Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Vrouwen kunnen slechter tegen drank dan mannen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Vrouwen kunnen slechter tegen alcohol dan mannen

Wist je dat... Vrouwen slechter tegen drank kunnen dan mannen? Het alcohol neemt bij vrouwen sneller op in het bloed. Hier zijn verschillende redenen voor. 

Vrouwen kunnen slechter tegen alcohol

Vrouwen kunnen slechter tegen alcohol dan mannen. Ze worden sneller dronken en blijven ook langer dronken. Hier zijn verschillende redenen voor. 

Sneller opnemen van alcohol in het bloed

Vrouwen vertonen aanzienlijk hogere BAC-waarde (bloedalcoholconcentratie) dan mannen bij inname van een zelfde hoeveelheid alcohol. Zelfs wanneer het lichaamsgewicht hetzelfde is en de alcohol binnen eenzelfde tijd wordt gedronken. Dit verschil kan oplopen tot 20 á 30% (zie ook het weetje: vrouwen eerder dronken). 

Een standaard glas alcohol bevat ongeveer 10 gram alcohol. Bij mannen leidt dit tot 0,2 promille alcohol in het bloed, bij vrouwen tot 0,3 promille. Doordat vrouwen slechter tegen alcohol kunnen, ligt de grens van verantwoord drinken bij vrouwen ook lager, namelijk één glas per dag. Bij mannen ligt dit op twee glazen per dag. 

Waarom kunnen vrouwen slechter tegen alcohol

Man en vrouw proostenHoe kan het dat vrouwen slechter tegen alcohol kunnen?

- Vrouwen beschikken over meer onderhuids vet en minder bloedvolume. Vet neemt slecht alcohol op omdat het een lage bloedtoevoer heeft. Daardoor komt er bij een vrouw meer alcohol in de bloedstroom terecht dan bij een man. Dit zorgt voor een hogere BAC-waarde.

Lees ook

- De lever zorgt er voor dat alcohol wordt afgebroken. Vrouwen hebben een kleinere lever en dus wordt het alcohol bij vrouwen trager afgebroken.

- Bloedalcoholconcentraties variëren ook afhankelijk van de menstruele cyclus, waarbij de waarden het hoogst zullen zijn tijdens de premenstruele en ovulaire fasen. De snelste afbraak van alcohol ligt op dag 20-25 van de cyclus, vlak voor de menstruatie.

- Vrouwen hebben ook minder ALDH enzyme in de maag. ALDH enzyme zorgen voor de afbraak van alcohol. Hierdoor wordt er minder alcohol afgebroken en dus meer alcohol opgenomen.

 

Meer weetjes over bier? Bekijk alle andere weetjes.