Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bokbier weetjes | Bockbier, herfstbok en lentebok

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bokbier weetjes

Bokbier is een seizoensbier dat traditioneel gezien in de herfst en de lente voorkomt. Naast de lentebok en herfstbok zijn er ook brouwers die een winterbok of zomerbok lanceren. 

Bokbier en oester

Opening bokbierseizoen

Elk jaar wordt het bokbierseizoen op de eerste maandag van oktober officieel geopend. Dit is een initiatief van Nederlandse Brouwers. Tijdens deze jarenlange traditie met bierkenners, brouwmeesters en liefhebbers wordt de nieuwe jaargang van het bockbier gevierd.

Maar wat is bockbier eigenlijk en waarom zou je het drinken?

Herkomst van bock

Bokbier stamt oorspronkelijk uit het eind van de 17e eeuw. Er is een vermoeden dat bockbier uit het stadje Einbeck stamt en dat de naam een verbastering is van Einbecker. De naam heeft inderdaad te maken met Einbeck, maar de bock zelf, het bier, komt uit München.

De enige eis die in de bierverordening aan bokbier wordt gesteld is dat het een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato heeft (15,5 gewichtsprocenten van de wort moet bestaan uit opgeloste stoffen: suikers). Er zijn tegenwoordig zwaardere bokbieren met meer dan 6,5% alcohol en met verschillende grondstoffen.

Weetjes over bockbier

Was je al op de hoogte van onderstaande weetjes betreffende dit populaire seizoensbier? 

Bokbier in cijfers

- Jaarlijks maken Nederlandse brouwerijen 7 miljoen liter herfstbok.
- Bokbier wordt in Nederland al sinds 1868 gebrouwen.
- Herfstbok is altijd boven de 6% alcohol en daarmee onderscheidt het zich van de "gewone" pils.

Lees ook

Brouwproces

- De mout gebruikt voor bokbier wordt op 150 graden Celsius gedroogd. De suikers gaan hierdoor karameliseren. Dit geeft een zoete en kruidige smaak.
- In bokbier zit twee keer zoveel mout als in een pilsje. Dit levert in het brouwproces meer suikers op en daardoor een hoger alcoholpercentage: tot 7%.

Bok- of bockbier?

-  Oorspronkelijk schrijf je bockbier met ‘ck’, maar in Nederland wordt het ook vaak als ‘bokbier’ geschreven. Beide schrijfwijzes zijn correct. 

Verschillende bocken

- Herfstbok is verkrijgbaar van oktober tot februari. Lentebok koop je tussen maart en juni.
- Het verschil tussen een herfstbok en een lentebok is dat een lentebok lichter van kleur en droger van smaak is. De smaak is ook passend bij de lente, fruitiger.
- Bokbier wordt gemaakt in twee varianten: De donkere herfstbok met meer alcohol en de lichtere lentebok met een wat lager alcoholpercentage.
- Een dubbelbock bevat zo'n 8.5 tot 9 procent alcohol.

Bockbier drinken

- Het perfecte glas voor een bokbiertje is een tulpglas. Verwarm het bolle deel van het glas met je hand, zo worden de aroma's in het bier versterkt (bier drinken doe je namelijk 80 procent met je neus).
- Bokbier is het lekkerst wanneer je het op 8 of 9 graden drinkt.

Bokbier- en spijs

- Bokbier is lekker te eten met gerechten waar paddenstoelen en noten in zitten. Daarbij is een stoofpot, een biefstuk of een lekkere stuk blauwe kaas ook hele goede combinaties met een Bok. als dessert wordt aangeraden om een appeltaart te eten, het fruitige proef je namelijk altijd weer terug in de herfstbok.