Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Dag van het bierblikje | Beer can appreciation day

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Dag van het bierblikje

Iedere 24 januari is het de 'dag van het bierblikje'. Deze dag werd in de VS geïntroduceerd als 'Beer Can Appreciation Day' om het historische moment dat bier op blik werd afgevuld te vieren.

Dag van het bierblikje
Blikjes bier
Blikjes bier

Bier op blik sinds 1935

De dag van het bierblikje is bedacht om stil te staan bij het eerste blikje bier dat ooit werd verkocht in 1935. De Krueger Brewing Company uit Richmond (Virginia) was de eerste brouwerij ter wereld die bier op blik verkocht.

De blikjes werden geproduceerd door de American Can Company. Het waren niet de blikjes zoals wij deze tegenwoordig kennen, maar ze hadden aan de bovenkant een kegelvorm en ze wogen ruim 100 gram (4 ounces).

Voordelen van bier op blik

Blik krijgt meer en meer een voet aan de grond als verpakkingsmateriaal voor bier als vervanger van de fles. Er zijn een aantal redenen te noemen waarom bier op blik beter is dan bier op fles.

Twee vijanden van bier zijn zuurstof en licht, deze krijgen allebei minder kans om hun invloed op bier uit te oefenen als bier op blik wordt afgevuld vergeleken met glazen flesjes. Door zuurstof kan het bier oxideren, waardoor het muf wordt en het naar karton kan gaan smaken. Waar bij flesjes met de tijd lucht onder de dopjes door kan komen is dit bij blikjes uitgesloten.

IPA in blik Als je bier te lang aan licht blootstelt oefent het licht invloed uit op het bier. Dat heeft alles te maken met het stofje isohumulon, afkomstig uit de hop. Dit stofje verandert snel onder invloed van licht, waardoor de smaak van het bier wordt beïnvloed. En één ding is zeker: de smaak van je bier wordt er niet beter op. Het donker bewaren van bier is dan ook voor elk biertype aan te raden. Blikjes bier laten helemaal geen licht door in tegenstelling tot flesjes bier. 

Tot slot zijn blikjes compacter en lichter dan flesjes, waardoor het transport efficiënter kan verlopen wat geld scheelt en leidt tot een lagere uitstoot van het transport. 

Dag van het bierblikje vieren

Waar lange tijd alleen pils op blik wordt verkocht is er de laatste jaren een trend te zien dat ook de kleinere 'craft brouwerijen' overstappen op bier op blik. Voorbeelden van Nederlandse brouwerijen die bier op blik uitbrengen zijn Brouwerij Kees, Baxbier, Brouwerij de Molen en Uiltje Brewing Company

Er zijn dus genoeg speciaalbieren verkrijgbaar om deze Beer Can Appreciation Day te vieren. Er zijn drie stappen gedefinieerd om de dag van het bierblikje te vieren, namelijk: 

Lees ook

1. Koop bier op blik

Het maakt niet uit waar je het bier aanschaft, in de supermarkt, bij de brouwerij of vanavond laat nog bij de avondwinkel of via een bierkoerier.

2. Bestudeer het blikje bier

Neem het blikje in je hand en neem de tijd om het eens goed te bestuderen. Wat staat er op het etiket, welke artwork heeft de brouwer gebruikt op het blikje, check de onderkant en geniet van de eenvoudige vorm. 

3. Geniet van het bier

Trek het blikje bier open en geniet van de heerlijke smaak van het bier dat je hebt gekocht, proost!