Vandeoirsprong

Gegevens brouwerij
Provincie
Locatie brouwerij
Koestraat 20
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (4 jaar actief)
Opgericht in
2015
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Vandeoirsprong

Vandeoirsprong in het nieuws

Winnaars Dutch Beer Challenge 2019

Gouden medaille voor Oirschots bier

ABT bier van de maand: Vandeoirsprong Tripel

Achtergrond informatie

'Doorstart'

De Oirschotse Brouwerij de Kroon is per 1 januari 2002 opgegaan in Bavaria waarna de brouwerij haar poorten sloot. De neven Gerard (1945) en Matthieu de Kroon voerden toen nog de directie. In augustus 2002 maakte Gerard een bescheiden doorstart in de brouwerij aan de Koestraat. Bij machinefabriek De Gouwe in Gouda werden een keteltje en vijf tanks gekocht. Het bekende Kroon Bier mocht er niet meer worden gebrouwen, maar het maken van ander bier, Oirschots bier in deze, kon niemand hem verbieden. In de oude boeken van vader Louis en oom Ad vond hij nog een recept voor een bovengistende biertje, een 'kruising' tussen de biersoorten Amber en Kolsch. Hij gebruikte hiervoor een Duitse gist. De tot Brouwerij Oirschots Bier herdoopte Brouwerij De Kroon maakt 200 liter per brouwsel en is in principe alleen beschikbaar voor bezoekers.

Museum

In een deel van de (oude) gebouwen staan nog de koperen bierketel en andere benodigdheden voor het brouwproces. De lege plekken zijn/worden opgevuld met attributen die De Kroon intussen heeft aangekocht. Hier staan o.a. machines en apparaten van nog voor het computertijdperk. Voor vele bezoekers is het moeilijk in te denken dat met deze apparatuur in het verleden bier is gemaakt. Het hele bierbrouwproces komt in de rondleiding voorbij, waarbij het pronkstuk van de brouwerij toch wel de koperen brouwketel is. Deze ketel werd door de Duitse firma Ziemann in 1912 met de hand geslagen.
De wanden van een deel van de brouwerij zijn versierd met bierreclames, foto's en krantenpublicaties uit de historie van de Brouwerij de Kroon. Gerard de Kroon, rechtstreekse afstammeling van grondlegger Cornelis Dielisse de Croon, kwam rond 1970 in het bedrijf en wil zijn kennis tijdens rondleidingen door het museum overdragen op bezoekers.

Naamsverandering

Brouwerij VandeoirsprongEr is gekozen voor een naamsverandering van Oirschots Bier naar Vandeoirsprong, omdat Vandeoirsprong de nieuwe huurders van het complex zijn. 

Oirschots Bier is altijd in het bezit geweest van de familie de Kroon onder de naam brouwerij de Kroon. Deze is in 2000 verkocht aan Bavaria. In 2002 is de oude brouwer, Gerard de Kroon, weer kleinschalig bier gaan brouwen onder de naam Oirschots Bier.

Vanaf juni 2015 wordt Brouwerij Vandeoirsprong de nieuwe huurder van het complex. Het afgelopen jaar is gebruikt om te verbouwen en is er een nieuwe brouwerij geïnstalleerd. Ook het museum, proeflokaal en buitenterrein zijn de afgelopen tijd aangepakt. En vanaf juni gaat Brouwerij Vandeoirsprong dus operationeel.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.