016
Wist je dat... Een schijfje citroen of limoen in je Mexicaanse bier of witbier de smaak behoorlijk aantast. Het is nooit de bedoeling geweest om de zure schijfjes aan het bier toe te voegen.
Het gaat hier nadrukkelijk om losse schijfjes citroen of limoen die in het bier worden gestopt – niet om bierstijlen waarin citrus wél een rol speelt, zoals Radlers of fruitige IPA’s.
Bieren zoals Corona, een Mexicaans exportproduct, worden bijna altijd geserveerd met een schijfje van citroen of limoen in de hals. Deze manier van serveren is overgewaaid uit Mexico.
De stukjes citroen of limoen die in de hals van het bier worden gezet hebben een zeer nuttige functie in landen zoals Mexico. Het zoete bier is namelijk erg aantrekkelijk voor kleine muggen en vliegjes, vooral tijdens het warme weer. Het zure fruit werkt in dit geval afwerend.
In warme klimaten helpt het om de opening van het flesje snel schoon te maken. Het schijfje is dus géén smaakmaker, maar een functioneel hulpmiddel. Wanneer je het stukje fruit in het bier duwt, verandert de smaak en gaat de schuimkraag eraan.
Toen de vraag naar witbier in België enorm toenam, was het commercieel gezien handiger om het rijpingsproces te verkorten. Hierdoor ging de frisse, lichtzure smaak deels verloren. De oplossing? Een schijfje citroen erbij serveren. Maar dat was slechts tijdelijk. Inmiddels is de vraag flink afgenomen en is de duur het rijpingsproces weer op het oude niveau. Nu het rijpingsproces weer op niveau is, is die toevoeging overbodig geworden.
De citroen en limoen stukjes horen absoluut niet thuis in het bier. Laat de stukjes in de hals of haal ze eruit. Duw ze er niet in. Dat is niet de functie van het stukje zuur en je bier krijgt er een hele andere smaak door.
Als de brouwer had gewild dat zijn witbier naar citroen zou smaken had hij het vast zelf toegevoegd! Een citroen vernietigt de smaak van het bier zoals de brouwer het bedoeld heeft. Ook de kwaliteit van de schuimkraag komt eronder te lijden.
Dus drink voortaan je Mexicaanse bier en je witbier zonder schijfje citroen of limoen!
Wat juist wél een vlucht heeft genomen, zijn biercocktails. In deze creatieve combinaties van bier met bijvoorbeeld likeur, frisdrank of siropen wordt citrusvrucht vaak bewust gebruikt als smaakmaker.
Denk aan een schijfje limoen in een beermargarita, citroen in een shandy of citroensap in een lichte biercocktail. In dit soort recepten is het toevoegen van citrusvruchten een bewuste en gebalanceerde keuze – geen impulsief stukje citroen in een glas bier.
Kortom: In pure bieren als witbier of Mexicaanse lager hoort geen citroen of limoen thuis. Maar in een goed doordachte biercocktail? Dan kan citrus juist iets extra’s geven.