Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Scheldebrouwerij | Speciaalbier uit Meer (België)

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Scheldebrouwerij

Scheldebrouwerij is een bierbrouwerij uit Meer (België) die is opgericht in 1994. Deze brouwerij heeft 16 bieren in het assortiment.

Scheldebrouwerij bieren en logo
Scheldebrouwerij logo
Scheldebrouwerij bottelarij

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Scheldebrouwerij

Scheldebrouwerij heeft 16 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Scheldebrouwerij!
 • Zeezuiper - Tripel - 8%

  Dit goudkleurige bier sprankelt in je glas en de schuimkraag is redelijk los. In de geur zijn aroma's van oranjebloesem en een lichte fruitigheid te bespeuren. Naast de fris bittere en hoppige smaak vind je ook sinaasappel en koriander terug. Een tikje spicy is hij ook wel. De afdronk is redelijk vol met vele smaken die lang bij blijven. Verder is het lang en fris.

 • Strandgaper - Blond - 6,2%

  Vol van smaak met een frisse, zachtbittere afdronk. Strandgaper is een bier dat goed past bij een vis of mosselgerecht. 

 • Scheldebrouwerij Oesterstout - Stout - 8,5%

  Oesterstout van de Scheldebrouwerij heeft een robuuste smaak opgebouwd uit het zoetige van karamel, het bittere van geroosterde mout en het ziltige van zeegroenten. Een speciaalbiertje dat heerlijk is bij een gegrild stuk vlees.

 • Dulle Griet - Dubbel - 6,5%

  Dulle Griet is zoetig van drop met een bitterig tintje nadien. Deze brunette lonkt er lustig op los met haar verleidelijke licht zoete geuren van drop en kandij die soepeltjes samengaan met een mond vol fruit en kruiden.

 • Lamme Goedzak - Blond - 7%

  zachte, volle smaak met zoete, karamelachtige, fijnbitterige componenten.

 • Schelde Wildebok - Bock - 6,5%

  Wildebok is een bruinrode herfstbok met alcoholpercentage van 6,5%. Wildebok heeft een ronde karamelmoutige smaak. Het heeft de geur van rozijnen en toffee en een licht bittere afronk. Het bier is ook geschikt om buiten het bokbierseizoen nog eens lekker van te genieten. 

 • 'n Toeback 4 - Blond - 9%

  Deze vierde editie 'single hop special' van 'n Toeback met de Australische hopsoort Enigma wordt gekenmerkt door frisse tonen van rood fruit en witte druif.

 • Witheer - Wit - 5%

  Witheer is een goudkleurig bier met een schuimkraag die als opgeklopte melk oogt. In de geur herken je citrus en een kruidige toon van koriander. Het koolzuur is mooi in balans en geeft een frisse smaak. De nasmaak is vrij kort maar lekker fris.

Achtergrond informatie

Bier dat nooit verveelt en nooit teleurstelt, daar zijn ze goed in bij Scheldebrouwerij. Al sinds 1994 brouwen deze autonome craft brewers van het eerste uur met veel gevoel en gezond verstand bier voor wie écht van bier houdt. En niet zonder succes, want onlangs nog ontving hun tripel Zeezuiper een bronzen medaille op de prestigieuze World Beer Cup (VS).

Lees ook

Iedere slok komt uit hun eigen, ambitieuze brouwerij in Vlaanderen (sinds 2008) waar met bezieling gewerkt wordt om voor elk wat nats te brouwen. Klassieke smaken met een mespuntje modern. Door bewust niet te pasteuriseren en met hergisting op de fles streven zij naar het puurste resultaat. Naast de natuurlijke grondstoffen valt geduld en gedrevenheid terug te proeven in alle karaktervolle smaken. Scheldebrouwerij brouwt 9 vaste bieren en brengt geregeld Schelde Specials uit als tijdelijke uitbreidingen van het assortiment. Tevens biedt de brouwerij de mogelijkheid aan om voor andere partijen (in samenwerking) hoogwaardig te brouwen en af te vullen.

