Bierbrouwerij De Lelie was een bierbrouwerij uit Vosselaar (België).
Brouwerij de Lelie werd in 1907 opgericht door Florimond De Jongh (1871-1945), in Vosselaar beter bekend als “Monneke van den brouwer”. De brouwerij bevond zich in het centrum van Vosselaar op de Cingel naast de kerk, langs de kant van de konijnenberg. De naam “De Lelie” komt waarschijnlijk van het beeld op het marktplein dat vroeger een lelie in de hand had.
Nieuwe eigenaar
In 1922 nam Jan Dresselaers, geboren in 1881 in Booischot en het brouwen geleerd bij zijn oom Isidoor die brouwer was in het kasteel van Westmeerbeek, Brouwerij de Lelie over. Dit gebeurde met de financiële steun van zijn schoonvader. Vandaar dat we op de oudere etiketten onder de naam “De Lelie” ook de initialen “D&W” of “Dresselaers en Wouters” kunnen lezen.
Na de overname werd er flink gemoderniseerd en uitgebreid. Het was de tijd dat het brouwprocédé snel evolueerde. Maar ook hierna werd er nog altijd gestreefd naar bier van hoge kwaliteit en werd er gebrouwd met de beste basisproducten. Ook op het gebied van hygiëne werden strenge eisen gesteld. Niet voor niets stond bij de diensten van accijnzen De Lelie bekend als de best onderhouden en properste brouwerij van de regio
Naam en faam
Mede door deze bedrijfseigenschappen groeiden de naam en faam zodat op het einde van jaren ’20 de brouwerij een vijftiental personeelsleden in dienst had. Er werden meerdere bieren op de markt gebracht, allemaal van hoge gisting. Het meest bekende bier was Pater maar op de etiketten lezen we ook andere namen als: Bruin, Dubbel Gersten, Ouwe Bruin, Dubbel Lelie, Special, Extra Blond en Paus.
De brouwerij bouwde een goede reputatie op en had vele klanten. Niet alleen de individuele thuis-gebruikers en vele cafés uit de omtrek maar ook grote organisaties: het OCMW-ziekenhuis en de Sint-Jozefkliniek in Turnhout, het Raadsherenpark en niet in het minst de kazerne Majoor Blairon. Ook verderaf werd er geleverd: in Berlaar, Westerlo, Antwerpen, Stekene-Waas, …
In de winter brouwt alleman, in de zomer brouwt alleen wie kan
In de jaren dertig van vorige eeuw werd nog volop aan vernieuwing en verbetering gewerkt en werden nieuwe technieken t
Ook limonades
Vanaf 1935 kwam er een belangrijke uitbreiding met het fabriceren en bottelen van waters en limonades. Stilaan liet Jan het brouwen over aan zijn zoon René. Het was de bedoeling dat hij de zaak zou overnemen. In 1939 werd nog overwogen om uit te breiden met een eigen ijskoeling.
Tweede Wereldoorlog
Maar Wereldoorlog II strooide roet in de brouwersketel. Zoon René werd in 1937 opgeroepen voor zijn militaire dienst. Nadien werd hij gemobiliseerd en was hij krijgsgevangen. De nodige grondstoffen waren niet meer voorradig en de kwaliteit van het bier ging onherroepelijk achteruit. Ook na de oorlog bleef het nog lang moeilijk om zuivere basisproducten te bemachtigen. Daarenboven was de wereld veranderd. De tijd van het ambachtelijk brouwen was voorbij.
Sluiting
René combineerde nog enkele jaren het brouwen met een nieuw opgerichte kledingzaak in de Gasthuisstraat in Turnhout maar uiteindelijk werd in 1952 de productie stopgezet.
Nog vele jaren deden de gebouwen dienst als opslagplaats voor een drankenhandel, maar uiteindelijk liet notaris Coppens in 1981 het geheel vervallen complex slopen om er zijn woning en kantoren op te trekken.
Bieren herleven
De vzw Brouwerij De Lelie lanceerde na het tripelbier Paus nu ook Pater, een donker zacht-zoet bier. De nieuwe Pater is net als Paus gebrouwen naar het oude recept in de Scheldebrouwerij in Meer. Paus was sinds de lancering in september 2008 een groot succes. Na zeven maanden ging al meer dan 10.000 liter Pausbier door de kelen van bierliefhebbers.
Het Pausbier staat zelfs op de kaart van de Pausbar, de bekende studentenkroeg in Leuven.
Voor nadere info mail