Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Vandeoirsprong | Bierbrouwerij en proeflokaal

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Vandeoirsprong

Vandeoirsprong is een bierbrouwerij uit Oirschot (Nederland) die is opgericht in 2015. Deze brouwerij heeft 12 bieren in het assortiment.

Vandeoirsprong brouwterrein
Vandeoirsprong Blond Logo
Het Dubbele bier Vandeoirsprong logo

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Vandeoirsprong

Vandeoirsprong heeft 12 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Vandeoirsprong!
 • Vandeoirsprong Amber - Amber - 5,7%

  De smaak van Het Amber bier Vandeoirsprong is heerlijk verfrissend en licht bitter. Ook te omschrijven als een volle smaak met lichte citrus tinten. Goed te combineren met zoutjes, maar ook erg lekker op een terras of tijdens een barbecue. 

 • Vandeoirsprong Dunkelweizen - Dunkel weizen - 6,5%

  De Dunkelweizen van Brouwerij Vandeoirsprong is een ongefilterd bier van hoge gisting met een volromige smaak. Het gebruik van 50% tarwemout zorgt voor een broodachtige smaak. Daarnaast proef je licht de fruit- en kruidnagel tonen die je kunt ontdekken.

 • Vandeoirsprong Dubbel - Dubbel - 6,8%

  Vandeoirsprong Dubbel is donker van kleur en heeft een aangename, licht gebrande smaak. Gebrand maar goed in balans met de toetsen van hout, kruiden en een vleugje zoet.

 • Vandeoirsprong Quadrupel - Quadrupel - 9,8%

  De Quadrupel van brouwerij Vandeoirsrpong is een meesterlijk, intens kruidig en zwaar bier. Door zijn krachtige smaak en het alcoholgehalte is het een speciaalbier om eens rustig voor te gaan zitten. 

 • Vandeoirsprong O.P.A. - India Pale Ale - 5%

  O.P.A. van brouwerij Vandeoirsprong, staat voor Oirschotse Pale Ale. De brouwerij uit Oirschot heeft deze speciale I.P.A. een heerlijke aroma van karamel met gist gegeven en een heerlijke levendige smaak.

 • Vandeoirsprong Tripel - Tripel - 8,2%

  De kracht van de puurste moutsoort, klassieke hopsoorten uit de Hallertau, koriander en schaafsel van sinaasappelschil. Samen met het hoge alcoholpercentage verkregen door vele vergistbare suikers geven ze het bier een warme smaak. Kruidig, fruitig en een tikkeltje zoet. Kracht en geloof: een abdij waardig.

 • Vandeoirsprong Zwickel - Pils - 5%

  Zwickel van brouwerij Vandeoirsprong heeft een fruitig aroma met een zoete smaak. Een licht milde smaak en de bittere nasmaak zorgt ervoor dat dit een heerlijke pilsje is.

 • Vandeoirsprong Radler - Radler - 2,5%

  Een frisse Radler bier met de helft bier en de andere helft Fris. Dit bier heeft een verfrissende smaak door de citron limonade van Fritz-Limo. 

Achtergrond informatie

'Doorstart'

De Oirschotse Brouwerij de Kroon is per 1 januari 2002 opgegaan in Bavaria waarna de brouwerij haar poorten sloot. De neven Gerard (1945) en Matthieu de Kroon voerden toen nog de directie. In augustus 2002 maakte Gerard een bescheiden doorstart in de brouwerij aan de Koestraat. Bij machinefabriek De Gouwe in Gouda werden een keteltje en vijf tanks gekocht. Het bekende Kroon Bier mocht er niet meer worden gebrouwen, maar het maken van ander bier, Oirschots bier in deze, kon niemand hem verbieden. In de oude boeken van vader Louis en oom Ad vond hij nog een recept voor een bovengistende biertje, een 'kruising' tussen de biersoorten Amber en Kolsch. Hij gebruikte hiervoor een Duitse gist. De tot Brouwerij Oirschots Bier herdoopte Brouwerij De Kroon maakt 200 liter per brouwsel en is in principe alleen beschikbaar voor bezoekers.

Museum

In een deel van de (oude) gebouwen staan nog de koperen bierketel en andere benodigdheden voor het brouwproces. De lege plekken zijn/worden opgevuld met attributen die De Kroon intussen heeft aangekocht. Hier staan o.a. machines en apparaten van nog voor het computertijdperk. Voor vele bezoekers is het moeilijk in te denken dat met deze apparatuur in het verleden bier is gemaakt. Het hele bierbrouwproces komt in de rondleiding voorbij, waarbij het pronkstuk van de brouwerij toch wel de koperen brouwketel is. Deze ketel werd door de Duitse firma Ziemann in 1912 met de hand geslagen.
De wanden van een deel van de brouwerij zijn versierd met bierreclames, foto's en krantenpublicaties uit de historie van de Brouwerij de Kroon. Gerard de Kroon, rechtstreekse afstammeling van grondlegger Cornelis Dielisse de Croon, kwam rond 1970 in het bedrijf en wil zijn kennis tijdens rondleidingen door het museum overdragen op bezoekers.

Naamsverandering

Brouwerij Vandeoirsprong Er is gekozen voor een naamsverandering van Oirschots Bier naar Vandeoirsprong, omdat Vandeoirsprong de nieuwe huurders van het complex zijn. 

Lees ook

Oirschots Bier is altijd in het bezit geweest van de familie de Kroon onder de naam brouwerij de Kroon. Deze is in 2000 verkocht aan Bavaria. In 2002 is de oude brouwer, Gerard de Kroon, weer kleinschalig bier gaan brouwen onder de naam Oirschots Bier.

Vanaf juni 2015 wordt Brouwerij Vandeoirsprong de nieuwe huurder van het complex. Het eerste jaar is gebruikt om te verbouwen en en om er een nieuwe brouwerij te installeren. Ook het museum, proeflokaal en buitenterrein zijn de in die tijd aangepakt. In juni 2016 is de brouwerij in het complex operationeel geworden.

Vandeoirsprong in het nieuws

 • Dutch Beer Challenge pakket bij Jan Linders

  Dutch Beer Challenge bierbox bij Jan Linders

  Jan Linders Supermarkten en Bier&cO brengen de derde Dutch Beer Challenge “Gouden Medaillewinnaars” Box uit die vanaf deze week verkrijgbaar is bij Jan Linders.

 • Dutch Beer Challenge proefglazen gevuld met bier

  Dutch Beer Challenge 2021 uitslag

  Er zijn 91 Nederlandse bieren in de prijzen gevallen tijdens de Dutch Beer Challenge 2021. Afgelopen woensdag werd bekendgemaakt welke Nederlandse brouwerijen een medaille in de wacht hebben gesleept.

 • Online brouwworkshop aankondiging poster

  Samen Tripel brouwen op 6 februari

  Zelf bier brouwen wordt steeds populairder en daarom organiseren Brouwerij Vandeoirsprong en biersommelier Fiona de Lange een bierbrouwworkshop op 6 februari.

Cookie instellingen