Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Middelburgse Abdij Bier Festival 2024 | In Zeeland

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Middelburgse Abdij Bier Festival 2024

Middelburgse Abdij Bier Festival wordt gehouden op 10 en 11 mei 2024. Leer over historie, proef diverse smaken en geniet van creatieve brouwsels.

Middelburgse Abdij Bier Festival 2024
Middelburgse Abdij Bier Festival 2024 flyer

9e Editie van Zeeuws bierfestival

Op vrijdag 10 en zaterdag 11 mei organiseert Stichting Bier in Zeeland het Middelburgse Abdij Bier Festival 2024. Het wordt de negende editie, met als bijzonder thema 'Spelen met Bier'.  Middelburgse Abdij Bier Festival flyer

Bevordering van de Zeeuwse biercultuur

Bier in Zeeland, afgekort 'BiZ', bevordert met haar vele vrijwilligers en belangstellenden al vele jaren de Zeeuwse biercultuur. Die cultuur is fascinerend omdat biermakers met hun recepten kunnen kiezen uit oneindig veel variaties. De brouwers die meedoen aan het festival worden aangemoedigd om daarmee te spelen en allerlei biersmaken, van zuur tot zoet en van bitter tot fruitig, in hun bierstands te presenteren.

Creativiteit bij fet festival: spelen met bier

De brouwers die meedoen aan het festival worden aangemoedigd om daarmee te spelen en allerlei biersmaken, van zuur tot zoet en van bitter tot fruitig, in hun bierstands te presenteren. Dit gebeurt weer in de kloostergangen van de abdij.

Historische achtergrond: bierbrouwen in de Abdij

Een unieke plek, omdat bekend is dat al in de twaalfde eeuw de monniken in en rond de abdij bier brouwden of lieten brouwen. Toen nog zonder de hopsoorten die nu in allerlei aroma- en bitterheidsvariaties geteeld worden, maar wel met allerlei andere kruiden.

Biertraditie in Nederland: diversiteit en vernieuwing

Bier werd gezien als voedzaam en gezond, maar het werd zeker ook om de smaak gedronken. Nederland kende zeer uiteenlopende biersoorten, getuige onder meer de Canon van de Nederlandse biercultuur.

Moderne ontwikkelingen: opkomst van lokale brouwerijen

In de provincie waren in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw echter geen brouwerijen meer in functie. Op de meeste plekken was alleen nog het aanbod verkrijgbaar van in supermarktbier concurrerende grote brouwers. Die fantasieloze periode lijkt zo langzamerhand voorbij, want zeker in deze eeuw is er een ongekende groei van nieuwe, vaak lokale brouwerijen geweest.

Amateurbrouwers

Met het toenemende aanbod boeit het ook steeds meer mensen om bier te ontdekken en zelfs, om thuis of met vrienden in een schuur of lokaal eigen bier te gaan maken. Om die ontwikkeling op het festival een podium te bieden krijgen naast het bekende Walcherse biergilde ook andere amateurbrouwers de kans hun bier aan de bezoekers te presenteren. Bier in Zeeland komt uiteraard zelf ook met een eigen selectie van speciaalbier.

'Spelen met bier'

Of Bier en Spelen? De middeleeuwse crypte onder de abdij wordt dit jaar ingericht met spelletjes, zoals tafelkegelen, ringgooien en bierpulsjoelen op een lange baan. Meedoen aan het bierpulsjoelen kost 1 munt. De opbrengst ervan gaat naar TeamUp, een samenwerkingsverband tussen War Child, Unicef en Save the Children dat gevluchte kinderen wereldwijd ondersteunt.

Verder wordt op het tentterras op het groot abdijplein een pub-quiz over bier gehouden, waar een paar keer per dag mee kan worden gedaan aan een gezellige Bier-BiZ-Quiz. Teams kunnen zich hiervoor tijdens het festival opgeven.


(Openings)tijden

Vrijdag 10 mei van 14:00 tot 22:00 uur
Zaterdag 11 mei van 14:00 tot 22:00 uur

Meer bierevenementen

Bekijk alle bierevenementen

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen