Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bier drinken maakt hongerig | Snacken na biertjes

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bier drinken maakt hongerig

Iedereen kent het wel. Na een avondje lekker bier drinken de meest dichtstbijzijnde fast-food keten opzoeken om jezelf lekker vol te proppen. Maar waarom eigenlijk?

Bier en hamburger

Bier maakt hongerig

Trek in kebab door bier

Iedereen weet dat je eerder kebab of pizza (en eventueel extra bier) laat bezorgen wanneer je alcohol op hebt, dan wanneer je alleen maar frisdrank hebt gedronken.

Dat er een verband is tussen het nuttigen van alcohol en het eten van (vet) voedsel lijkt duidelijk. Maar waarom je na het drinken van alcohol zoveel zin hebt in voedsel is erg ingewikkeld en daar is ook nog geen specifiek antwoord op te geven. Er zijn wel verschillende onderzoeken gedaan die een paar factoren hebben ontdekt die invloed hebben op dit verband. 

Reactie in het lichaam zorgt voor trek

bier met een hamburger

Lees ook

In het menselijk lichaam zitten veel verschillende stofjes. Zo is er ook een stofje in het lichaam dat het hongergevoel onderdrukt. 

Alcohol zorgt ervoor dat deze stofjes worden afgebroken. Het gevolg hiervan is dat het hongergevoel minder onderdrukt wordt en dat je dus sneller honger krijgt.

Daarnaast zorgt alcohol er voor dat er extra stofjes worden aangemaakt die juist zorgen voor trek. Hierdoor ontstaat er een dubbelop situatie, je krijgt meer trek en de honger wordt minder onderdrukt. 

Het gevolg hiervan is dat het verlangen naar voedsel groter wordt. Zodra je verlangen naar voedsel groter wordt waardeer je het voedsel meer. Hierdoor zal het eten in de meeste gevallen beter smaken.

Eten als beloning

Uit onderzoek is ook gebleken dat alcohol effect heeft op de opioïden in ons lichaam. Dit zijn stofjes die het menselijk lichaam zelf aanmaakt. Door het nuttigen van alcohol worden deze stofjes extra aangemaakt in het bloed, waardoor we onszelf gaan belonen voor het eten van voedsel.

Dit betekent niet dat het eten per se beter smaakt, maar dat je jezelf beter voelt door te eten. 

Alcohol maakt eten lekkerder?

De alcohol zorgt er dus voor dat je trek krijgt in (vet) voedsel. Het zorgt ervoor dat je verlangen naar voedsel groter wordt, dat je jezelf gaat belonen door te eten en dat je het voedsel daardoor meer waardeert. Het voedsel zal daarom voor je gevoel lekkerder smaken maar dat is dus niet zo. Alcohol op zich maakt het eten dus niet lekkerder. Lees ook dit weetje over het trek hebben in vet voedsel na het nuttigen van alcohol.

Cookie instellingen