Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij maximiliaan

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij maximiliaan

Bierbrouwerij maximiliaan was een bierbrouwerij uit Amsterdam (Nederland).

Gegevens brouwerij

Biermerken van Bierbrouwerij maximiliaan

Er is bij ons geen informatie bekend over biermerken van Bierbrouwerij maximiliaan.

Achtergrond informatie

De Oostenrijkse keizer Maximiliaan was ook regent in Nederland van 1482 tot 1493. Hij had zijn hart verpand aan Amsterdam en vertoefde er vaak. Daarom schonk hij deze stad de keizerskroon die je nog terug vindt in het wapen van Amsterdam.

Beginnen op 0

In 1988 begonnen Frans Joost Adriaansz (1950), Casper Hoffman (1946) en zijn broer Albert (1959) op de plaats waar in de Middeleeuwen de brouwerij van het Bethaniën-klooster stond het project Maximiliaan. Met de nadruk op project, want dat was het want geld hadden ze niet. Hiervoor richte ze een BV op en werden er aandelen uitgegeven. De pandeigenaar, monumentenvereniging Stadsherstel NV, zorgde voor de inrichting van het pand.Het interieur is aangepast aan de wensen van Maximiliaan die de panden huurt, bij elkaar is het een kleine 600 m2 verdeeld over verschillende niveau's

Duotank

De firma Duotank, een van de grote aandeelhouder, maakten er een pilot-project van. Zo snijdt het mes aan twee kanten: Duotank zet goedkoop een stuk vakkennis neer voor Maximiliaan en kan hier dan vervolgens demonstraties aan potentiele klanten laten zien. Tevens is er ook een samenwerkingsverband met de Gulpener Bierbrouwerij BV.

Lees ook

Flinke groei

In juli 1992 werd in Amsterdam het eerste proefbrouwsel gebrouwen om op 8 augustus 1992 officieel van start te gaan. Bij de start waren er al direct elf personeelsleden actief in de brouwerij, café, restaurant en proeflokaal. In 1992 werd er in een half jaar 300 hl bier geproduceerd. In het tweede jaar was dat al 700 hl. Van 1993 tot 1995 groeide de jaarproduktie naar 1000 hl en bleef in de loop van de jaren constant. Dit bier wordt standaard afgevuld in 30 literse vaten en voor de thuisdrinkers bestaat de mogelijkheid om een afgevulde twee liter-syphon te kopen die hervuld kan worden.

140 Aandeelhouders

Na anderhalf jaar stapte Frans Joost al op en na zeven jaar gaf ook Casper de pijp aan Maarten en bleef Albert alleen over. Albert was eerst nog directeur van de hele holding maar later beperkte hij zich tot de brouwerij. Sinds mei 1998 is Frans Ris directeur horeca en is een stichtingsbestuur de directie van de holding geworden. Een deel van de capaciteit wordt gedistribueerd terwijl een ander deel bestemd is voor het eigen café-restaurant. Een steeds groter percentage vindt zijn weg naar de dorstige bezoekers van Maximiliaan. In 2000 werden er nog altijd twee brouwsels per week gebrouwen. In 2000 kende Maximiliaan ongeveer 140 aandeelhouders en waren er al 18 personen werkzaam bij Maximiliaan, hetgeen met name te danken was aan de Horeca-afdeling.

Sluiting

Op 2 december 2002 werd bekend gemaakt dat de brouwerij ophield te bestaan. De reden hiervoor zou de forse huurverhoging zijn op de al hoge huur die aan Stadsherstel betaald moest worden. Er meldden zich wel enkele geinteresseerden, waaronder Paulaner en Heineken, maar dit liep helaas op niets uit.