Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij De Roode Leeuw

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij De Roode Leeuw

Brouwerij De Roode Leeuw was een bierbrouwerij uit Zeeland (Nederland).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Bierbrouwerij de Roode Leeuw aan de Kerkstraat kwam aan het eind van de negentiende eeuw door vererving in handen van Joseph van de Ven. Hij was niet alleen brouwer, maar ook lid van de gemeenteraad, wethouder en van 1932-1938 burgemeester. Het pand is in december 2008 aangewezen als gemeentelijk monument en wordt in stijl gerestaureerd.

Familie van de Ven

Josephus Petrus Franciscus van de Ven werd op 28 augustus 1872 in Son en Breugel geboren als zoon van Adrianus van de Ven en Johanna Dorothea van Kilsdonk uit Zeeland, die op 23 november 1868 te Zeeland trouwde maar in Son gingen wonen. Adrianus was bierbrouwer van Brouwerij van de Ven in Son en Dorothea was de dochter van Petrus Josephus van Kilsdonk, een roemruchte bierbrouwer in Zeeland. In 1872 kregen ze een zoon, Joseph, die we in 1890, op 18-jarige leeftijd, weer in Zeeland tegenkomen, als inwonende neef bij zijn oom Gerard van Kilsdonk, brouwer in de Kerkstraat en op dat moment tevens burgemeester van Zeeland. Waarschijnljk heeft hij zich hier dan ook verder bekwaamd in het brouwersvak, dat hij van thuis uit al had meegekregen. Die machtige en invloedrijke familie heeft van oudsher in Zeeland gebrouwen maar een startdatum is nergens te vinden. Door overerving kwam de brouwerij dus in bezit van de familie van de Ven.

Burgemeesterschap

Tien jaar later, in 1900, trouwde Joseph met Henriëtte Antonia Francisca Wijnen uit Sint-Oedenrode. Hij erfde de Zeelandse Bierbrouwerij de Roode Leeuw van zijn moeders familie. Jos had verder nog een grote boerderij en een boomgaard (in de huidige wijk de Vlasgaard) in Zeeland. Het ging het echtpaar niet alleen zakelijk voor de wind, Jos van de Ven maakte ook maatschappelijk carriëre. Hij werd lid van de gemeenteraad, wethouder en in 1932 uiteindelijk ook burgemeester van Zeeland, waarmee hij dus in de voetsporen trad van zijn oom.

Lees ook

Noodgedwongen ook limonade

Eind jaren dertig werd voor veel kleine dorpsbrouwerijen het steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Volgens de papieren begon 1931 De Roode Leeuw dan ook limonade te produceren, die later bekend werd onder de merknamen Trofee en Sparks. Maar het is goed mogelijk dat door De Roode Leeuw al tijdens de Eerste Wereldoorlog frisdranken werden vervaardigd. Bij gebrek aan mout om bier te vervaardigen begonnen veel Brabantse brouwerijen rond 1917 frisdranken als champagnepils te vervaardigen.

Het befaamde Faro

Het Faro-bier dat De Roode Leeuw produceerde, was in Zeeland en omgeving befaamd. Faro was van oorsprong verdund Lambiekbier waaraan kandijsuiker toegevoegd werd. Daardoor kreeg het een zoet-zurige smaak. Jos van de Ven hield het recept van zijn bier angstvallig geheim. Zo moesten alle werknemers op het eind van het brouwproces de brouwerij verlaten zodat Van de Ven in zijn eentje het karwei kon afmaken. En zo weet niemand hoe het beroemde bier gemaakt werd. Van de Ven nam het geheim in 1947 mee in zijn graf op het kerkhof van Zeeland.

Overname vanuit Breda

Maar ook het bijzondere karakter van dit Faro-bier kon de brouwerij niet redden. In 1938 nam de Bredase Bierbrouwerij de Drie Hoefijzers de Zeelandse brouwerij over. De productie van bier werd gestaakt, alleen botteling en het maken van limonade ging nog een tijd door. Vanaf 11 juni 1931 werd er namelijk ook limonade gemaakt. Dat duurde tot 1948 toen de produktie naar Breda werd overgebracht. De Drie Hoefijzers ging daar verder met de produktie van "De Roode Leeuw"-limonade dat later verkocht werd onder de merknamen Trofee en Sparks.

In 1947 overleed Josephus en dat betekende eigenlijk ook het einde van de brouwerij: in 1948 werd ook de productie van limonade naar Breda overgebracht. Daarmee kwam een einde aan het bestaan van De Roode Leeuw.


Weetje! In 1905 hadden Josephus en Henriëtte een zoon gekregen, die ook weer Jos (Josephus Adrianus Maria) genoemd werd. Deze Jos zou de vader worden van de latere filmactrice Monique van de Ven die op 28 juli 1952 in Zeeland is geboren. Met haar vader ging het echter steeds slechter. Ironisch genoeg stierf deze 51-jarige telg uit het brouwersgeslacht Van de Ven op 18 juni 1957 aan de drank. Twee jaar later vertrok moeder Van de Ven met dochter Joke en Monique en ook weer een zoon Jos voorgoed uit Zeeland.

Cookie instellingen