Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Hoeveel bier per dag is te veel?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Hoeveel bier per dag is te veel?

Wist je dat.... In Nederland wordt geadviseerd om niet meer dan één alcoholische eenheid per dag te drinken?

Verschillende soorten kratten naast elkaar

Er zijn veel verschillende onderzoeken geweest over bier en gezondheid. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseerde in 2017 om niet meer dan één alcoholische unit per dag te nuttigen. 

In andere landen is dat anders. Bekijk waarom de alcoholrichtlijnen per land verschillen.

De website beergifts.com heeft bijvoorbeeld een artikel geschreven over de hoeveelheid bier die je mag drinken (in het VK) zonder dat het zeer schadelijk is.

Bier is hetzelfde als de meeste dingen, als je er namelijk té veel van neemt wordt het ongezond. De ene zal zeggen dat je het echt bij maximaal één biertje moet houden en de ander zal zeggen dat de soort bier die je drinkt verschil maakt. Wij hebben hier de feiten.

De richtlijnen

Wat zeggen de richtlijnen? Een groot deel van de artsen raadt voor mannen maximaal 3 biertjes per dag en voor vrouwen (helaas) 2 biertjes per dag.  cheers met bier / pixabay

Je zult nu denken: "Aha, dan ga ik vanavond gewoon drie grote pullen leegdrinken!'', maar helaas werkt het zo niet.

De richtlijnen zijn voor glazen van ongeveer 25 centiliter. Een biertje van 25cl met 4% alcohol staat gelijk aan 1 unit alcohol en om die units alcohol gaat het nou juist. Eén unit is gelijk aan 10 ml of 8 g pure alcohol, wat ongeveer de hoeveelheid alcohol is die de gemiddelde volwassene in een uur kan verwerken.

Lees ook

Glazen waar je dus je eigen hoofd in kan stoppen tellen niet. Drink je bijvoorbeeld één literpul leeg, dan heb je al vier units alcohol tot je genomen. 

Er zijn verschillende richtlijnen per land. Het Britse ministerie van gezondheid zegt dat mannen tot 3-4 glazen alcohol mogen drinken en vrouwen 2 tot 3. Het Franse ministerie van gezondheid zegt dat mannen en vrouwen beide 3 bieren per dag mogen drinken.

Wij zullen het waarschijnlijk het meest eens zijn met het Spaanse ministerie van gezondheid. Zij geven namelijk aan dat je zeven glazen bier mag drinken per dag. Bekijk meteen hoe je bier bestelt in verschillende talen.

Conclusie

Dit is wat wij aanbevelen, geniet aan het einde van de dag gewoon van je bier. Neem een lekkere bock als de tijd ernaar is of geniet van een heerlijke IPA.

Als je toch nog zorgen maakt of je te veel drinkt heb je twee opties.

* Minder drinken

* Verhuizen naar Spanje ;)

Uiteindelijk hoor je gewoon van je biertje te genieten. In gezonde mate is het een godendrank maar drink niet tot je helemaal van het padje af bent.

Meerdere bieren naast elkaar

Cookie instellingen