Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Alles over Bockbier | Herfstbok en het bockbierseizoen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bockbier weetjes

Bokbier is een seizoensbier dat traditioneel gezien in de herfst en de lente voorkomt. Naast de lentebok en herfstbok zijn er ook brouwers die een winterbok of zomerbok lanceren. 

Bokbier en oester
Herfstbok bier
Nederlands Bockbier

Herkomst van bock

Bokbier stamt oorspronkelijk uit het eind van de 17e eeuw. Er is een vermoeden dat bockbier uit het stadje Einbeck stamt en dat de naam een verbastering is van Einbecker. De naam heeft inderdaad te maken met Einbeck, maar de bock zelf, het bier, komt uit München.

De enige eis die in de bierverordening aan bokbier wordt gesteld is dat het een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato heeft (15,5 gewichtsprocenten van de wort moet bestaan uit opgeloste stoffen: suikers). Er zijn tegenwoordig zwaardere bokbieren met meer dan 6,5% alcohol en met verschillende grondstoffen.

Opening bokbierseizoen

Met het Nederlandse bockbierseizoen wordt het seizen van de herfst bedoeld met een uitloop naar de winter. Er bestaan ook lentebokken en zomerbokken, maar in dit weetje wordt ingegaan op de donkere bockbieren. Elk jaar wordt het bokbierseizoen op de eerste maandag van oktober officieel geopend. Dit is een initiatief van Nederlandse Brouwers. Tijdens deze jarenlange traditie met bierkenners, brouwmeesters en liefhebbers wordt de nieuwe jaargang van het bockbier gevierd.

Maar wat is bockbier eigenlijk en waarom zou je het drinken?

Brouwproces

- De mout gebruikt voor bokbier wordt op 150 graden Celsius gedroogd. De suikers gaan hierdoor karameliseren en de mout wordt wat donkerder van kleur. Deze mout geeft een zoete en kruidige smaak en een donkere kleur aan het bier.
- In bokbier zit twee keer zoveel mout als in een pilsje. Dit levert in het brouwproces meer suikers op en daardoor een hoger alcoholpercentage: tot 7%.
- Oorspronkelijk zijn bokbieren ondergistend, maar de laatste jaren zijn er in Nederland meer en meer bovengistende bokbieren op de markt gekomen (het eerste Nederlandse bovengistende bockbier werd in 1982 geïntroduceerd).

Lees ook

Bokbier in cijfers

Amstel Bock - Jaarlijks maken Nederlandse brouwerijen zo'n 7 miljoen liter herfstbok.
- Er worden ruim 100 verschillende herfstbok bieren gebrouwen door Nederlandse brouwerijen. 
- Bokbier wordt in Nederland al sinds 1868 gebrouwen (door de Koninklijke Nederlandsche Beiersch Bierbrouwerij in Amsterdam).
- Het oudste nog bestaande Nederlandse bockbier is Amstel Bock, dat in 1872 werd gelanceerd.
- In 1982 brouwde de Arcense Bierbrouwerij het eerste bovengistende bokbier.
- Het enige wat officieel vaststaat bij een Nederlandse herfstbok is het hoge stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato.

Bok- of bockbier?

-  Oorspronkelijk schrijf je bockbier met ‘ck’, maar in Nederland wordt het ook vaak als ‘bokbier’ geschreven. Beide schrijfwijzes zijn correct. 

Bockbier drinken

- Het perfecte glas voor een bokbiertje is een tulpglas. Verwarm het bolle deel van het glas met je hand, zo worden de aroma's in het bier versterkt (bier proeven doe je namelijk voor 80 procent met je neus).
- Bokbier is het lekkerst wanneer je het rond de 8-9 graden Celsius drinkt.

Bokbier- en spijs

- Bokbier is lekker te eten met gerechten waar paddenstoelen en noten in zitten. Daarbij is een stoofpot, een biefstuk of een lekker stuk blauwe kaas ook hele goede combinaties met een Bok. Als dessert wordt aangeraden om een appeltaart te eten, het fruitige proef je namelijk weer terug in de meeste herfstbok bieren.

Verschillende bockbieren voor kratten Hertog Jan

Verschillende bockbieren

- Herfstbok is verkrijgbaar van oktober tot februari. Lentebok koop je tussen maart en juni.
- Het verschil tussen een herfstbok en een lentebok is dat een lentebok lichter van kleur en droger van smaak is. De smaak is ook passend bij de lente, fruitiger.
- Bokbier wordt gemaakt in verschillende varianten: De donkere herfstbok en winterbok met meer alcohol en de lichtere lentebok en zomerbok.
- Een dubbelbock (of doppelbock) bevat tussen de 7 en 9 procent alcohol en is dus een zwaardere variant van bockbier.
- Naast lentebok en herfstbok zijn er de afgelopen jaren ook bockbieren geïntroduceerd voor de zomer en winter, denk bijvoorbeeld aan Brand Winterbock of Grolsch Zomerbok
- Weizenbock is een bierstijl waarbij donkere moutsoorten en tarwe worden gecombineerd in het beslag. Er wordt meer dan 50% tarwe gebruikt en dit leidt tot een voller mondgevoel, een troebel bier en een licht zuurtje in de smaak van het bier.

Cookie instellingen