Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Herbergbrouwerij De Peizer Hopbel

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Herbergbrouwerij De Peizer Hopbel

Herbergbrouwerij De Peizer Hopbel is gevestigd in Peize in Nederland.

Gegevens brouwerij

 • Actief

  Nee, in 1992 gesloten (3 jaar actief geweest)

 • Straat

  Hoofdstraat 3

 • Plaats

  Peize

 • Provincie

  Drenthe

 • Land

  Nederland

Achtergrond informatie

In het Drenthse Peize ligt de mooi gerestaureerde Saksische Herbergbrouwerij "Peizer Hopbel", de tweede herbergbrouwerij in Nederland. Het dorp Peize staat bekend om zijn hopcultuur wat ook terug te vinden is in het gemeentewapen. Vandaar de naam.

Gemeentelijk initiatief

Op initiatief van de gemeente werd De Peizer Hopbel in 1989 door Grolsch en Gulpener opgezet en brouwde brouwmeester Domingo Jans hier het Peizer Hopbel-bier. Vanuit het proeflokaal annex restaurant had men uitzicht op de brouwinstallatie. Na een proefperiode van 4 jaar zou bekeken worden of de combinatie restaurant/brouwerij levensvatbaar zou blijken en indien deze formule succesvol zou zijn waren er plannen om een aantal van dergelijke bedrijfjes op te zetten. Echter de brouwerij is per 31 december 1992 ontmanteld door tegenvallende resultaten.

Geen levensvatbaarheid

Vanuit Enschede, thuisbasis van Grolsch, worden als redenen opgegeven de kleinschaligheid en het niet op fles verkrijgbaar zijn van het Peizer Hopbelbier. Als andere voor de hand liggende redenen kan men daar nog aan toevoegen de geringe verkrijgbaarheid van het bier, de smaak van het bier zou te veel lijken op soortgelijke bieren op de markt en het ontbreken van andere bieren. Een toch niet slecht ontvangen bokbier in 1991 kende helaas geen vervolg, terwijl ook de plannen voor een meibok voortijdig werden afgeblazen.

Het opzetten van een dergelijk initiatief in een dunbevolkt gebied als Drenthe is misschien ook geen gelukkige keuze geweest. Het had wellicht in de Randstad meer kans van slagen gehad. Kijk maar naar o.a. het Brouwcafé in Scheveningen.

Na een paar turbulente jaren is de brouwerij sinds mei 2010 weer volop in bedrijf, ditmaal als biologisch restaurant en vin.

1 reactie

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Tanya op 17-05-2014 om 12:06:18


Ik ben er destijds nog geweest en heb er heerlijk van het bier genoten. Toevallig zag ik dat ik nog een glas in de kast heb staan. Hierbij een foto. Misschien leuk om bij dit artikeltje te zetten? Helaas in het bijbehorende bierviltje in de loop de jaren wel verdwenen. http://members.home.nl/wessel.ganzevoort/pub/PeizerHopbel.jpg

Zie meer reacties

Zie minder reacties