Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Rosmarinus Bierbrouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Rosmarinus Bierbrouwerij

Rosmarinus Bierbrouwerij was een bierbrouwerij uit 's-Hertogenbosch (Nederland).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Liefhebber

Als liefhebber van speciaalbieren liep ik al lang met de gedachte eens zelf bier te gaan brouwen. Maar de kennis van het brouwen ontbrak. Doordat ik regelmatig kleine brouwerijen bezocht kwam ik in het najaar van 2006 in contact met PietKees Roeland van Speciaalbierbrouwerij Oijen. Bij PietKees heb ik dan ook de cursus brouwen gevolgd. Met deze cursus heb ik de basisbegrippen van het brouwen geleerd en tevens gezien hoe je met redelijk eenvoudige middelen bier kunt brouwen.

Materialen

Het jaar daarop startte Peter Bosters, die bij Heineken medewerker afdeling Verpakken is, in zijn garage in Maaspoort de Brouwerij Rosmarinus, afgeleid van rozenmarijn. Daarbij gebruikte de amateurbierbrouwer materiaal, zoals pannen, die hij na een zoektocht op de zolders en magazijnen van Heineken aantrof.

Met de opgedane kennis en mijn jarenlange ervaring als verpakkingsspecialist bij Heineken, zijn we aan de slag gegaan. Als eerste zijn we bij Heineken gaan zoeken tussen de overtollige materialen naar ketels, zeven e.d. Daarna branders, schrootmolen en meetinstrumenten aangeschaft bij Brouwland.

Lees ook

Het grote moment

Toen kwam het grote moment. Voor de eerste keer brouwen volgens principe van PietKees. Na 6 lange weken wachten konden we eindelijk proeven. We hadden echt bier, goed te drinken maar verder niets bijzonders.

Tussendoor zijn we ook nog bezig geweest met het afvulproces en wel zodanig dat we kunnen afvullen in fles, fust en Beertender. Vanaf dat moment wisten we dat we konden brouwen en afvullen en de kwaliteit konden garanderen. De tijd was rijp om een eigen biertje te ontwikkelen. Hierbij hadden we een paar uitgangspunten: - Het moest een abdijachtig bier worden - Een redelijk alcohol percentage - En zonder allerlei toevoegingen dus gewoon een natuurlijk biertje.

Biefstuk

Tijdens een van onze vele proefbrouwsel met diverse combinaties van mout en hopsoorten kwam vriend, collega en medebrouwer Casper Verhoeven op het lumineuze idee om een vleugje rozemarijn toe te voegen omdat hij dit zo lekker vindt smaken op de biefstuk. Het resultaat was verbluffend en de Prestige was geboren. Achteraf gezien geen gekke combinatie want in de middeleeuwen werd er al rozemarijn gebruikt bij het brouwen als voorganger van de hop. De Latijnse naam van rozemarijn is Rosmarinus wat dus de merknaam is geworden van onze biertjes.

Brouwerij Rosmarinus gestopt

Tijdens een check van brouwerijen begin 2017 werd er geen enkele info meer gevonden over deze Bossche brouwerij. We gaan er dan ook vanuit dat de brouwerij is gestopt.

Cookie instellingen