Geschiedenis

Begin jaren '90 startten hobbyisten in Bergen op Zoom een huisbrouwerijtje. De Scheldebrouwerij was geboren. In 1994 verhuisde die naar 's-Gravenpolder. Technisch en financieel ging het niet bepaald van een leien dakje. De laatste paar jaar klom de brouwerij onder leiding van de broers Ooms uit het dal. Nu verhuist het bedrijf naar Meer in België. Scheldebrouwerij in 's-Gravenpolder verhuist naar Meer.

Oorsprong in Bergen op Zoom

De Scheldebrouwerij heeft zijn oorsprong in Bergen op Zoom en omgeving, waar Jan en Frans Ooms ook vandaan komen. Een paar bierhobbyisten daar brouwden thuis hun eigen ambachtelijk gerstenat. In 1994 huurden ze een deel van een loods in 's-Gravenpolder. Het bier was lekker en vond gretig aftrek. Maar het vroeg alle vrije tijd van de brouwersfamilies en hun kennissen. Aanvankelijk ging bijna alles met de hand, tot het vullen van de flesjes toe. Dat was niet vol te houden, ook financieel niet: de brouwerij kwam regelmatig geld tekort. De broers Ooms raakten erbij betrokken als geldschieters. "Op die manier werden we langzaam maar zeker - en tegen wil en dank - de eigenaars." Het gaat de goede kant op sinds een jaar of twee geleden een nieuwe vulinstallatie en een etiketteermachine werden aangeschaft. Nu zitten er fatsoenlijke etiketten op de flesjes, en nog op de goede plek ook. Alle flesjes zijn even vol en het bier heeft het alcoholpercentage dat op het etiket staat vermeld. Vroeger wilde het aan die zaken wel eens schorten. Jan Ooms: "Het zijn voornamelijk uiterlijkheden, maar die zijn voor in de winkel heel belangrijk. Sinds we dit allemaal goed in de vingers hebben, komt de markt op ons af. Anderen in de bierwereld benaderen ons om voor hen te brouwen, grote afnemers willen ons bier leveren."

Groeit uit zijn jasje

Het gevolg: de brouwerij groeit in 's-Gravenpolder uit zijn jas. De brouwketels daar laten op zich een veel grotere productie toe, maar het lage, onhandige gebouw, ingedeeld in talloze hokjes, staat dat in de weg. Dat maakt ook de productiekosten relatief hoog. En dus gaat de brouwerij verkassen. Ooms: "Er is nog even sprake geweest van een terugkeer naar Bergen op Zoom, maar dat is niet doorgegaan. We werden benaderd door het Bierparadijs, een grote bierhandelaar en -exporteur op bedrijventerrein Meer. Die zei: naast ons staat een grote bedrijfshal leeg, wil je die niet samen met mij huren? Dat is een prima optie. Daar krijgen we de ruimte en de huurprijs ligt stukken lager."

Brewed in Belgium

En het belangrijkste voordeel: vanaf eind maart mag Brewed in Belgium op de flesjes staan - al is het op een steenworp over de grens. Ooms: "We gaan in Meer dezelfde bieren brouwen, met dezelfde mensen. Waarschijnlijk hebben we maar één kracht extra nodig. Maar het helpt enorm wanneer je 'Belgisch bier' op je etiket kunt zetten. Ook op de Belgische markt, want Belgen drinken geen Nederlands bier. En we willen - via het Bierparadijs - meer gaan exporteren naar Engeland, Frankrijk, Japan en Amerika. Ook daar is het een grote pré als je kunt zeggen dat je bier in België is gemaakt."

Kwispelbier

De volgende keer als je naar het café gaat neem je je hond gewoon mee. Gezellig jij aan een speciaalbier met alcohol en de hond aan een speciaalbier zonder alcohol. Eigenaren van een dierenspeciaalzaak kwamen op het idee tijdens een vakantie. Er zijn heel wat smaaktesten aan voorafgegaan maar de hond kan al een aantal jaren aan het Kwispelbier. Er is zelfs een geestige video over gemaakt, klik op lees verder.

Hoe verzin je het zou je denken… geniaal blijkt het in ieder geval wel want het is wereldnieuws geweest en heeft ook diverse prijzen gewonnen.Voor meer informatie kijk ook eens op www.kwispelbier.nl.
 

Scheldebrouwerij in het nieuws

Cookie instellingen