Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Het verschil tussen porter bier en stout bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Het verschil tussen een porter en een stout

Porter & Stout zijn twee verschillende soorten bier. Bijna niemand kan echter antwoord geven op de vraag: Wat is het verschil tussen deze twee bieren?

Porter en stout bier

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een stout en een porter. De namen zijn de afgelopen jaren behoorlijk door elkaar gebruikt tijdens het categoriseren van deze twee donkere bieren.

Het ontstaan van porter bier

Porter in een glas Het is een moeilijke zaak om iemand te vinden die de verschillen tussen een porter en een stout kan uitleggen. Om precies te begrijpen hoe het zit tussen deze twee zwarte bieren moet je terug naar waar het begon, Engeland.

Porter werd voor het eerst genoemd in 1721, als een ontwikkeling van het bruine bier dat al in heel Londen wordt geproduceerd en aan tollenaars wordt geleverd om te rijpen en te blenden naar de smaak van hun klanten.

De porter zou dus zijn ontstaan in de gewelddadige pubs van Londen in de achttiende eeuw, een donker, medium bodied bier dat erg moutig en hoppig is. De verhalen van het ontstaan van dit bier wijzen naar de barman van één van die pubs. Hij zou de oorspronkelijke maker zijn van de porter door een lichter gehopt bier met een oudere aged-ale te mengen. Het resultaat was een bier dat erg in trek was onder de bevolking. Brouwers onderzochten de mix en gingen aan de slag met het brouwen van een porter. Hierdoor was het mixen van bieren aan de bar niet meer nodig.

Lees ook

Een mogelijke herkomst van de naam van de bierstijl ligt in de arbeidersklasse van het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het donkere bier was namelijk zeer geschikt voor dragers (porters) en andere werkende mensen.

Het ontstaan van stout bier

Guinness etiket Omdat steeds meer brouwers hun eigen porters gingen brouwen was het natuurlijk een kwestie van tijd tot er een variant van de porter op de markt kwam. Natuurlijk kwam die er ook. 
Er werden verschillende ingrediënten toegevoegd aan de porter om het alcoholpercentage te stimuleren en dit leidde tot een stout

Een stout is simpelweg een sterkere versie van een porter. De officiele naam luidt daarom ook, Stout porter.

Toen Guinness een bekende naam werd achter het stout bier, ontstond een enorme groei in populariteit. Veel mensen werden vanaf dat moment verliefd op het stout bier.

Porter en stout bier tegenwoordig

Tegenwoordig zijn er veel onduidelijkheden over de verschillen tussen een porter en een stout. Dit komt omdat de speciaalbier brouwers tegenwoordig porters brouwen met een hoger alcoholpercentage dan de meeste stouts en dus stouts met een lager alcoholpercentage dan een porter.

Zodra je het verschil tussen deze twee bieren aan een willekeurig aantal brouwers vraagt, krijg je een groot aantal verschillende antwoorden te horen. 

Makkelijk gezegd zijn porters en stouts hetzelfde, alleen heeft een stout bier een hoger alcoholpercentage (wat tegenwoordig dus ook niet meer zo is). Het belangrijkste verschil is de soort mout die moet worden gebruikt voor de verschillende type bieren.

Ga akkoord met het etiket

Zolang er dus speciaalbier brouwerijen zijn die blijven experimenteren met bier, zal er nooit een groot verschil ontstaan tussen een porter en een stout. Dus ga akkoord met wat er op het etiket van het bier staat en geniet van wat je drinkt, een porter of stout, het kan allebei. Tegenwoordig zijn beide bieren in wezen hetzelfde.

Cookie instellingen