Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Heerlijke biergeur dankzij fruitvlieg

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Heerlijke biergeur dankzij fruitvlieg

Er gaat niets boven de geur van een vers getapt biertje! Maar waarom ruikt een biertje nu eigenlijk zo? Wetenschappers zijn eruit: we hebben de heerlijke geur van dat biertje te danken aan… fruitvliegjes!

Bierglas met fruitvliegen

Heerlijke geur van bier

De geur van bier is het resultaat van brouwersgist (Saccharomyces cerevisiae). De gist produceert verschillende aroma’s die samen de typerende geur van bier vormen. De grote vraag was echter altijd: waarom produceert brouwersgist deze geur?

Het gen ATF1

Onderzoeker Kevin Verstrepen van de Universiteit Leuven ontdekte al eerder dat gist verschillende aroma’s produceert die vergelijkbaar zijn met de aroma’s die overrijp fruit produceert. Eén gen - ATF1 - bleek voor het grootste gedeelte verantwoordelijk voor de specifieke set aan aroma’s die gist produceert.

Ontsnapte fruitvliegen leiden tot ontdekking

Lees ook

Een ongelukje in het laboratorium hielp Verstrepen vervolgens verder. “Toen ik na het weekend terugkeerde in het lab, ontdekte ik dat een flacon met geurend gist aangetast was door fruitvliegen die uit een nabijgelegen laboratorium waren ontsnapt, terwijl een andere flacon met daarin een gemuteerde giststam waarin het aroma-gen was verwijderd, geen enkele vlieg bevatte,” legt Verstrepen uit.

Hieruit blijkt dat de geuren die gist dankzij het ATF1-gen produceert, een duidelijke functie heeft: fruitvliegen aantrekken.

Fruitvlieghersens

Met hulp van twee neurobiologen ging Verstrepen nog een stap verder. Ze bestudeerden het gedrag van fruitvliegen en toonden aan dat de reactie op gist in de hersens van een fruitvlieg verandert als de gist geen ATF1-gen bezit.

Zonder dit gen verliest de gist zijn kenmerkende geur en trekt deze niet langer fruitvliegen aan. “Twee soorten die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben - gist en vliegen - hebben een ingewikkelde symbiose ontwikkeld die gebaseerd is op geuren,” zegt Verstrepen. “De vliegen kunnen van de gist eten en de gist haalt zijn voordeel uit de bewegingen van de vlieg, want hierdoor kan de gist zich over grotere afstanden verspreiden.

Cookie instellingen